Επιδότηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σκούτερ και ποδήλατα

Η επιδότηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σκούτερ και ποδήλατα βρίσκεται στο επίκεντρο και αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες και εξελίξεις.

Επιδότηση για την αγορά ηλεκτροκίνητων ΙΧ οχημάτων, σκούτερ και ποδηλάτων δίνει ενδεχομένως από τον ερχόμενο μήνα η κυβέρνηση.

Τη σχετική αναγγελία έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ με

θέμα την «πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των παρεμβάσεων θα έχει σε πρώτη φάση διετή διάρκεια (θα αφορά τα έτη 2020-2021) και θα προβλέπει επιδότηση της τάξης των 5.000 ευρώ για την απόκτηση ηλεκτροκίνητου ΙΧ.

Σύμφωνα με όσα είπε και ο Κωστής Χατζηδάκης στην τηλεδιάσκεψη, «η επιδότηση για τα ΙΧ δεν θα είναι κλιμακωτή, δεν θα συναρτάται δηλαδή με την αξία του αυτοκινήτου. Θα είναι συγκεκριμένη και θα ισχύει για όλους τους τύπους αυτοκινήτων».

Παράλληλα και όπως αναφέρουν πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά και φορολογικά κίνητρα, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη της ΕΕ. Αν και στη χώρα μας έχει ήδη θεσπιστεί η απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής τελών κυκλοφορίας, ταξινόμησης και φόρου πολυτελείας.

Πέραν όμως αυτών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε και κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων και σκούτερ: «Συγκριτικά με την επιδότηση από το κράτος για την αγορά ηλεκτρικού ΙΧ, η ενίσχυση για την αγορά σκούτερ ή ποδηλάτου θα είναι μεγαλύτερη ποσοστιαία και πιο ωφέλιμη για τον αγοραστή. Θέλουμε οι νέοι να είναι πρωταγωνιστές στο πέρασμα στη νέα εποχή. Τα ηλεκτρικά ΙΧ, σκούτερ και ποδήλατα δεν είναι πολυτέλεια αλλά στοιχείο της νέας εποχής» περιέγραψε χαρακτηριστικά.

Τα σημαντικότερα σημεία των όσων ανέφερε ήταν τα εξής:

«Για την ηλεκτροκίνηση έχουμε ξεκινήσει και εργαζόμαστε από το φθινόπωρο μαζί με τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών και δεν αποκλείεται ακόμα και μέσα στον Ιούνιο να παρουσιαστεί για διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο. Νομίζω ότι βασικό στην ηλεκτροκίνηση είναι να υπάρχουν οι υποδομές φόρτισης.

Παράλληλα, στο σχεδιασμό μας έχουμε αποφασίσει να υπάρχει ένα ειδικό κρατικό πρόγραμμα για την ηλεκτροκίνηση. Έχουν βρεθεί τα χρήματα, που θα προέλθουν από το Ταμείο των Ρύπων και θα είναι αρκετά. Με αυτά θα κινητροδοτηθεί η αγορά, όχι μόνο ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και ηλεκτρικών σκούτερ και ηλεκτρικών ποδηλάτων. Η επιδότηση για τα ΙΧ δεν θα είναι κλιμακωτή, δεν θα συναρτάται δηλαδή με την αξία του αυτοκινήτου.

Θα είναι συγκεκριμένη και θα ισχύει για όλους τους τύπους αυτοκινήτων. Συγκριτικά με την επιδότηση από το κράτος για την αγορά ηλεκτρικού ΙΧ, η ενίσχυση για την αγορά σκούτερ ή ποδηλάτου θα είναι μεγαλύτερη ποσοστιαία και πιο ωφέλιμη για τον αγοραστή. Θέλουμε οι νέοι να είναι πρωταγωνιστές στο πέρασμα στη νέα εποχή. Τα ηλεκτρικά ΙΧ, σκούτερ και ποδήλατα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά στοιχείο της νέας εποχής».

Keywords
Τυχαία Θέματα