ΗΠΑ: Σοκαριστική πρόβλεψη για 3.000 νεκρούς και 200.000 κρούσματα ανά ημέρα

Ο καθημερινός αριθμός θανάτων από κορονοϊό στις ΗΠΑ σχεδόν θα διπλασιαστεί μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με έκθεση που η NYT αποδίδει στην κυβέρνηση Τραμπ.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιέζει τις διάφορες πολιτείες να «βγουν» από την καραντίνα, με γνώμονα τις ζημίες στην οικονομία, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει

μία σταθερή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και των θυμάτων της πανδημίας, τις επόμενες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία απόρρητη κυβερνητική έκθεση, την οποία δημοσίευσαν σήμερα οι New York Times, οι θάνατοι από τη νόσο Covid-19 πιθανόν θα φτάσουν τους 3.000 ημερησίως την 1η Ιουνίου, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τους περίπου 1.750 νεκρούς σε ημερήσια βάση των τελευταίων ημερών.

Αναφορικά με τα περιστατικά του ιού, η εκτίμηση του ίδιου εγγράφου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών είναι εξίσου δυσοίωνη, κάνοντας λόγο για 200.000 νέα κρούσματα ημερησίως στα τέλη Μαΐου, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από τα 25.000 κρούσματα την ημέρα της τρέχουσας περιόδου.

Οι αριθμοί αυτοί υπογραμμίζουν ένα υπρακτό ρίσκο σύμφωνα με την εφημερίδα: Η «επαναλειτουργία» της οικονομίας θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση. Για τους NYT τα στοιχεία που ήρθαν στο φως επιβεβαιώνουν τον πρωταρχικό φόβο πολλών εμπειρογνωμόνων στον τομέα της δημόσιας υγείας για «οπισθοχώρηση» της χώρας στη συνθήκη που επικρατούσε στα μέσα Μαρτίου, «όταν οι νοσούντες αυξήθηκαν τόσο γρήγορα σε ορισμένες περιοχές της χώρας που οι ασθενείς κατέληγαν στους διαδρόμους των νοσοκομείων», καθώς το σύστημα υγείας ήταν υπερφορτωμένο.

Ο Λευκός Οίκος δεν αναγνωρίζει την έκθεση

Την Κυριακή, ο κ. Τραμπ είπε ότι οι θάνατοι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να φτάσουν τους 100.000, διπλάσιος αριθμός από ό, τι είχε προβλέψει μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, η νέα του εκτίμηση υποτιμά ακόμη και την πρόβλεψη της δικής του διοίκησης. Από πλευράς του Λευκού Οίκου αναφέρεται, πάντως, πως η έκθεση δεν έχει υποβληθεί στην Task Force που έχει συγκροτήσει για τον κορονοϊό και ότι δεν έχει υποβληθεί σε διυπηρεσιακό έλεγχο.

Σχέδια επανεκκίνησης της οικονομίας και στη Ν. Υόρκη

Παράλληλα, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο παρουσίασε σήμερα τις φάσεις επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Πολιτεία, ξεκινώντας με πολύ συγκεκριμένους τομείς, όπως την οικοδομή, στις περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία. Ο Κουόμο δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο η καραντίνα στην Πολιτεία λήγει στις 15 Μαΐου.

Ο κυβερνήτης είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι περιοχές όπου έχουν καταγραφεί λίγα κρούσματα και διαθέτουν αρκετές ελεύθερες νοσοκομειακές κλίνες μπορεί να ξανανοίξουν μετά την ημερομηνία αυτήν. Μολονότι δεν έδωσε πολλές διευκρινίσεις, το περίγραμμα που αποκάλυψε ο Κουόμο κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, είναι το πιο λεπτομερές μέχρι σήμερα για το πώς θα αρχίσουν να χαλαρώνουν οι περιορισμοί για τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους. Όπως είπε, κατανοεί τα αισθήματα των διαδηλωτών που ζητούν μια πιο γρήγορη επανεκκίνηση, όμως προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον ιό. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η ισπανική γρίπη του 1918 ήταν πιο θανατηφόρα κατά το δεύτερο κύμα της.

«Μπορούμε να το κάνουμε για μια σύντομη περίοδο, όχι όμως για πάντα», είπε ο Κουόμο, αναφερόμενος στην εντολή για καραντίνα που ισχύει από τα μέσα Μαρτίου. «Αλλά η επανέναρξη είναι πιο δύσκολη από το κλείσιμο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Κουόμο, στη Νέα Υόρκη έχουν ελεγχθεί πάνω από 1 εκατομμύριο κάτοικοι, περίπου δηλαδή το 5% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από οποιασδήποτε άλλης χώρας, ακόμη και από της Ιταλίας (3,5%) και της Νότιας Κορέας (1,2%).

Ο κυβερνήτης ανακοίνωσε επίσης ότι το προηγούμενο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 άλλοι 226 άνθρωποι, ο χαμηλότερος αριθμός από τις 27 Μαρτίου. Συνεχίζεται επίσης η πτωτική τάση στον αριθμό των ανθρώπων που νοσηλεύονται και έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ. Σημείωσε όμως ότι η πτωτική τάση δεν είναι «τόσο απότομη» όσο εκείνη της αύξησης των κρουσμάτων, τον Μάρτιο και προειδοποίησε να μην υποτιμάται ο ιός τον οποίο αρχικά κάποιοι θεώρησαν παρόμοιο με την εποχιακή γρίπη αλλά έχει σκοτώσει περίπου 25.000 ανθρώπους στην Πολιτεία αυτήν.

Πάνω από 1 εκατ. κρούσματα, ξεπερνούν τις 68.000 οι νεκροί

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή την ώρα (22:30, ώρα Ελλάδας) στις ΗΠΑ καταγράφονται 1.171.041 κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με το Johns Hopkins, αριθμός που τις καθιστά επίκεντρο της υγειονομικής κρίσης καθώς «μετρούν» τα περισσότερα περιστατικά από κάθε άλλη χώρα.

Στις ΗΠΑ αναφέρονται επίσης και τα περισσότερα θύματα της νόσου που προκαλεί ο νέος ιός, παγκοσμίως. Κατά την ίδια πηγή, οι νεκροί ανήλθαν στους 68.285.

Διαβάστε ακόμη:

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Μετακινήσεις: Τι επιτρέπεται από τη Δευτέρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα

Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πώς και ποιοι θα πληρωθούν επίδομα τον Μάιο

Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα - Το ωράριο για τα εμπορικά

Keywords
Τυχαία Θέματα