Η κρίση του κορονοϊού απειλεί και τη Δημοκρατία - Γιατί ο Όρμπαν δεν είναι μόνος!

Συζητήσεις και για τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού κοινοβουλίου -Αποκάλυψη: Το τηλεφώνημα του Χάρη Καστανίδη στον Κωνσταντίνο Τασούλα - Ο ιός οδηγεί σε συνεχείς αναβολές εκλογών!

Πληθαίνουν τα καθεστώτα και οι κυβερνήσεις που εκμεταλλεύονται τον κορονοϊό προκειμένου να ενισχύσουν την εξουσία τους πλήττοντας ακόμα και στοιχειώδεις κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας!

Του Βασίλη Σκουρή

Κορυφαίο παράδειγμα -αλλά όχι μόνο- ο Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός,

γνωστός έως τώρα για τις ακραίες απόψεις του σε σειρά θεμάτων, που η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως -δυστυχώς- ανέχεται, προχώρησε σε στην επιβολή ενός καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, που μόνο με αυτό που επέβαλε ο Χίτλερ στη Γερμανία, μετά την άνοδό του στην εξουσία, μπορεί να συγκριθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρωθυπουργός της Δανίας, μαζί με 11 ακόμα αρχηγούς κομμάτων της συντηρητικής παράταξης, απέστειλαν επιστολή στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ζητούν την αποπομπή Όρμπαν. Στην επιστολή επισημαίνεται η έντονη ανησυχία για τη νομοθεσία που ψηφίστηκε με τη δεύτερη φορά από το Κοινοβούλιο της χώρας στις 30 Μαρτίου και που επιτρέπει στην κυβέρνηση της Βουδαπέστης να επεκτείνει επ’ αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ επιτρέπει στον Όρμπαν να κυβερνά με διατάγματα! «Πρόκειται για σαφή παραβίαση των ιδρυτικών αρχών της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών. Η μάχη κατά του covid-19 απαιτεί εκτεταμένα μέτρα, ωστόσο ο ιός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επ’ αόριστον», τονίζεται στην επιστολή, έστω και αν το αυτί του Ούγγρου πρωθυπουργού δεν ιδρώνει!

Την ίδια στιγμή, μεταξύ άλλων, στη γειτονική μας Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν συλλαμβάνει δημοσιογράφους που αναδεικνύουν τις διαστάσεις που λαμβάνει ο κορονοΪός στη χώρα, συλλαμβάνει χρήστες του ίντερνετ που καταγγέλλουν την κατάσταση που επικρατεί, αποφυλακίζει 70.000 φυλακισμένους αλλά εξαιρεί από τα μέτρα τους πολιτικούς του αντιπάλους κοκ!

Στο Ισραήλ, ο Μπ. Νετανιάχου, αν και υπηρεσιακός πρωθυπουργός, κλείνει τη Βουλή λόγω κορονοϊού, ώστε να μην μπορεί να εκλεγεί ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας, με το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώνει την απόφαση και να ανοίγει εκ νέου η Βουλή στη χώρα! Στις Φιλιππίνες, ο Ροντρίγκο Ντουέρτε κήρυξε έκτακτη ανάγκη, την οποία θα άρει, όπως είπε, όχι όταν τελειώσει η επιδημία, αλλά όταν το αποφασίσει ο ίδιος!

Σε Τσεχία και Σερβία

Και στη γειτονιά μας, όμως, υπάρχουν κράτη που επιθυμούν να μοιάσουν στον Όρμπαν! Γράφει, πχ, ο Κώστας Τσίβος από την Πράγα: «Έκπληξη στο πολιτικό σκηνικό της Τσεχίας προκάλεσε η προχθεσινή πρόταση του υπουργού Άμυνας Λούμπομιρ Μέτναρ για περαιτέρω ενίσχυση των αρμοδιοτήτων κυβέρνησης και πρωθυπουργού σε περιόδους κρίσης. Η σχετική πρόταση επρόκειτο να συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση της τσεχικής κυβέρνησης. Κατόπιν όμως των έντονων αντιδράσεων που σημειώθηκαν ο πρωθυπουργός Άντρεϊ Μπάμπις απέσυρε την πρόταση ως «άστοχη» σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα που επιλέχθηκε για την κατάθεσή της. Ακόμα και ο «εμπνευστής» της πρότασης Λ. Μέτναρ ανασκεύασε, δηλώνοντας ότι «επρόκειτο απλά για ένα έγγραφο προβληματισμού που είδε το φως της επικαιρότητας σε λάθος χρόνο». Δεν απέκλεισε ωστόσο μελλοντική εφαρμογή της στην περίπτωση που εξασφαλιστεί «ευρύτερη πολιτική συναίνεση».

Η Τσεχία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί ελάχιστα από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς επί 40.000 περίπου τεστ που έχουν διενεργηθεί σε όλη τη χώρα, διαπιστώθηκαν 3.000 κρούσματα του ιού, ενώ ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε την Τρίτη τους 30. Η προς το παρόν επιτυχημένη αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού αποδίδεται στην αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισε την κρίση ο πρωθυπουργός - μεγαλοεπιχειρηματίας Μπάμπις, το κόμμα του οποίου (ΑΝΟ) κυβερνάει με την υποστήριξη των Σοσιαλδημοκρατών και την ανοχή του ΚΚ Τσεχίας. Ας σημειωθεί ότι στον Μπάμπις, ο οποίος διώκεται για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ανήκει το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής αλυσίδας της Τσεχίας, σχεδόν τα μισά ΜΜΕ της χώρας, ενώ τα επιχειρηματικά του συμφέροντα επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα Υγείας.

Με τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τους πολίτες περιορισμένους στα σπίτια, τα σύνορα κλειστά («για άλλα δυο χρόνια», όπως ανέφερε ο Ρόμαν Πρίμουλα, επικεφαλής της επιτροπής εκτάκτου ανάγκης της Τσεχίας), το γόητρο του πρωθυπουργού ενισχυμένο, καθώς, όπως αρέσκεται να επαναλαμβάνει, απέτρεψε να γίνει η χώρα του «Ιταλία», ο πειρασμός για περαιτέρω ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του είναι προφανής.

Είναι χαρακτηριστικό πως από την περασμένη Δευτέρα βρίσκεται σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα «έξυπνης καραντίνας», το οποίο προς το παρόν εφαρμόζεται στην περιφέρεια της Νότιας Μοραβίας, την εφαρμογή του οποίου έχει αναλάβει κατ΄ αποκλειστικότητα το Γενικό Επιτελείο του τσεχικού στρατού».

Στη δε Σερβία ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των πενήντα προσώπων, με αποτέλεσμα το Κοινοβούλιο της χώρας να μην μπορεί να συνεδριάσει, με συνέπεια τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν να περάσουν χωρίς την έγκρισή του!

Το τηλεφώνημα Καστανίδη σε Τασούλα

Στη χώρα μας, ο τρόπος λειτουργίας του Κοινοβουλίου, που συμφωνήθηκε και από το κυβερνών κόμμα και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσιάζει προβλήματα όπως δειλά-δειλά παραδέχονται πλέον και σημαντικές προσωπικότητες!

Ο Χάρης Καστανίδης, πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής, όπως αποκαλύπτει το iEidiseis, τηλεφώνησε στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και του μετέφερε την άποψη πως η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και πως θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να συμμετέχουν οι βουλευτές στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Μεταξύ άλλων πρότεινε και λειτουργία της Ολομέλειας με τηλεδιάσκεψη, με τον Κωνσταντίνο Τασούλα να τον ακούει προσεκτικά και να δηλώνει πως θα εξετάσει το θέμα και θα του απαντήσει. Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης αρνήθηκε να παραστεί στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών της Πέμπτης, διαφωνώντας με τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Στην Ελλάδα το Κοινοβούλιο, όπως είχαμε σημειώσει στα «Παιχνίδια Εξουσίας» στο news24/7, με τη σύμφωνη γνώμη των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, συγκαλεί την Ολομέλεια μια φορά την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη, με τη συμμετοχή ενός βουλευτή και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου από κάθε κόμμα, ενός μέλους του Προεδρείου, του εκπροσώπου της κυβέρνησης και ενός υπαλλήλου. Είναι χαρακτηριστικό πως και αυτή την εβδομάδα ασχολήθηκε με την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, που για να έχουν ισχύ θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί στη Βουλή εντός σαράντα ημερών από την έκδοσή τους. Κάθε Τρίτη πραγματοποιείται συνεδρίαση μιας εκ των επιτροπών, δυο φορές την εβδομάδα απαντώνται ερωτήσεις από τον υπουργό ενός βουλευτή, ενώ στις συνεδριάσεις του Προεδρείου συμμετέχει ένας βουλευτής από κάθε κόμμα. Υπάρχει δε παρασκηνιακή συμφωνία ότι στο διάστημα που διαρκούν η κρίση και η καραντίνα η κυβέρνηση να μην φέρνει προς ψήφιση σοβαρά νομοσχέδια, παρά, εάν είναι δυνατόν συναφή με την κρίση του κορονοϊού.

Αναβάλλονται εκλογές

Λόγω του κορονοϊού, πάντως, αναβάλλονται και εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς τυχόν διεξαγωγή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή ακόμα και δεκάδων χιλιάδων ψηφοφόρων.
Η αρχή έγινε από τη Γαλλία, όπου αναβλήθηκε ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ ακολούθησαν Βόρειος Μακεδονία, το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα κοκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα