Δυσφορία του Λευκού Οίκου για τον Υπουργό Άμυνας - Λέει «όχι» στην ανάπτυξη στρατού

Οι φήμες για καρατόμηση του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ και η... αινιγματική διάψευση του Λευκού Οίκου. Προηγήθηκε η ηχηρή διαφωνία Έσπερ για την ανάπτυξη στρατού στους δρόμους των πόλεων.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ εξακολουθούσε να βρίσκεται στη θέση του την Τετάρτη, καθώς εικάζεται ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να απομακρύνει τον επικεφαλής του Πενταγώνου για τα σχόλιά του για

τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα εδώ και εννέα μέρες.

«Επί του παρόντος, ο κ. Έσπερ εξακολουθεί να είναι υπουργός και εάν ο πρόεδρος απωλέσει την εμπιστοσύνη του, θα το μάθουμε όλοι στο μέλλον», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο Έσπερ ανέφερε πως δε στηρίζει την επίκληση του Νόμου περί εξέγερσης (Insurrection Act) για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων με σκοπό την καταστολή των αναταραχών που ακολούθησαν της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στις 25 Μαίου. «Δεν είμαι υπέρ της κήρυξης μίας κατάστασης εξέγερσης», που θα επέτρεπε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναπτύξει εν ενεργεία στρατιώτες μπροστά σε Αμερικανούς πολίτες και όχι πλέον εφέδρους της Εθνοφυλακής, είπε ο Έσπερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο διάγγελμά του τη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε - αντιθέτως - πως θα αναπτύσσονταν «χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες» και αστυνομικοί στην Ουάσινγκτον, για να δοθεί τέλος στις «ταραχές» και «στις λεηλασίες». Απαίτησε μάλιστα οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι να αναπτύξουν δυνάμεις ικανές να ανακτήσουν «την κυριαρχία» του κράτους «στους δρόμους» της χώρας, και απείλησε να στείλει τον αμερικανικό στρατό να «λύσει το πρόβλημα αντ’ αυτών», εάν δεν εισακουστεί.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου παραδέχθηκε, εξάλλου, ότι έσφαλε και για την εμφάνισή του τη Δευτέρα δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος φωτογραφήθηκε μπροστά από την Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου με μια Βίβλο στο χέρι, λίγα λεπτά μετά τη βίαιη διάλυση διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κοντά στον Λευκό Οίκο. 

«Κάνω ό,τι μπορώ να παραμείνω απολιτικός και να αποφεύγω καταστάσεις που μπορούν να φαίνονται πολιτικές», επισήμανε. «Κάποιες φορές τα καταφέρνω, κάποιες άλλες όχι».

{https://twitter.com/nprpolitics/status/1267603109729181696}

(Με πληροφορίες από Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα