Νέα κρούσματα κορονοϊού, διάσπαρτες εστίες στην Ελλάδα και νέα παγκόσμια έξαρση της πανδημίας

Νέα κρούσματα για τον κορονοϊό, διάσπαρτες εστίες στην Ελλάδα και έξαρση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες δημιουργούν προβληματισμό στους επιστήμονες, ενώ η Ελλάδα αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορά της σχεδόν σε όλους από την 1η Ιουλίου. Η κρίσιμη ημερομηνία πλησιάζει.

Νέα κρούσματα για τον κορονοϊό καταγράφει καθημερινά η Ελλάδα, ενώ

με μεγάλη αγωνία περιμένουν όλοι να διαπιστώσουν τι θα συμβεί κυρίως από την 1η Ιουλίου που η Ελλάδα αποφάσισε να ανοίξει σχεδόν για όλους.

Αυτή τη στιγμή βασική εστία για τον κορονοϊό στην Ελλάδα φαίνεται πως είναι η περιοχή της Ξάνθης με το συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων να έχει φτάσει τα περίπου 150 από την αρχή του Ιουνίου.

Μέχρι στιγμής τον Ιούνιο στην Ελλάδα έχουν ανακοινωθεί συνολικά 386 νέα κρούσματα.

Σημειώνουμε ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού είναι 16. Από αυτά τα 8 ηταν από την Ξάνθη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3302 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 55.0% άνδρες, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 190 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 8 (87.5% άνδρες).

Εδώ μπορείτε να δείτε την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Επίσης από το σύνολο των 3302 κρουσμάτων, 728 (22.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1844 (55.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. 

Νέο κύμα λοιμώξεων -  Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την 1η Ιουλίου

Από 1/7 έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά.

Όσο αφορά τις θαλάσσιες αφίξεις από 1/7 επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια.

Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα, από 1/7 ενεργοποιούνται 7 σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα.

Την ίδια στιγμή αλλαγές στα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λάβουν τα ξενοδοχεία προβλέπει η νέα ΚΥΑ, η οποία φέρνει τις αντιδράσεις των ξενοδόχων.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που αναμένεται να αναρτηθεί, κάθε ξενοδοχείο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα από τα δωμάτιά του (ανάλογα με τις κλίνες) για καραντίνα, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε ότι κάθε νησί θα έχει ένα ξενοδοχείο καραντίνας.

«Έχουμε μια ξαφνική ΚΥΑ που πάρθηκε χθες ανάμεσα στους υπουργούς Ανάπτυξης, Υγείας και Τουρισμού που ανατρέπει τον αρχικό εξαιρετικό σχεδιασμό και λέει ότι το κάθε ξενοδοχείο θα πρέπει να έχει ένα δωμάτιο καραντίνας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τρυφωνόπουλος, πρώην γ.γ του ΕΟΤ, στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής».

«Όλο αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Για καταλύματα μέχρι 10 δωμάτια θα υπάρχει ένα δωμάτιο καραντίνας. Αν λοιπόν ένας άνθρωπος έχει 4 δωμάτιο, τότε το ένα δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Αν έχει 50 θα έχει δύο δωμάτια και αν έχει 100, τότε τρία. Δεν έχουν όλα τα ξενοδοχεία διαφορετικές πτέρυγες. Από τα 10.000 ξενοδοχεία μόνο τα 600 είναι 4-5 αστέρων. Τα περισσότερα είναι 10 -20 δωματίων. Αν κάποιος πελάτης εντοπιστεί με κορωνοϊό και δεν ακούσει την οδηγία του ξενοδόχου να παραμείνει σε καραντίνα θα γίνει μεγάλη ζημιά. Κινδυνεύει ο ελληνικός τουρισμός».

Ταυτόχρονα, επιδημιολόγοι, οικονομολόγοι και πολιτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα δεύτερο κύμα που ενδέχεται να είναι καταστροφικότερο από το πρώτο σε όλους τους τομείς. Καθώς αρκετές χώρες βλέπουν μία νέα έξαρση της πανδημίας και λαμβάνουν ξανά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς - από τοπικά lockdown έως υποχρεωτική χρήση μάσκας - το ερώτημα που τίθεται είναι εάν μπορούμε να μιλάμε για δεύτερο κύμα λοιμώξεων όταν ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να σταθούν στα πόδια τους από το πρώτο.

Οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα του Covid-19, την αναπνευστική νόσο που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό, προέρχονται εν μέρει από την πορεία της πανδημίας της γρίπης της Ισπανίας την περίοδο 1918-1919, από την οποία προσβλήθηκαν 500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και έχασαν τη ζωή τους περίπου 20 έως 50 εκατομμύρια. Ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά την άνοιξη του 1918, αλλά φαίνεται πως είχε μεταλλαχθεί όταν εμφανίστηκε ξανά το φθινόπωρο, προκαλώντας ένα θανατηφόρο δεύτερο κύμα. «Επανήλθε και ήταν πολύ χειρότερο», επισημαίνει στο Reuters ο επιδημιολόγος δρ William Hanage του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, επίσημος ορισμός του δεύτερου κύματος δεν υπάρχει. Το αναγνωρίζουν ωστόσο ξεκάθαρα όταν συμβαίνει. «Είναι συχνά αρκετά σαφές. Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε μία δεύτερη ομάδα ανθρώπων μετά την εξασθένιση των λοιμώξεων στην πρώτη ομάδα», εξηγεί η επιδημιολόγος δρ Jessica Justman της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman University του πανεπιστημίου του Κολούμπια.

Ο δρ Eric Toner, από το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, εκτιμά από την πλευρά του ότι τα «κύματα» δεν είναι ένας ιδιαίτερα χρήσιμος όρος για την περιγραφή μιας πανδημίας. «Όταν βρίσκεσαι κάτω από την επιφάνεια του νερού – σχολιάζει – είναι δύσκολο να πεις πόσα κύματα περνούν πάνω από το κεφάλι σου».

Σύμφωνα με τον Toner, αν μη τι άλλο στην περίπτωση των ΗΠΑ, η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζονται περισσότερο τη συμπεριφορά των πολιτών και λιγότερο με τον κορονοϊό. «Ο ιός δεν απομακρύνεται και επιστρέφει. Ο ιός είναι ακόμα εδώ. Σε έξαρση σε ορισμένες περιοχές, σε ύφεση σε άλλες».

Γώγος: Ανησυχία για τα περιστατικά στην Ξάνθη, την Θεσπρωτία και τις κλειστές δομές

Τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Την αυξημένη ανησυχία του για τα περιστατικά στην Ξάνθη, την Θεσπρωτία και τις κλειστές δομές όπως τις φυλακές εξέφρασε ο καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Γώγος.

«Όλα τα περιστατικά (Ξάνθης, Θεσπρωτίας, φυλακές) αυξάνουν την ανησυχία μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως τα κρούσματα σε κλειστές δομές όπως οι φυλακές πάντα τους φοβίζουν.

Ο καθηγητής ανέφερε πως μέσα σε μια εβδομάδα παγκοσμίως είχαμε 1 εκατομμύρια κρούσματα και πως χώρες που είχε ελεγχθεί η πανδημία έχουν προβλήματα όπως η Γερμανία τονίζοντας την σοβαρότητα του προβλήματος.

Ο κ. Γώγος εξήγησε πως ο ιός παραμένει σε μεγάλη επικινδυνότητα παγκοσμίως και το να κοιτάμε μόνο τα σχετικά καλά επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας που παραμένουν καλά ακόμα και να καθησυχαζόμαστε με βάση αυτό δεν είναι σωστό γιατί είμαστε ένα κομμάτι ενός παγκόσμιου παζλ.

Παράλληλα, επισημαίνει πως πρέπει να παραμείνουν τα μέτρα και οι συμπεριφορές των πολιτών που βοήθησαν μέχρι τώρα στο έλεγχο της κατάστασης στην Ελλάδα πχ οι αποστάσεις και τονίζει πως το κύμα του ιού μπορεί να επιστρέψει στην Ευρώπη διότι κυκλοφορεί ακόμα και πως εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες, από τα μέτρα χαλάρωσης και από όλα όσα τον χαρακτηρίζουν. Δεν εξαφανίζεται. Ανακυκλώνεται και υποτροπιάζει.

Ο καθηγητής, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, σημείωσε πως οι προειδοποιητικές βολές για την χώρα μας υπάρχουν και είναι ένα μικρό και δυνατό «άκουσμα». Μας προειδοποιεί ότι υπάρχει ο ιός και σε δομές και σε πόλεις αλλά υπάρχουν και σε κοινότητες π.χ την Θεσπρωτία που δεν υπήρχε κάποια δομή εκεί ήταν στην κοινότητα η διασπορά και τα δύσκολα τώρα αρχίζουν με τον τουρισμό.

Σχετικά με τον λόγο που δεν πείθουν πια τα λεγόμενα των ειδικών ο ίδιος εκτιμά πως ο κόσμος έχει χαλαρώσει πολύ και έχει αρχίσει όλη αυτή την φημολογία ότι δεν χρειάζονταν όλα αυτά τα μέτρα κλπ.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο ηλικιωμένος και ο ευάλωτος πληθυσμός πλέον έχει αυτοπεριοριστεί και τηρεί τα μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα