Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν με διάγγελμα προκαλεί συνειρμούς για την άλωση της Πόλης

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα απευθύνει διάγγελμα στον λαό της Τουρκίας, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία γίνεται τζαμί και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να γιορτάσει το γεγονός, θα απευθύνει διάγγελμα στον λαό της Τουρκίας, κάτι που όμως κάνει συνειρμούς με την άλωση της Πόλης.

Συγκεκριμένα, ο ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν, ανήρτησε στο Twitter, πως ο Ερντογάν

θα πραγματοποιήσει διάγγελμα στις 20:53 το βράδυ της Παρασκευής (10/7).

Παρόλα αυτά, αρκετοί είναι εκείνοι που συνδέουν την ώρα με την ημερομηνία της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, το 1453.

Επιπλέον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήρτησε στο Twitter την απόφαση που υπέγραψε για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Μάλιστα, αρκετοί Τούρκοι έχουν μαζευτεί από το πρωί έξω από τον ιστορικό ναό και πανηγυρίζουν για την επίμαχη απόφαση.

Αντίδραση της UNESCO

Παρόλα αυτά, η UNESCO εκφράζει την αντίθεση της, στην μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.

Χαρακτηριστικά, τονίζει πως πρέπει να παραμείνει μουσείο και ότι για οποιαδήποτε αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος, η Τουρκία οφείλει να έχει ενημερώσει, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής, σημειώνει η UNESCO.

Παράλληλα, διευκρίνισε στο πρακτορείο Reuters ότι η Αγιά Σοφιά έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται πως τουρκικά ΜΜΕ είχαν διαρροές για την επικείμενη απόφαση από την Τετάρτη 8 Ιουλίου.

Χαρακτηριστικά, ο ανταποκριτής της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Σαμπάχ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV ισχυρίστηκε πως είχε δικές του πληροφορίες ότι το δικαστήριο έχει πάρει ομόφωνη απόφαση για να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τζαμί, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες να επιβεβαιώνονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα