Απαγωγές παιδιών και βιομηχανία του τράφικινγκ - Σοκάρουν τα στοιχεία

Ένα παιδί εξαφανίζεται κάθε δύο λεπτά στην Ε.Ε., ενώ τουλάχιστον 1.000 παιδιά ετησίως πέφτουν στα χέρια εγκληματικών συμμοριών, με αντικείμενο το τράφικινγκ έως και την εμπορία οργάνων.

Η αρπαγή του παιδιού του είναι το πιο τρομακτικό πράγμα που μπορεί να φανταστεί ένας γονέας - και καθώς ο κόσμος εστιάζει για άλλη μια φορά στις απαγωγές παιδιών, η ηλεκτρονική έκδοση της The Sun ρίχνει «μια ματιά» στις αγοροπωλησίες ανηλίκων μετά από

«απαγωγές κατά παραγγελία», παρουσιάζοντας υποθέσεις αλλά και ανησυχητικά στοιχεία για την εκμετάλλευση ανηλίκων από εγκληματικά κυκλώματα.

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση της Μαντλίν, υπάρχουν ελπίδες ότι πολλές περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών θα μπορούσαν να επιλυθούν ακόμη και χρόνια αργότερα. H ζοφερή πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι πολλά από τα παιδιά που απαγάγονται είναι στόχοι συμμοριών που μεταφέρουν τα θύματά τους σε κύκλους εμπορίας ανθρώπων ή εμπορίας οργάνων έναντι ενός μεγάλου αντιτίμου, σημειώνει η εφημερίδα.

Το Missing Children Europe εκτιμά μάλιστα πως 250.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο μόνο στην Ε.Ε. - με άλλα λόγια ένα παιδί εξαφανίζεται κάθε δύο λεπτά. Οι απαγωγές που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα αντιπροσωπεύουν το 0,4% αυτού του αριθμού, που ισοδυναμεί με 1.000 παιδιά το χρόνο.

Αυτό που συμβαίνει σε μερικά από αυτά τα 1.000 παιδιά είναι πραγματικά φρικτό, γράφει η Sun, καθώς μερικά από τα παιδιά αυτά πωλούνται στον υψηλότερο πλειοδότη για νοσηρούς σκοπούς.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο παρελθόν είχε θεωρηθεί ότι η εξαφανισμένη Madeleine McCann από τη Βρετανία θα μπορούσε να είχε απαχθεί από ένα διαμέρισμα της Praia De Luz, το 2007, από μια συμμορία απαγωγής παιδιών «κατά παραγγελία». Μετά τη συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας, βέβαια, έγινε γνωστό πως οι γερμανικές αρχές πιστεύουν ότι ο βασικός ύποπτος της υπόθεσης είναι ο Christian B., με τους αστυνομικούς να εκτιμούν ότι το κοριτσάκι δολοφονήθηκε από τον διαβόητο παιδόφιλο.

Παιδικό trafficking

Πολλά άλλα εξαφανισμένα παιδιά μπορεί όμως να έχουν πέσει θύματα τράφικινγκ, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, με το 50% όλων των υποθέσεων απαγωγής παιδιών που αποδίδονται στο οργανωμένο έγκλημα να πραγματοποιούνται από άτομα άγνωστα στις αρχές.

Το 2019, τα περισσότερα θύματα εντοπίστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα - 53% ζωντανά και 20% νεκρά - κατά το Missing Children Europe. Είναι δε τρομακτικό πως ένα 27% των παιδιών που απήχθησαν δεν βρέθηκαν εντός ενός έτους. Σε αυτόν τον τύπο απαγωγής οι πρώτες 4 ώρες μετά την απαγωγή είναι οι πιο σημαντικές για την εύρεση του παιδιού, σημειώνει ακόμη η βρετανική εφημερίδα.

Εξάλλου, μόλις τον περασμένο μήνα ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία ένα δραστήριο δίκτυο διακίνησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών με 16 άτομα σε πέντε πολιτείες να κατηγορούνται για περισσότερα από 700 αδικήματα εκμετάλλευσης ανηλίκων.

Με την εν λόγω ομάδα συσχετίστηκε και ένας ιστότοπος παιδικής πορνογραφίας όπου οι χρήστες πλήρωναν για να έχουν πρόσβαση. Η συμμορία διερευνάται, επίσης, για πιθανή σχέση με το χαμένο τρίχρονο μικρό παιδί William Tyrell, το οποίο ονομάστηκε «Madeleine McCann της Αυστραλίας» αφού εξαφανίστηκε από τον κήπο των θετών παππούδων του το 2014.

