Τσιόδρας: Ο κορονοϊός μπορεί να μείνει και μετά το εμβόλιο

Ο κορονοϊός ενδέχεται να μην εξαλειφθεί μετά την ανακάλυψη του εμβολίου, ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Την πιθανότητα του κορονοϊού να μην εξαφανιστεί μετά την ανακάλυψη ενός πιθανού εμβολίου, ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, ο γνωστός λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε στην δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι «ο ιός μπορεί να μην

φύγει ποτέ». Ο ίδιος λοιπόν, είπε πως «είναι δύσκολο να προβλέψεις για πόσο καιρό θα κυκλοφορεί».

Έτσι, τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να μελετά και να μαθαίνει την συμπεριφορά του ιού, πέρα από τα ήδη γνωστά, όπως ότι χτυπάει το αναπνευστικό σύστημα.

Επίσης, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και είπε πως η Ελλάδα μπορεί να τα κατάφερε, αλλά «δεν σημαίνει ότι τον εξαφανίσαμε».

Παράλληλα, υπογράμμισε την περίπτωση στην οποία ο κορονοϊός συνεχίσει να κυκλοφορεί στην κοινότητα. «Ο ιός μπορεί να γίνει ενδημικός, να κυκλοφορεί χωρίς να φτάνει στο μηδέν ή να χρειάζεται να εισαχθεί από άλλη χώρα», επισήμανε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα, ότι μέχρι στιγμής «πολλοί ιοί είναι ενδημικοί» και συνεχίζουν να κυκλοφορούν.

Ταυτόχρονα, ο γνωστός λοιμωξιολόγος είπε για την πανδημία ότι «μπορεί να κυκλοφορεί και μετά την ανακάλυψη, ενός επιτυχημένου εμβολίου, όπως παραδείγματος χάριν η ιλαρά».

Ακόμη, ξεκαθάρισε πως αυτό μπορεί να οφείλεται όχι τόσο στην ανθεκτικότητα του ιού, αλλά εξαιτίας των fake news. Εξάλλου, όπως τόνισε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωση του πολλοί τωρινοί ιοί όπως ο κορονοϊός, διαδίδονται πιο εύκολα εξαιτίας των ψευδών ειδήσεων, οι οποίες επηρεάζουν την σωστή εφαρμογή των προστατευτικών μέτρων.

Έπειτα, ο ίδιος αναφέρθηκε εκ νέου στην την ανάγκη επαγρύπνησης, ενώ ανακοίνωσε και ότι διεξάγονται τέσσερις σχετικές μελέτες στη χώρα μας ώστε με τα στοιχεία που θα καταγράψουν να βοηθήσουν στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα