Μένος της Νικολάου κατά Δημάκη

H Σοφία Νικολάου, η οποία έχει ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις με τη στάση της στην υπόθεση Δημάκη, βρέθηκε στη Βουλή σήμερα όπου κατηγόρησε τον κρατούμενο φοιτητή για ψέμματα, μεταξύ άλλων, και τον ΣΥΡΙΖΑ για... θανάτους λόγω κορονοϊού στις φυλακές, αν θα βρίσκονταν σήμερα στην εξουσία.

Αίσθηση προκάλεσε η ένταση με την οποία εκφράστηκε η γ.γ Αντεγκληματικής Πολιτικής σήμερα κατά του Βασίλη Δημάκη

μιλώντας για την υπόθεσή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, (Ε.Δ.Δ.Α), της Βουλής, σχετικά με τις δράσεις τη Γραμματείας και το πρόγραμμα για τα σωφρονιστικά καταστήματα.

Αν και η Σοφία Νικολάου ανέφερε αρχικά πως δεν θα ήθελε να αντιπαρατεθεί «με τον κρατούμενο Δημάκη, με τον δικηγόρο Δημάκη και ίσως με μια μερίδα της κοινωνίας, η οποία συγχρωτίζεται και ταυτίζεται, με περιπτώσεις και προσωπικότητες σαν τον Δημάκη» σημείωσε πως πρέπει «να πάψει, πλέον, αυτή η εμβληματική περίπτωση Δημάκη, να είναι εμβληματική», καθώς και ότι «δε θα επιτρέψουμε σε κανένα κρατούμενο να επιλέγει τη φυλακή του, ούτε να συνδιαχειρίζεται τις φυλακές μαζί μας»

Η κ. Νικολάου απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της επιτροπής κατηγόρησε τον Βασίλη Δημάκη ότι λέει ψέματα πως του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην εκπαίδευση και έδωσε εξηγήσεις για την μεταγωγή του στις φυλακές Γρεβενών, ενώ για τις φυλακές εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι επί κυβερνήσεως του δεν είχε γίνει παρά μόνο μια απολύμανση, στις φυλακές Νέων Αυλώνα.

Η Γ.Γ. είπε ακόμη ότι ο Βασίλης Δημάκης διέσπειρε ψευδώς ότι υπήρχε κρούσμα κορονοϊού στις φυλακές Κορυδαλλού και ξεσήκωσε τους άλλους κρατούμενους σε αποχή από την εργασία τους στα μαγειρεία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα σίτισης του Κορυδαλλού για πολλές μέρες, ενώ ακολούθησε αναταραχή και στα υπόλοιπα Καταστήματα Κράτησης και κυρίως στην Πάτρα και τα Γιάννενα, ρητορική που προκαλεί ερωτηματικά για το αν ο κρατούμενος κρίνεται και για την πολιτική του ταυτότητα και δράση.

«Προκειμένου να προστατέψω όλα τα δικαιώματα των κρατουμένων αποφάσισα την μεταγωγή του στη φυλακή τον Γρεβενών. Και πήγε εκεί διότι έχει την πιο πλήρη υλικοτεχνική υποδομή για παρακολούθηση μαθημάτων ηλεκτρονικά», είπε εξάλλου η κ. Νικολάου.

Στην συνέχεια η κ. Νικολάου τόνισε ότι δεν παραβιάστηκε κανένα δικαίωμα στην εκπαίδευση, ούτε του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην εκπαίδευση αντιθέτως του ζητήθηκε και αρνήθηκε διότι κύριο μέλημα του ήταν να επιστρέψει στο κελί του στον Κορυδαλλό: «Στα Γρεβενά του ζητήθηκε από τον διευθυντή των φυλακών και από το συμβούλιο σχολικής εκπαίδευσης να παρακολουθήσει ηλεκτρονικά τα μαθήματα του. Ο Βασίλης Δημάκης απάντησε "όχι κύριε δεν θέλω να παρακολουθήσω ηλεκτρονικά τα μαθήματα μου με ενδιαφέρει να επιστρέψω στο κελί μου στις φυλακές Κορυδαλλού"», ανέφερε η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Υπενθυμίζετε πως ο κρατούμενος φοιτητής Βασίλης Δημάκης, οδηγήθηκε στο να ξεκινήσει τρεις φορές απεργία πείνας, διεκδικώντας το δικαίωμα του να μετάσχει στην εκπαιδευτική διαδικασία και συγκεκριμένα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ όπου έχει εγγραφεί από το 2017.

Σήμερα βρίσκεται στην στην ανδρική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου επέστρεψε μετά από μία περιπέτεια περίπου δύο μηνών. Η υπόθεση είχε προκαλέσει την αντίδραση ακτιβιστών, ΜΚΟ, κομμάτων και πολιτών, ενώ η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα τoυ Ανθρώπου - το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Ελληνικής Πολιτείας σε θέματα προστασίας και προώθησης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - είχε επανέλθει στο θέμα με τρεις δημόσιες δηλώσεις της, γεγονός «εξαιρετικά δυσάρεστο, ανησυχητικό και πρωτόγνωρο στην ιστορία της».

Ένταση με ΣΥΡΙΖΑ

Η κ. Νικολάου υπήρξε ιδιαίτερα επικριτική και προς την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αναρωτιέμαι αυτό που έχει αναρωτηθεί, σχεδόν, σύσσωμος ο ελληνικός λαός. Τι θα γινόταν εάν είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κορονοϊό και φυλακές; Να σας πω εγώ τι θα γινόταν; Θα είχαμε κρούσματα στις φυλακές, εξάπλωση κρουσμάτων σε όλες τις φυλακές της χώρας με βεβαίους θανάτους. Μπορεί κάποιους να ενοχλεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα κρούσμα κορονοϊού στις φυλακές. Ίσως και κάποιοι να επιθυμούσαν να έχουμε ή και θάνατο για να αναβιώσουν τυχόν επαναστατικές γυμναστικές».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Επιτροπής, Μάξιμο Χαρακόπουλο, δήλωσε από την πλευρά του: «Ποτέ δεν περιμέναμε από μία Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής να απευθύνεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη φράση "αυτοί είστε". Εμείς πλιάτσικο στα θέματα εγκληματικότητας και σωφρονισμού δεν θα κάνουμε. Δεν θα κάνουμε ό,τι έκανε η Νέα Δημοκρατία τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ. Ό,τι θετικό μέτρο ληφθεί θα το επικροτήσουμε και θα το χειροκροτήσουμε, όμως συμπεριφορές, πρακτικές και αντιλήψεις, εν μέρει, που δεν έκρυψε η κυρία Γραμματέας, εμείς θα είμαστε απέναντι, διότι τα ζητήματα του δικαιϊκού και νομικού πολιτισμού, όπως τα εκφράζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ΕΣΔΑ και ο Ευρωπαϊκός Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, θεωρούμε ότι είναι αυτονόητη η υλοποίηση και εφαρμογή τους και για τη χώρα μας. Πρακτικές του τύπου να αντιδικεί η Γραμματέας με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, σαν να είναι άλλη κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το θεωρούμε κωμικοτραγικό».

«Πρωτόγνωρο θράσος»

Αργότερα, οι Τομεάρχες Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Ψυχογιός, ανέφεραν πως η κυβέρνηση διακύρηξε σήμερα στη Βουλή «την απουσία σωφρονιστικής πολιτικής και την εμμονή στο δόγμα της άμετρης καταστολής και του αυταρχισμού, δια της γ.γ. Αντεγκληματικής πολιτικής, η οποία εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με πρωτόγνωρο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά θράσος και προκλητικότητα».

«Φάνηκε μάλιστα αμετανόητη για την τραγική διαχείριση της υπόθεσης "Δημάκη", παρά τη συντριπτική υποχώρησή της, και με περισσή αναίδεια εγκάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση τους. Πιπιλίζοντας τη γνωστή καραμέλα του νόμου Παρασκευόπουλου, που δήθεν αποφυλάκισε 14 χιλ. κρατουμένους (!), φάνηκε πια ότι η πολιτική της ΝΔ καθορίζεται από τα fake news. Φάνηκε όμως ταυτόχρονα η πλήρης άγνοια των φυλακών και των αναγκών τους: Μπροστά μάλιστα στην ανυπαρξία οποιουδήποτε έργου, επαναλάμβανε μονότονα τα ευρήματα των ελέγχων και τα ποντίκια που ανακάλυψε σε μια φυλακή (!) Καμία εξήγηση ωστόσο δεν έδωσε για τις απευθείας αναθέσεις σε "φίλους", ούτε για τις ακριβοπληρωμένες, και πάλι με απευθείας ανάθεση, δημόσιες σχέσεις της Γραμματείας. Τέλος, ενώ υπερασπίστηκε το δόγμα «νόμος και τάξη» για ασφάλεια στις φυλακές, δεν δικαιολόγησε τις δολοφονίες, τις συμπλοκές και τους θανάτους που συμβαίνουν διαρκώς» προσθέτουν.

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέταξαν την ανάγκη χάραξης μιας σωφρονιστικής πολιτικής που να συμβαδίζει με τα δεδομένα του Συμβουλίου της Ευρώπης και σημείωσαν την πρόοδο που έγινε την περίοδο 2015-2019 στη διεθνή εικόνα της χώρας. Αντίθετα, με την ακροδεξιά πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, η χώρα βαδίζει και πάλι στη διεθνή απαξίωση, αφού επιλέγει το μοναχικό δρόμο της άμετρης καταστολής αντί της ουσιαστικής πολιτικής ανθρωπισμού και επανένταξης», κατέληξαν τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Παράληλλα, η Όλγα Γεροβασίλη έγραψε στο Twitter: «Μετά το Δημάκη αυτό; Προφανώς, ούτε η κυρία Νικολάου, ούτε αυτοί που της ανέθεσαν τόσο κρίσιμο αξίωμα, ξέρουν πως μαζί με την εξουσία πάει και η ευθύνη για όσα κάνει και όσα λέει όποιος την εκπροσωπεί. Κάποιος να το θυμίσει και στον πρωθυπουργό!»

{https://twitter.com/olgagerovasili/status/1268242958207406082}

Keywords
Τυχαία Θέματα