Ελλάδα: Υπολογίζεται ότι το 0,5% νόσησε από κορονοϊό

Νέες μελέτες δείχνουν πως το 0,5% του πληθυσμού στην Ελλάδα νόσησε από τον κορονοϊό, ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Καινούργιες μελέτες για την εξάπλωση του κορονοϊού, δείχνουν ότι στην Ελλάδα μόνο το 0,5% του πληθυσμού νόσησε, ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά,

ο γνωστός λοιμωξιολόγος είπε πως οι μελέτες που έγιναν στην Ελλάδα για την καταγραφή της πορείας του ιού, έδειξαν να νοσεί ένα ποσοστό λιγότερο από το 0,5% στη χώρα.

Επίσης, είπε ότι ήδη διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο τεσσερις νέες έρευνες και θα τρέξουν το ερχόμενο διάστημα.

Καταρχάς, πρόκειται λοιπόν, για μια προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων, που θα αναδείξει ποσοστό ασθενών που πέρασαν τον ιό και έχουν αντισώματα.

Έπειτα, θα γίνει μια επιδημιολογική μελέτη σε συνεργασία με το εθνικό κέντρο αιμοδοσίας. Έτσι, θα πραγματοποιηθεί έλεγχος δειγμάτων από αιμοδότες και θα προκύψουν στοιχεία για την ανοσία.

Παράλληλα, θα γίνει επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς, ενώ στην περιφέρεια της Κρήτης ξεκινά μια νέα μελέτη για την ανοσία από τον κορονοϊό.

Ταυτόχρονα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι σε όλο τον κόσμο, διεξάγονται εξάρσεις του ιού, με πολλές χώρες να θέλουν να αποφύγουν ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, την στιγμή που αίρουν τα μέτρα.

Χαρακτηριστικά, στην Γουχάν της Κίνας, υπήρξαν νέα κρούσματα και οι αρχές πραγματοποιούν μαζικούς ελέγχους και τεστ.

Επίσης, στην Ιταλία και συγκεκριμένα στις πιο πληγείσες περιοχές του βορρά, το lockdown μπορεί να σταμάτησε πριν μία εβδομάδα, αλλά τα κρούσματα αυξήθηκαν.

Παρόλα αυτά, αναφέρθηκε και στην πιθανότητα του κορονοϊού να μην εξαφανιστεί μετά την ανακάλυψη ενός πιθανού εμβολίου.

Συγκεκριμένα, ο γνωστός λοιμωξιολόγος μίλησε για την δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι «ο ιός μπορεί να μην φύγει ποτέ». Ο ίδιος λοιπόν, είπε πως «είναι δύσκολο να προβλέψεις για πόσο καιρό θα κυκλοφορεί».

Έτσι, τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να μελετά και να μαθαίνει την συμπεριφορά του ιού, πέρα από τα ήδη γνωστά, όπως ότι χτυπάει το αναπνευστικό σύστημα.

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα