Άνοιγμα καταστημάτων: Με μάσκες και αποστάσεις η είσοδος - Τα μέτρα

Τα καταστήματα ανοίγουν αλλά η είσοδος σε αυτά, θα είναι τελείως διαφορετική από ότι έχουμε συνηθίσει έως τώρα.

Η είσοδος στα καταστήματα πρόκειται να γίνεται με μάσκες και γάντια, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Έτσι, η λειτουργία τους πρόκειται να διαφέρει σε ότι είχαμε συνηθίσει έως τώρα, εξαιτίας της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, θα ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων και υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Παράλληλα,

συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε Άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Επίσης, για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο, Επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες και υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Οι οδηγίες

Παρόλα αυτά, οι νέες οδηγίες δεν θα αφορούν μόνο τους πελάτες, αλλά και τους καταστηματάρχες. Έτσι, για τις επιχειρήσεις Λιανικού εμπορίου θα εφαρμοστούν τα εξής μέτρα:

Έως 20τμ: 4 άτομαΑπό 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμΆνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ

Ακόμη, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται εως 1 άτομο ανά 10τμ ανά όροφο.

Ταυτόχρονα, για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές ισχύουν τα εξής:

Ελάχιστη απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαϊκές αγορές έως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού.Ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητη η ιδιαίτερη σημασία της υγιεινής των χεριών.

Διαβάστε ακόμη:

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Μετακινήσεις: Τι επιτρέπεται από τη Δευτέρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα

Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πώς και ποιοι θα πληρωθούν επίδομα τον Μάιο

Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα - Το ωράριο για τα εμπορικά

Keywords
Τυχαία Θέματα