Λυμπερόπουλος στο iEidiseis: O «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας» δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο ταξί

«Καταστροφικό για τον ήδη πτωχευμένο κλάδο μας», δηλώνει στο iEidiseis ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), Ευθύμιος Λυμπερόπουλος, όσον αφορά στο σχέδιο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας».

Το σχέδιο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας», το οποίο παρουσίασε προ ημερών ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα για το ταξί, το οποίο έχει ήδη πληγεί τα μέγιστα λόγω της πανδημίας.

Αυτό τόνισε, μιλώντας

στο iEidiseis, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), Ευθύμιος Λυμπερόπουλος, ο οποίος προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις από την πλευρά του κλάδου.

Το σχέδιο αποκλείει την κυκλοφορία των ταξί από κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και λεωφορειολωρίδες και καταργεί πιάτσες. «Καταστροφικό για έναν ήδη πτωχευμένο κλάδο μας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπερόπουλος.

«Οι αντιδράσεις μας θα είναι πολύ δυναμικές»

«Το εν λόγω σχέδιο είναι καταστροφικό και για τον κλάδο, αλλά και για την κίνηση, διότι θα γιγαντώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα γύρω από το κέντρο της Αθήνας. Βγάζοντας, λοιπόν, το ταξί εκτός, ως Πολιτεία, αλλά και έξω από τις λεωφορειολωρίδες, κάτι που δεν συμβαίνει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για εμάς σημαίνει καταστροφή», σημείωσε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Δρόμοι κλείνουν για όλους τους επαγγελματίες, αλλά ειδικά από εμάς οι αντιδράσεις θα είναι πολύ δυναμικές, διότι εάν προχωρήσει αυτό το σχέδιο εμείς θα είμαστε αποκλεισμένοι. Διότι η Αθήνα, δυστυχώς, όπως είναι δομημένη ως πόλη, για οποιαδήποτε περιοχή, είτε προς τα βόρεια, είτε προς τα νότια, είτε προς την Ανατολή, είτε προς τη Δύση, η διέλευση είναι μέσα από την Αθήνα».

«Κι όλοι οι δρόμοι γύρω-γύρω είναι καταπιεσμένοι από το κυκλοφοριακό. Εάν γίνει και αυτό στο κέντρο, πάει, τελείωσε η κυκλοφορία. Δεν θα υφίσταται λόγος ένας πελάτης να πάρει ένα ταξί και να πάει σε ένα μαγαζί, διότι δεν θα μπορεί να τον αποβιβάσει εκεί που θέλει. Δεύτερον, το ταξί δεν θα μπορεί να επιβιβάσει, καθώς καταργούνται οι δυνατότητες επιβίβασης, για παράδειγμα στη Σταδίου. Δεν θα έχει τη δυνατότητα να επιβιβαστεί όπου θέλει ο πολίτης. Ο πολίτης επιλέγει το ταξί για να επιβιβάζεται εκεί που θέλει, ειδάλλως πάει στο λεωφορείο ή στο μετρό», υπογράμμισε.

«Οι επαγγελματίες πώς θα επιβιώσουν χωρίς πελάτες;»

«Και γιατί να πάρει το ταξί με αυτά τα μέτρα, όταν η διαδρομή του θα είναι πια πολλαπλάσια από οποιοδήποτε άλλο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς σε χρόνο και να πληρώνει τζάμπα λεφτά; Το θέμα, λοιπόν, είναι οι αποστάσεις. Ο πολίτης θέλει να επιβιβαστεί έξω από εκεί που είναι η δουλειά του - να βγει να πάρει το ταξί του και να φύγει και να πάει πάλι ακριβώς στον προορισμό του. Αυτή είναι η δουλειά που κάνει το ταξί. Αν του αφαιρέσεις αυτό και του πολλαπλασιάζεις και το κόστος μεταφοράς λόγω αναμονής, επειδή οι δρόμοι θα είναι πήχτρα, δεν γίνεται. Γιατί ο κ. Μπακογιάννης δεν απαγορεύει από το κέντρο τα Ι.Χ. όσων δεν διαμένουν σε αυτό και να αφήσει τους επαγγελματίες να δουλεύουν; Να γίνει μια ωραία πόλη. Όχι να αφήνεις τους επαγγελματίες απ’ έξω, διότι οι επαγγελματίες πώς θα επιβιώσουν χωρίς πελάτες;», διερωτήθηκε.

«Και ο πολίτης πώς θα λειτουργεί χωρίς ταξί; Ένας που έχει ψωνίσει δεν μπορεί να στέκεται στο λεωφορείο· χρειάζεται ταξί. Αλλά εάν του πολλαπλασιάσεις τον χρόνο μεταφοράς, που σημαίνει χρήμα, έτσι χάνει τη δουλειά του και το ταξιτζής και δεν πάει ο πελάτης. Κόβει και την αγορά», εξήγησε.

Αναφορικά με γεγονός πως η εν λόγω εξαγγελία ήλθε σε μια περιόδου που ο κλάδος έχει ήδη πληγεί αισθητά από την πανδημία, είπε:

«Εδώ μιλάμε για πτώχευση του κλάδου και αντί να κάτσουν να δουν πώς θα σταθούμε όρθιοι, το μόνο που θα κοιτάξουν είναι να δουν πώς θα ενισχύσουν τις μεταφορικές αεροπορικές εταιρείες, τα ΚΤΕΛ κ.ο.κ. Το ταξί δεν υπάρχει στη σκέψη των αρμοδίων, ‘’άσ’ το να πνιγεί’’».

Keywords
Τυχαία Θέματα