Αεροπορικές: «Μαύρη» πρόβλεψη για επιστροφή στην «κανονικότητα» το 2023 - Πώς θα ταξιδεύουμε

Δυσοίωνη προβλέπεται η κατάσταση του κλάδου των αερομεταφορών για τα προσεχή έτη, σύμφωνα με την IATA. Πώς θα ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο.

Στη δυσοίωνη εκτίμηση πως οι αεροπορικές μεταφορές δεν αναμένεται να επανέλθουν στο επίπεδο κυκλοφορίας τους πριν από το 2023 προέβη σήμερα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), προβλέποντας, επίσης, πως την επανεκκίνηση των εσωτερικών συνδέσεων το καλοκαίρι θα ακολουθήσει μια πολύ πιο αργή επανεκκίνηση

της διεθνούς κυκλοφορίας.

Ακόμη, το 2021 η επιβατική κίνηση (που μετριέται με τον δείκτη RPK /Revenue passenger per kilometre και αντιπροσωπεύει τα έσοδα ανά χιλιομετρικό επιβάτη), αναμένεται να είναι χαμηλότερη κατά 24% του επιπέδου του 2019, στη βάση μιας ανάκαμψης που μπορεί να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2020 με την επαναλειτουργία των εσωτερικών συνδέσεων.

Ωστόσο, η ανάκαμψη εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία θα ανοίξουν τα σύνορα και από τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης και ο αντίκτυπος στο τμήμα των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων «θα είναι πολύ πιο σοβαρός και θα διαρκέσει περισσότερο», υπογραμμίζει ο οργανισμός που αριθμεί 290 αεροπορικές εταιρείες - μέλη.

Σε ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο, όπου οι περιορισμοί της κυκλοφορίας θα συνεχιστούν το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, η IATA προβλέπει ότι η κυκλοφορία σε RPK (ανά χιλιομετρικό επιβάτη) θα μειωθεί κατά 34% το 2021.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η Ένωση, το 58% των ερωτηθέντων επιβατών θα περιόριζε αρχικά τις μετακινήσεις του σε διαμονές στη χώρα του.

«Αυτό καθιστά τα κοινά μέτρα υγειονομικής ασφάλειας για το αεροπορικό ταξίδι ακόμη πιο σημαντικά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Iata Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ, φοβούμενος τον αντίκτυπο μονομερών μέτρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, διεξάγονται συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο για τον καθορισμό ορισμένου αριθμού μέτρων ελέγχου και κοινών υγειονομικών μέτρων.

Η IATA τάσσεται εξάλλου υπέρ του συνδυασμού διαφορετικών μέτρων - όπως η χρήση μάσκας και ο έλεγχος της θερμοκρασίας των επιβατών - εν αναμονή της εύρεσης εμβολίου, ωστόσο ο οργανισμός δηλώνε εντελώς αντίθετος με τα μέτρα καραντίνας των επιβατών κατά την άφιξη. Σύμφωνα με την IATA, «το 69% των ταξιδιωτών φέρεται να αρνείται να ταξιδέψει σε περίπτωση που τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών» (όπως θα συμβαίνει πχ. στην Ισπανία, όπου όσοι φθάνουν από το εξωτερικό θα τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών από την Παρασκευή και καθόλη τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης), σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε σε επιβάτες.

Οι συστάσεις της Κομισιόν

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σειρά μέτρων που θα διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο προτάσεων, και σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές συγκοινωνίες, οι ρυθμιστικές αρχές θα εκδώσουν εντός των προσεχών εβδομάδων πρωτόκολλα τα οποία θα προβλέπουν:

● Ο εξαερισμός πρέπει να ενισχυθεί, με νοσοκομειακού τύπου φίλτρα και κάθετη ροή αέρα.
● Η κίνηση των επιβατών εντός της καμπίνας πρέπει να περιορισθεί, με την μείωση των χειραποσκευών και των επαφών με το πλήρωμα.
● Η ροή των επιβατών πρέπει να παραμένει ελεγχόμενη μέσω της έγκαιρης προσέλευσης στο αεροδρόμιο. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο on line check-in, στον περιορισμό των επαφών κατά την παράδοση των αποσκευών, τους ελέγχους ασφαλείας και τους συνοριακούς ελέγχους, στην επιβίβαση και κατά την παραλαβή των αποσκευών.

Οι γενικές οδηγίες για τους ταξιδιώτες αναφέρουν επίσης τα εξής:

● Οι ταξιδιώτες ενθαρρύνονται να αγοράζουν εισιτήρια, να κάνουν κρατήσεις και check in online.
● Οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες, ειδικά όταν δεν θα μπορούν να εφαρμόζονται πλήρως και πάντοτε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
● Οι φυσικές αποστάσεις πρέπει να διασφαλίζονται κατά τους ελέγχους ασφαλείας και την παράδοση και παραλαβή αποσκευών.
● Διάδρομοι θα πρέπει να προβλεφθούν για να διαχωρίζουν την ροή των επιβατών στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τους σταθμούς λεωφορείων, τις αποβάθρες πλοίων και τους σταθμούς δημοσίων αστικών μέσων μεταφοράς.
● Από τους επιβατικούς σταθμούς θα πρέπει να απομακρυνθούν οι πάγκοι, τα τραπέζια και κάθε είδους εξοπλισμός που ευνοεί τον συνωστισμό ή να αναδιαταχθούν κατά τρόπο που θα εξασφαλίζει την αποστασιοποίηση.
● Θα πρέπει να επιτρέπεται η επιβίβαση μικρότερου αριθμού επιβατών σε λεωφορεία, τρένα και φέρι μπόουτ και επιβάτες που δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια θα πρέπει να κάθονται χωριστά.
● Το προσωπικό των μέσων μεταφοράς θα πρέπει να φορά προστατευτικό εξοπλισμό.
● Αντισηπτικά διαλύματα πρέπει να είναι διαθέσιμα και τα μέσα μεταφοράς πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά.
● Τρόφιμα, ποτά και άλλα προϊόντα δεν πρέπει να είναι διαθέσιμα προς πώληση επί των μέσων μεταφοράς.
● Τα καταστήματα duty-free και άλλα ταξιδιωτικά καταστήματα θα πρέπει να ελέγχουν τις κινήσεις των επιβατών με τον ορισμό σημείων στάσης επί του δαπέδου και να περιορίζουν τον αριθμό των πελατών, να ενισχύσουν τα μέτρα καθαριότητας και να εγκαταστήσουν φραγμούς για την τήρηση αποστάσεων στα ταμεία, μεταξύ άλλων μέτρων.
● Υπηρεσίες ιχνηλάτησης και προειδοποιητικά μηνύματα μπορούν να χρησιμοποιούνται μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων σε εθελοντική βάση. Αυτές οι εφαρμογές θα λειτουργούν διασυνοριακά.

Keywords
Τυχαία Θέματα