Παρόμοια είναι και η υπόθεση της Peggy Knobloch, εννέα ετών, η οποία εξαφανίστηκε στο δρόμο από το σχολείο της τον Μάιο του 2001, όμως η σορός της ανακαλύφθηκε 15 χρόνια μετά, σε ένα δάσος κοντά στο σπίτι της στη Βαυαρία της Γερμανίας. Όπως και στην περίπτωση της Madeleine, ορισμένοι πιστεύουν ότι η 9χρονη είχε απαχθεί από μια εγκληματική οργάνωση διακίνησης παιδιών.

Πέρυσι, μια γυναίκα απαγωγέας αποκάλυψε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το πώς οι συμμορίες απαγάγουν παιδιά στις Φιλιππίνες προκειμένου να τα πουλήσουν σε παιδόφιλους από το εξωτερικό. Ο λόγος για την Lilibeth Bustamante η οποία συνελήφθη προσπαθώντας να διαφύγει με ένα 10χρονο κορίτσι στην πόλη Paranaque - αφού συνελήφθη αποκάλυψε πώς πληρωνόταν 15 £ ανά παιδί που απήγαγε, πουλώντας τα παιδιά μέχρι 1.455 £ το καθένα εκ μέρους των συμμοριών των Φιλιππίνων. Η Bustamante είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η ηλικία - στόχος μας είναι δέκα ετών και άνω. Μας ζητούν να πάρουμε όμορφα παιδιά».

Ωστόσο, η πλειοψηφία των μικρότερων παιδιών και μωρών πωλούνται στην πραγματικότητα σε άτεκνα ζευγάρια - συχνά στις ΗΠΑ - με μέσο όρο 25.000 £, καθιστώντας τη παιδική διακίνηση μια προσοδοφόρα επιχείρηση για τους εγκληματίες, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα πάντα με τη Sun, σε πολλά μέρη του κόσμου - συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Αφρικής και της Ινδίας - τα βρέφη μεταφέρονται από νοσοκομεία από διεφθαρμένους γιατρούς και νοσοκόμες, ενώ άλλα αρπάζονται από τα χέρια των γονιών τους δημοσίως και πωλούνται μόλις 25 £.

Μόλις πέρυσι, ρεπορτάζ της Telegraph αποκάλυψε ότι παιδιά είχαν επίσης απαχθεί από συμμορίες συλλογής οργάνων - οι πνεύμονες, τα νεφρά, το συκώτι, η καρδιά και ο κερατοειδής είναι από τα πιο περιζήτητα όργανα που πωλούνται στη μαύρη αγορά σε όλο τον κόσμο για τεράστια ποσά. Το εμπόριο οργάνων - που κάποτε περιγραφόταν ως «σύγχρονος αστικός μύθος» - είναι σίγουρα πραγματικότητα, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος για το 2018, κατά τα οποία τουλάχιστον τέσσερα παιδιά ισχυρίστηκαν στις αρχές ότι απειλήθηκε η ζωή τους για τα όργανα τους.

Η εμπορία οργάνων εντοπίζεται κυρίως στη Βόρεια Αφρική καθώς και σε Κεντρική, Νοτιοανατολική και Ανατολική Ευρώπη, προστίθεται στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας.

Με «όπλο» την ελπίδα

Πέρα από τις περιπτώσεις απαγωγής παιδιών που καταλήγουν σε τραγωδία, αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξαν φορές που την κοινή γνώμη συγκλόνισε η επανεμφάνιση χαμένων παιδιών, μετά από πολλά χρόνια.

Ο Jaycee Dugard, ο οποίος απήχθη σε ηλικία εννέα ετών στην Καλιφόρνια, βρέθηκε 18 χρόνια αργότερα, ενώ η Carlina White - η οποία εξαφανίστηκε ως μωρό από ένα νοσοκομείο της Νέας Υόρκης το 1987 - έμαθε 23 χρόνια αργότερα πως η «μητέρα» της ήταν η απαγωγέας της.

Η Elizabeth Smart απήχθη επίσης σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών το 2002, από τον Brian David Mitchell και τη σύζυγό του από το σπίτι της στη Γιούτα, προτού βρεθεί εννέα μήνες μετά, 18 μίλια από το σπίτι της.

Όπως αναφέρει μάλιστα η The Sun, ο πατέρας της Elizabeth επικοινώνησε με την Kate McCann, μητέρα της Madeleine, για να της δώσει κουράγιο και να της πει να «κρατήσει την πίστη, να διατηρήσει την ελπίδα ζωντανή».

Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ώρες δύο υποθέσεις εξαφάνισης ανηλίκου στη χώρα μας είχαν αίσιο τέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα