Ασφαλιστικό: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από την ελεύθερη επιλογή με κλάσεις

Δείτε τις αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό και στις εισφορές με τις κλάσεις για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους. Τι σύνταξη «βγάζει» το νέο σύστημα εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους. Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι από το νέο σύστημα εισφορών και ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα.

Επιβαρύνσεις της τάξεως των 40-50 ευρώ τον μήνα για το 80% των αυτοαπασχολουμένων, που δηλώνουν πολύ χαμηλά κέρδη και ελαφρύνσεις (ακόμη και άνω του 50-60%) για το 20% των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με υψηλότερα εισοδήματα θα φέρει το νέο σύστημα υπολογισμού

των ασφαλιστικών εισφορών.

Από τις πέντε ή έξι κατηγορίες που θα δημιουργηθούν, - από 220, 230 ευρώ έως και 550 ευρώ τον μήνα- θα υπάρχει ελεύθερη επιλογή, δηλαδή ο ασφαλισμένος θα τις διαλέγει μόνος ανάλογα με τις δυνατότητές του και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στη σύνταξη που θα πάρει.

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει αντιστοίχιση των εισφορών που θα καταβάλλονται κάθε μήνα με το τελικό ποσό της σύνταξης. Έτσι, όποιος μείνει στην ελάχιστη εισφορά των 220 - 230 ευρώ ευρώ, θα λαμβάνει περίπου 350 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη ύστερα από 40 χρόνια εργασίας συν τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης: σύνολο 734 ευρώ μεικτά ή περίπου 680 ευρώ καθαρά ύστερα από 40 χρόνια εργασίας. Αντίθετα, αν κάποιος επιλέξει να πληρώνει 550 ευρώ τον μήνα σε εισφορές, η σύνταξή του θα ξεπερνά τα 1300 ευρώ ύστερα από 40 χρόνια απασχόλησης.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο τι θα γίνει με οσους είναι μισθωτοί και έχουν και μπλοκάκι. 

Είναι άγνωστο αν θα υποχρεωθεί ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος να πληρώνει ταυτόχρονα με τις εισφορές από τη μισθωτή εργασία και τις εισφορές με κλάσεις.

Για παράδειγμα κάποιος που έχει έσοδα 5000 ευρώ τον χρόνο από μπλοκάκι και 15.000 ευρώ από μισθωτή εργασία, θα πληρώνει κανονικά για τη μισθωτή, ενώ ενδέχεται να πληρώνει και τα 220-230 ευρώ το μήνα για το μπλοκάκι.

Αυτή η εισφορά των 220 - 230 ευρώ θα αντιστοιχούσε σε «δήμευση» του μισού εισοδήματος.

Το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση έλαβε το «πράσινο» φως από υψηλόβαθμα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και τη σύμφωνη γνώμη του οικονομικού επιτελείου.

Η δομική αλλαγή του συστήματος επιβολής εισφορών για τους μη μισθωτούς με αποσύνδεση του ετήσιου φορολογικού εισοδήματός τους και την επαναφορά των τεκμαρτών ασφαλιστικών κλάσεων με δικαιότερα κριτήρια έρχεται μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή εισφοράς 20% επί του εισοδήματος.

Τον Ιανουάριο του 2020 θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το τελικό σχέδιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ένα νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για μη μισθωτούς και μισθωτούς, συνολικά για 1,5 εκ. μισθωτούς και 1,4 εκ. ελεύθερους επαγγελματίες-αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Οι νέες ασφαλιστικές κλάσεις δεν θα συνδέονται με το εισόδημα, ούτε η μετάβαση από την πρώτη στην επόμενη θα είναι υποχρεωτική. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν όχι μόνο τις εισφορές τους αλλά και το ύψος των μελλοντικών συντάξεών τους. Οι επόμενες κλάσεις θα προβλέπουν υψηλότερες εισφορές και θα οδηγούν σε υψηλότερες συντάξεις.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών

1η ασφαλιστική κλάση: 220-230 ευρώ

2η ασφαλιστική κλάση: 240-250 ευρώ

3η ασφαλιστική κλάση: 290-300 ευρώ

4η ασφαλιστική κλάση: 340-350 ευρώ

5η ασφαλιστική κλάση: 430-440 ευρώ

6η ασφαλιστική κλάση: 530-540 ευρώ

7η: θα αφορά μόνο τους νέους μη μισθωτούς οι οποίοι έχουν μέχρι πέντε χρόνια στην αγορά εργασίας. Για την εν λόγω κατηγορία το ασφάλιστρο θα κυμανθεί γύρω στα 180-190 ευρώ.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα