Αγία Σοφία: Η διαδρομή από την Οθωμανική αυτοκρατορία μέχρι την απόφαση για τζαμί

Η Αγία Σοφία είναι το κόσμημα της Κωνσταντινούπολης και αποτέλεσε το στολίδι των σουλτάνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το μεσημέρι της Παρασκευής το σχετικό διάταγμα.

Έτσι, η τωρινή απόφαση αναιρεί το μουσειακό καθεστώς που επικρατούσε για το σύμβολο της ορθοδοξίας, ενώ Τούρκοι πολίτες πανηγύρισαν την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν διεθνείς αντιδράσεις για την εν λόγω

απόφαση από όλη την Δύση, ενώ η UNESCO έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Εξάλλου, η Αγία Σοφία δεν αποτελεί μόνο το σύμβολο της ορθόδοξης πίστης, αλλά έχει αποτελέσει κόσμημα για την Οθωμανική αυτοκρατορία και στολίδι των σουλτάνων.

Από την άλωση της Πόλης έως τον 20ο αιώνα

Η Αγιά Σοφιά στην άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, περιήλθε για πρώτη φορά στα χέρια των Οθωμανών.

Μάλιστα, ο ιστορικός ναός λεηλατήθηκε από τα στρατεύματα των κατακτητών και υπέστει σημαντικές ζημιές, κατά την τριήμερη λεηλασία που ακολούθησε σε όλη την Πόλη.

Παράλληλα, στους χώρους του ναού σημειώθηκε μεγάλη σφαγή από τους Οθωμανούς, καθώς χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγιο για όσα άτομα δεν μπορούσαν να πολεμήσουν, αλλά και ως νοσοκομείο για τους τραυματίες.

Στη συνέχεια όμως, μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, ο Μωάμεθ Β΄ ανακοίνωσε πως η Αγία Σοφία θα χρησιμοποιείται ως τζαμί και μάλιστα έγινε το αυτοκρατορικό τέμενος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Επίσης, είναι ένας τίτλος που κατείχε μέχρι την κατάρρευση των Οθωμανών.

Επιπλέον, τους επόμενους αιώνες και δε τον 16ο και 18ο ξεκίνησαν από τους εκάστοτε σουλτάνους, έργα αναπαλαίωσης και ενίσχυσης του κτιρίου.

Αφορμή στάθηκε πως ισχυροί σεισμοί της εποχής απείλησαν να καταστρέψουν την Αγιά Σοφιά.

Μάλιστα, τα έργα συντήρησης ήταν αρκετά αποτελεσματικά, ώστε να την διατηρήσουν ανέπαφη, από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή.

20ος αιώνας έως σήμερα

Η Οθωμανική αυτοκρατορία κατέρρευσε το 1922, αλλά μόλις το 1934 μπόρεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, να περάσει νόμο, βάση του οποίου η Αγιά Σοφιά μετατράπηκε σε μουσείο.

Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη απόφαση ανατράπηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας.

Μάλιστα, προπομπός της απόφασης του, θεωρείται η φιέστα που οργάνωσε στην τελευταία επέτειο από την Άλωσης Πόλης.

Ο ίδιος έδωσε εντολή να στηθεί ένα φαντασμαγορικό σόου, το οποίο αναπαριστούσε την Άλωση και προβλήθηκε από όλα τα κανάλια της Τουρκίας.

Επιπλέον, είχε δώσει εντολή να γίνει θρησκευτική δέηση από ιμάμη, μέσα από την Αγιά Σοφιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα