Τι είπε ο Τσιόδρας για την επίδραση του καλοκαιριού στον κορονοϊό

Στην επίδραση του καλοκαιριού στην επιβίωση του κορονοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στη διάρκεια της ενημέρωσής του την Παρασκευή.

Αναπάντητο φαίνεται πως παραμένει από την επιστημονική κοινότητα το εάν ο κορονοϊός μπορεί να εξουδετερωθεί από τη ζέστη την περίοδο του καλοκαιριού.

Οι απόψεις πολλών ειδικών είναι συχνά αντιφατικές μεταξύ τους, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η θερινή περίοδος θα φέρει και την «εξαφάνιση» του ιού, ενώ άλλοι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο νέος

κορονοϊός δεν θα καμφθεί από τη ζέστη.

Επανερχόμενος απόψε στο θέμα ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε δε σε σχετική έρευνα που έγινε σε Γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch, κατά την οποία το καλοκαίρι δεν αποκλείεται ακόμη κι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ακολούθως, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό είπε χαρακτηριστικά «μακάρι το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία (σ.σ. του ιού)», όμως πρέπει να «περιμένουμε και να δούμε», καθώς, όπως πρόσθεσε, δε θέλει να μιλά με πιθανότητες.

Ωστόσο, «η επίδραση του καλοκαιριού πιθανολογείται ότι δεν θα είναι ικανή για τον μηδενισμό του ιού», σύμφωνα με τον ίδιο. Τόνισε μάλιστα εκ νέου πως όλα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας και την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Υπενθυμίζεται πως σε παλαιότερες τοποθετήσεις του για τη σχέση καιρικών φαινομένων και κορονοϊού, ο κ. Τσιόδρας είχε επισημάνει πως πιθανότατα δεν είναι καθοριστικός ο ρόλος της θερμοκρασίας -καθώς σε πολλές θερμές χώρες η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται- και ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν τον ιό είναι περισσότερες, όπως λχ η υγρασία, και πρέπει να εξεταστούν συνολικά.

Ο λοιμωξιολόγος κλήθηκε να απαντήσει και αν θα είναι δυνατό να ανοίξουν οι κατασκηνώσεις φέτος το καλοκαίρι, αλλά η Επιτροπή δεν έχει καταλήξει, όπως είπε. Η ειδική υποεπιτροπή θα κάνει σχετική εισήγηση αύριο ή τη Δευτέρα και θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το χρονικό ορίζοντα που απαιτείται ώστε να φανεί η επίδραση της πρώτης άρσης των μέτρων στον δείκτη Ρ0 είπε ότι είναι νωρίς ακόμη και ότι «θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον άλλες 10 μέρες. Θα παρακολουθούμε σταδιακά τι γίνεται και θα είμαστε σε επιφυλακή. Δεν μπορώ να πω από τώρα ότι 15 μέρες μετά θα σας πούμε με σιγουριά τι γίνεται αλλά μετά από 15 μέρες θα ξέρουμε με ακρίβεια που πάμε». Βλέπουμε με αισιοδοξία βέβαια, πρόσθεσε, ότι χώρες που υλοποίησαν την άρση των μέτρων πιο νωρίς από εμάς είναι σε σχετικά καλό δρόμο κι αυτό μας δίνει μια καλή αίσθηση για τη συνέχεια.

Νωρίτερα σήμερα, ο καθηγητής ανακοίνωσε 13 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, καθώς και δύο νέους θανάτους.

Διαβάστε ακόμη:

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Μετακινήσεις: Τι επιτρέπεται από τη Δευτέρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα

Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πώς και ποιοι θα πληρωθούν επίδομα τον Μάιο

Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα - Το ωράριο για τα εμπορικά

Keywords
Τυχαία Θέματα