Άρση μέτρων: Η δήλωση προστασίας των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις - Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Δημοσιεύτηκε η δήλωση αυτοσυμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις, αλλά και τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, πρέπει να τηρούν.

Για τις επιχειρήσεις, δημοσιεύτηκε η δήλωση αυτοσυμμόρφωσης μαζί με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, που πρέπει να τηρούν για την πανδημία. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την νέα εγκύκλιο 17312/Δ9.506/2020, με τίτλο «Μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και την πρόληψη της διάδοσης του κορονοϊού SARS-COV-2 κατά την άρση των περιοριστικών

μέτρων».

Έτσι, ο σκοπός της καινούργιας εγκυκλίου είναι η καθοδήγηση των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία, στο πλαίσιο της πανδημίας, ανεστάλη ολικώς ή εν μέρει. Ακόμη, αφορά όσες τελούν ήδη σε λειτουργία, ως προς τη λήψη ή τη διατήρηση ή/και βελτίωση ήδη υφιστάμενων μέτρων και πρακτικών πρόληψης και ελέγχου της διασποράς του κορονοϊού SARS COV -2, προκειμένου αφενός να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και αφετέρου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Επιπλέον, τα νέα μέτρα και οι συναφείς οδηγίες, εκκινούν από τις βασικές αρχές και πρόνοιες του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, ιδίως δε του Κώδικα Νόμων για την Υγεία &Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ), ν.3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α΄). Επίσης, από τις οδηγίες και κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ, της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας και αποφάσεις αρμοδίων φορέων, ιδίως δε της κ.υ.α. Δ1α/ΓΠ.οικ.27815/03.05.2020 (ΦΕΚ 1647 Β’).

Μάλιστα, η νομοθεσία για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων εφαρμόζεται, εφόσον δεν ορίζεται αλλιώς, σε όλες τις επιχειρήσεις, εγκαταστάσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και για κάθε εργαζόμενο που απασχολείται από τον εργοδότη με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Περιλαμβάνονται λοιπόν, οι ασκούμενοι και μαθητευόμενοι και σύμφωνα δε με αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να διασφαλίζει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα