Έντονες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο κατά των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων

Έντονες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις». Οι διατάξεις του αποτελούν ουσιαστικά αντιγραφή των χουντικών διαταγμάτων του 1971 και 1973, αναφέρεται.

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», τ’ οποίο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα.

Πολλοί είναι αυτοί, τόσο νομικοί, όσο και αντιπολιτευόμενοι, που τονίζουν πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν ουσιαστικά αντιγραφή των χουντικών διαταγμάτων του 1971 και 1973.

«Ο λαός μπορεί να ματαιώσει με τις κινητοποιήσεις

του και αυτά τα αντιδραστικά σχέδια. Το νομοσχέδιο δεν θα περάσει!», γράφει σε ανακοίνωσή του το «Πράττω».

Τις βασικές διατάξεις του κυβερνητικού νομοσχεδίου παρουσιάζει η «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία υπογραμμίζει πως:

Για κάθε συγκέντρωση θα απαιτείται αστυνομική άδεια και θα πρέπει να ορίζεται επίσημος «οργανωτής», που οφείλει να «συνεργάζεται άμεσα» με τον επικεφαλής αστυνομικό, να «συμμορφώνεται στις υποδείξεις του» και θα είναι αστικά υπεύθυνος για οτιδήποτε συμβεί στη διάρκειά της (§ 2.8, 3.1, 4 &14.4), οι ομάδες περιφρούρησης των διαδηλώσεων θα μετατρέπονται ουσιαστικά σε συνεργάτες των ΜΑΤ, καθώς τα μέλη τους θα είναι υποχρεωμένα να «απομακρύνουν από τον χώρο της συνάθροισης» οποιονδήποτε διαδηλωτή ζητήσουν οι αστυνομικοί,αφαιρείται κάθε αρμοδιότητα από τους εισαγγελείς, που στο εξής (όπως και επί χούντας) θα «ενημερώνονται» απλώς για την (επικείμενη ή ήδη συντελεσθείσα) διάλυση της συγκέντρωσης, δίχως να έχουν τον παραμικρό λόγο επ’ αυτού,οι δήμαρχοι θα μπορούν να ζητούν από την αστυνομία απαγόρευση συγκέντρωσης (ή εκδήλωσης σε ανοιχτό χώρο), επικαλούμενοι «κίνδυνο διατάραξης της τοπικής κοινωνικοοικονομικής ζωής»
Η απλή συμμετοχή σε απαγορευμένη συγκέντρωση γίνεται ιδιώνυμο αδίκημα που επισύρει ποινές φυλάκισης μέχρι 1 έτος (αν είναι απόλυτα ειρηνική) ή και 2 έτη, αν «διαπιστωθεί» πρόθεση για «αλλοίωση με βιαιοπραγίες του ειρηνικού χαρακτήρα» της (απαγορευμένης) συγκέντρωσης.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης παρέχει στην αστυνομία μεγαλύτερα περιθώρια απ’ ό,τι το χουντικό διάταγμα. Αναβιώνει ταυτόχρονα ακόμη τρία χουντικά νομοθετήματα, συνιστώντας μείζονα ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος.

Από τη στιγµή που θα ψηφιστεί και δηµοσιευτεί ο «νόµος Χρυσοχοΐδη», θα επανέλθουν σε ισχύ -µέχρι τη µελλοντική κατάργησή τους με ΠΔ- τρία χουντικά διατάγµατα που φέρουν τις υπογραφές του Παπαδόπουλου (ως «πρωθυπουργού» και «αντιβασιλέως»), του Παττακού («αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως»), του Ζωιτάκη («αντιβασιλέως») κ.τ.λ., βάσει των οποίων:

Επιτρέπεται ρητά «οιαδήποτε χρήσις» πυροβόλων όπλων από αστυνοµικούς εναντίον διαδηλωτών, εφόσον η απαγορευµένη συγκέντρωση «εξελιχθή εις βιαίαν» (γενικώς), οι διαδηλωτές «εκτρέπωνται εις αξιοποίνους πράξεις» (γενικώς) «ή ήρξαντο βιαιοπραγούντες κατά των ανδρών της δηµοσίας δυνάµεως» (άρθρο 1§δ του Ν.∆. 269/1972), απαγορεύεται προκαταβολικά και ολοκληρωτικά η πραγµατοποίηση οποιασδήποτε «εν υπαίθρω συναθροίσεως ως και η διέλευσις κινουµένης τοιαύτης (πορείας) εντός ακτίνος διακοσίων τουλάχιστον µέτρων από της κατοικίας του Ανωτάτου Αρχοντος, ως από κτιρίων εις τα οποία εδρεύουν η Βουλή, το Υπουργικόν Συµβούλιον» κ.λπ. (άρθρο 6§6 του Ν.∆. 794/1971).απαγορεύεται επίσης προκαταβολικά και ολοκληρωτικά κάθε δηµόσια συγκέντρωση ή διαδήλωση σε µεγάλο µέρος του κέντρου της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, οχτώ ακόµα σηµείων του λεκανοπεδίου (Νέο Ψυχικό, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Γλυφάδα, Αγιοι Ανάργυροι, Σκαραµαγκάς, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος) και είκοσι δύο επαρχιακών πόλεων (Αγρίνιο, Βέροια, Βό λος, Γιαννιτσά, ∆ράµα, Εδεσσα, Ηράκλειο, Γιάννενα, Καβάλα, Καλαµάτα, Καρδίτσα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κοζάνη, Λαµία, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Ρόδος, Σέρρες, Τρίκαλα και Χανιά).

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το Β.∆. 168/1972, που επαναφέρεται σε ισχύ µε το υπό ψήφιση νοµοσχέδιο, καθορίζει λεπτοµερώς τις ζώνες όπου απαγορεύεται ρητά και µόνιµα οποιαδήποτε συνάθροιση.

Η εφημερίδα παραθέτει ορισμένες από τις «απαγορευµένες ζώνες» που θεσπίζει το χουντικό Β.∆. 168/1972 και επαναφέρει το νομοσχέδιο:

Στο κέντρο της Αθήνας, απαγορεύεται µόνιµα και οριστικά κάθε συγκέντρωση «µεταξύ των οδών Λεωφ. Αλεξάνδρας - Βασ. Σοφίας - Βασ. Κων/νου - Λεωφ. Ολγας - Λεωφ. Αµαλίας - Φιλελλήνων - Μητροπόλεως - Ντέκα - Πλ. Μοναστηρακίου - Αθηνάς - Πλ. Οµονοίας - Πειραιώς - Σωκράτους - Αγίου Κων/νου - Θ. ∆εληγιάννη - Καρόλου - Μάρνη - Πατησίων» (άρθρο 1).

Απαγορεύεται επίσης κάθε συγκέντρωση ή πορεία στη Λεωφ. Κηφισίας («από αριθ. 140 έως διασταυρώσεως προς ∆ιόνυσον»), στη Μεσογείων (από Σωτηρία µέχρι Σταυρό Αγ. Παρασκευής), τη Βουλιαγµένης («από την διασταύρωσιν µετά της οδού Τριπόλεως έως διασταυρώσεως προς Βάρην»), στην Παραλιακή («από ∆ικηγορικά έως ∆έλτα Βουλιαγµένης»), στη λεωφόρο Αθηνών («από Κηφισού έως Σκαραµαγκά») και την τότε «Βασιλίσσης Φρειδερίκης» (άρθρο 2§10).

Πράττω: «Το νομοσχέδιο δεν θα περάσει!»

«Πληροφορούμαστε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται και πάλι να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον περιορισμό -μέχρι και την κατάργηση- της συνταγματικής ελευθερίας των ανοιχτών συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων.

Είναι το ίδιο που είχε προσωρινά βάλει στο συρτάρι τον Φεβρουάριο 2020, μετά τις πρώτες αντιδράσεις λαϊκών φορέων.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν ουσιαστικά αντιγραφή των χουντικών διαταγμάτων του 1971 και 1973. Η έγκριση των δημόσιων συναθροίσεων θα δίνεται από την Αστυνομία και τον Δήμο. Οι αρχές αυτές θα μπορούν αυθαίρετα να τις απαγορεύουν, επικαλούμενες αόριστα δήθεν κινδύνους για τη «δημόσια τάξη και ασφάλεια» και τη «διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής», να τους αλλάζουν τόπο και χρόνο διεξαγωγής, να βάζουν οποιουσδήποτε ειδικούς όρους, να απαγορεύουν τις μη αρεστές συναθροίσεις και να στρέφονται ποινικά και αστικά κατά των διοργανωτών για οποιαδήποτε πράξη των συμμετεχόντων - ακόμη και των προβοκατόρων. Οι διαδηλώσεις που θα γίνονται χωρίς την έγκριση της αστυνομίας και της δημοτικής αρχής θα διαλύονται βίαια.

Θεσπίζεται ακόμα και το ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα της «συμμετοχής σε απαγορευμένη διαδήλωση», που προβλέπει ποινές φυλάκισης.

 Η νέα αυταρχική επίθεση γίνεται με το απατηλό πρόσχημα της διαφύλαξης της ομαλής κυκλοφορίας, ιδίως στην πρωτεύουσα, την οποία όμως καταταλαιπωρεί η επιδειξιομανία και η ασχετοσύνη της νέας δημοτικής Αρχής.

Επισημαίνουμε ότι η κυβέρνηση τολμά να προχωρεί σε ακραία αυταρχικά μέτρα, υπολογίζοντας στην ‘’ήπια στάση’’ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Καλούμε τον ελληνικό λαό και τη νεολαία, όλους τους δημοκρατικούς φορείς και τα συνδικάτα σε επαγρύπνηση. Είναι φανερό ότι η Δεξιά θέλει προληπτικά να αλυσοδέσει το λαϊκό κίνημα για να καταπνίξει τις αντιδράσεις του εν όψει του νέου κύματος ανεργίας, φτώχειας και μονόπλευρης λιτότητας που ετοιμάζεται να επιβάλει από το φθινόπωρο.

Ο λαός μπορεί να ματαιώσει με τις κινητοποιήσεις του και αυτά τα αντιδραστικά σχέδια. Το νομοσχέδιο δεν θα περάσει!», γράφει σε ανακοίνωσή του το «Πράττω».

Keywords
Τυχαία Θέματα