Έντονες αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Βορίδη για τα ΑμεΑ

Έντονες αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Βορίδη για τα ΑμεΑ - «Με ένα παιδί 16 χρονών μιλάς, συνομιλείς, δεν είναι ανάπηρο»

Ανακοίνωση μέσω της οποίας διαμαρτύρεται για τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη εξέδωσε η ΕΣΑμεΑ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε μεταξύ άλλων «με ένα παιδί 16 χρονών μιλάς, συνομιλείς, δεν είναι ανάπηρο», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Το βίντεο με τη δήλωση του κ. Βορίδη

Ε.Σ.Α.μεΑ:
Μειωτικές και προσβλητικές οι δηλώσεις Βορίδη για τα άτομα με αναπηρία

Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει τον υπουργό στην τάξη άμεσα. Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το θέμα, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης απάντησε σκωπτικά: «Και με τον κ. Βορίδη δεν μπορεί κανείς να συνεννοηθεί και δεν είναι ανάπηρος».

Αναλυτικά: 

Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, τόσο η πρώτη σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, όσο και η δεύτερη σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που η χώρα μας έχει κυρώσει με τον ν. Ν. 4074/2012, όπως και με τον αντιρατσιστικό νόμο. Δεν θα της επαναλάβουμε στο παρόν. Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει τον υπουργό στην τάξη άμεσα.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το θέμα, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης απάντησε σκωπτικά: «Και με τον κ. Βορίδη δεν μπορεί κανείς να συνεννοηθεί και δεν είναι ανάπηρος».

Κυμπουρόπουλος: Προσβλητική η δήλωση Βορίδη για την αναπηρία

Πυρά και «εκ των έσω» δέχεται ο Μάκης Βορίδης για τη δήλωση του περί αναπηρίας, μετά από τη σχετική επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, με ανάρτησή του στο Facebook, χαρακτηρίζει τη σχετική δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε πρωινή εκπομπή, «προσβλητική», «απαράδεκτη» και «μειωτική» και ζητά να την αποσύρει.

«Στη χώρα μας, τα ανάπηρα άτομα υφίστανται ήδη σε πολλές περιπτώσεις τον αποκλεισμό, και αντιμετωπίζουν πλήθος από στερεότυπα. Δεν χρειάζονται και τις απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικών, για να τους κάνουν δυσχερέστερη την καθημερινότητα», προσθέτει ο κ. Κυμπουρόπουλος.

«Η μειωτική αυτή δήλωση από ένα κυβερνητικό στέλεχος να σημειωθεί, πως δεν αποδοκιμάστηκε εκείνη τη στιγμή από τους παριστάμενους δημοσιογράφους και τους παρευρισκόμενους.

Αυτό συνέβη, διότι με τα δεδομένα της κοινωνίας μας είναι, δυστυχώς, συνηθισμένη και θεμιτή, όταν σε άλλα κράτη, κάτι αντίστοιχο θα άγγιζε τα όρια του hate speech», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ίδια δήλωσή του.

«Η δήλωση αυτή, δυστυχώς, δεν θα είναι η τελευταία γιατί τα στερεότυπα κατά των αναπήρων είναι βαθιά ριζωμένα σε αυτή τη χώρα, και ο μόνος τρόπος να τα αποτινάξουμε, είναι να αποκτήσουν οι ανάπηροι πραγματικά θεμελιώδη δικαιώματα.

Γι'αυτά τα δικαιώματα, εργάζομαι όταν αναρωτιέστε πολλοί γιατί δεν σχολιάζω την κάθε αντίστοιχη άστοχη δήλωση», καταλήγει ο Στ. Κυμπουρόπουλος στην ανάρτησή του.

Ολόκληρη η ανάρτηση του γαλάζιου ευρωβουλευτή:

Χαρίτσης για Βορίδη: Γνήσιος ακροδεξιός με ρατσιστικές απόψεις

Νωρίτερα, ο Αλ. Χαρίσης δήλωσε πως «σήμερα ο κ. Βορίδης μας θύμισε το βαθιά ρατσιστικό υπόστρωμα της σκέψης του χαρακτηρίζοντας "ανάπηρο" αυτόν με τον οποίο δεν μπορείς να συνεννοηθείς».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «η ντροπή δεν είναι δική του, αφού ως γνήσιος ακροδεξιός έχει τέτοιες μισαλλόδοξες αντιλήψεις στον πυρήνα της λογικής του. Η ντροπή είναι του κ. Μητσοτάκη που εξακολουθεί να τον ανέχεται».

Η απάντηση Βορίδη

«Προσπαθούν να διαστρεβλώσουν προκλητικά τα λεγόμενά μου» απαντά ο Μάκης Βορίδης στις επικρίσεις, επίσης μέσω facebook, αλλά δίχως επώνυμη αναφορά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως «όποιος άκουσε τη δήλωσή μου σχετικά με το γεγονός ότι κάποιοι επικροτούν τον εξευτελισμό της Εθνικής μας παρελάσεως, εύκολα καταλαβαίνει ότι δεν είπα ποτέ πως δεν μπορείς να συνεννοηθείς με άτομα με αναπηρία. Είναι επίσης απολύτως προφανές ότι αναφερόμουν σε αναπηρίες που εμποδίζουν τον καταλογισμό, την απόδοση ευθύνης. Γιατί περί αυτού μιλούσαμε, περί της θεμιτής ή όχι απόδοσης ευθυνών στις συγκεκριμένες "performers". Δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιες αναπηρίες και είναι εντελώς προφανές ότι σε αυτές αναφερόμουν».

«Όλα τα άλλα αποτελούν άθλιες προβοκάτσιες εκ μέρους αυτών που θέλουν να υπερασπιστούν την απαράδεκτη υποτίμηση της εθνικής μας εορτής», κατέληξε.

Δημ. Παπαδημούλης: Οργή και ντροπή που αυτός ο άνθρωπος είναι υπουργός

{https://twitter.com/papadimoulis/status/1189781800639508480}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημήτρης Οικονόμου: «Άδικη» η κριτική Κυμπουρόπουλου για την εκπομπή

Keywords
Τυχαία Θέματα