Ισλανδία: Η στρατηγική των μαζικών τεστ για κορονοϊό απέτρεψε το «lockdown»

Με τελείως διαφορετική προσέγγιση από άλλες χώρες κινήθηκε η Ισλανδία στη μάχη κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αλλά και τους επιστήμονες της χώρας, η στρατηγική αυτή έφερε θετικά αποτελέσματα.

Η Ισαλνδία ακολουθεί μία πολύ διαφορετική προσέγγιση απέναντι στον κορονοϊό σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες, με τη στρατηγική της να επικεντρώνεται σε τεστ για όλους όσους το επιθυμούν -αντί να γίνεται επιλεκτικά σε συμπτωματικούς ασθενείς για παράδειγμα- ενώ απομονώνει γρήγορα όσους

βρεθούν θετικοί.

Μάλιστα δεν χρειάζεται κάποιος να έχει ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό ή να έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει ήδη διαγνωστεί με τον ιό, προκειμένου να κάνει το τεστ στη χώρα, σύμφωνα με την Washington Post.

Σε ρεπορτάζ της για τη χώρα των 364.000 κατοίκων, η οποία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα στα τέλη Φεβρουαρίου, η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει πως τα επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19 αντιστοιχούν στο 0,36% του πληθυσμού, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τις ΗΠΑ, όπου ανέρχεται σε 0,06 (στοιχεία Παρασκευής).

Όμως, σήμερα η Ισλανδία καταγράφει μόλις 1.417 κρούσματα και 4 νεκρούς, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Επιπλέον, την Παρασκευή, περισσότεροι από 7.800 ήταν σε καραντίνα και περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που είχαν διαγνωστεί με τον ιό ήταν ήδη σε καραντίνα κατά τη στιγμή της διάγνωσής τους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης που επικαλείται η εφημερίδα.

Η συνολική καλή εικόνα της χώρας εν μέσω της πανδημίας αποδίδεται από την WP στο ότι ο κάθε ένας μπορεί να κάνει το τεστ, ακόμα και αν δεν έχει συμπτώματα, με το 6% του πληθυσμού να έχει ήδη ελεγχθεί. Μέχρι την Παρασκευή οι ΗΠΑ είχαν κάνει 1,1 εκατομμύρια τεστ που αντιστοιχούν στο 0,34% του πληθυσμού, προστίθεται στο ρεπορτάζ σε αντιπαραβολή με το παράδειγμα της ευρωπαϊκής χώρας.

Τα μισά κρούσματα ήταν ασυμπτωματικοί φορείς

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η κυβέρνηση συνεργάζεται με μια εταιρεία βιοτεχνολογίας για να προχωρήσει τη διαδικασία, την deCODE Genetics, με έδρα το Ρέικιαβικ, θυγατρική της αμερικανικής Amgen. Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα στοιχεία της χώρας έδειξαν ότι το 50% των θετικών δειγμάτων αφορούσαν σε ανθρώπους χωρίς συμπτώματα, κάτι που επιβεβαιώνει τους φόβους ότι αυτοί μπορούν να διασπείρουν τον ιό.

Εξάλλου, η Ισλανδία προσπαθεί να ταυτοποιήσει γρήγορα όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσματα και κάνει εκκλήσεις να απομονωθούν, παράλληλα με την τυχαία και εθελοντική διεξαγωγή των τεστ. Για το σκοπό αυτό μάλιστα δημιούργησε ομάδα ντέντεκτιβ, όπως μετέδωσε το NBC News.

Οι ερευνητές απομονώνουν πιο εύκολα κρούσματα και περιοχές

Σύμφωνα με αξιωματούχους της deCODE Genetics οι παραπάνω ενέργειες ήταν πολύτιμες, καθώς επέτρεψαν στους ειδικούς να καταγράψουν με ακρίβεια σε ποιες περιοχές ξεκίνησε η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα.

Όπως εξηγούν οι αρχές της Ισλανδίας, η οποία δεν έχει εφαρμόσει lockdown παρά απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων ενώ έκλεισαν και μερικές επιχειρήσεις, η μη υιοθέτηση πιο αυστηρών απαγορεύσεων οφείλεται στην αναζήτηση του ιού «στην πηγή» και τα μαζικά τεστ.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισλανδία,islandia