«Planet of the Humans»: Το ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή που διχάζει

Το προκλητικό ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ για το κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής προκάλεσε την οργή των οικολόγων οι οποίοι ζητούν την απόσυρσή του

«Ο Πλανήτης των Ανθρώπων» διχάζει. Το νέο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Τζεφ Γκιμπς, σε παραγωγή Μάικλ Μουρ, το οποίο μπορείτε να δείτε ολόκληρο στην ιστοσελίδα https://planetofthehumans.com/, είναι μια ευθεία επίθεση εναντίον της «πράσινης βιομηχανίας», όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις «ιερές αγελάδες» του κινήματος κατά της κλιματικής αλλαγής -βλέπε Αλ Γκορ, Όπρα Γουίνφρι και άλλοι.

Σύμφωνα

με τον Γκιμπς, οι διάσημοι θιασώτες του κινήματος δεν είναι παρά ένα μάτσο υποκριτές, οι οποίοι κουνάνε το δάχτυλο στον κοσμάκη ενώ οι ίδιοι, για να συντηρήσουνε το lifestyle τους, καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια προερχόμενη από ορυκτά καύσιμα, από τον καθένα. Ακόμα και εκείνοι που έχουν κάνει σημαία τους την πράσινη ενέργεια, στην πραγματικότητα δεν καλύπτουν παρά ένα ελάχιστο μέρος των αναγκών τους από ανανεώσιμες πηγές.

Και επιπλέον, οι ανανεώσιμες πηγές -τουρμπίνες και φωτοβολταϊκά- είναι κατά τον κινηματογραφιστή αναξιόπιστες, καταστροφικές για το περιβάλλον -για την κατασκευή τους απαιτούνται σπάνια ορυκτά και καύσιμα- και οικονομικά ασύμφορες -μια ακόμα «φούσκα» από την επωφελούνται ελαχιστότατοι σε βάρος των πολλών.

Το τρέιλερ της ταινίας

Οι απόψεις του Γκιμπς, τις οποίες φαίνεται να συμμερίζεται ο παραγωγός της ταινίας Μάικλ Μουρ, όπως είναι φυσικό, ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών μεταξύ ακτιβιστών και επιστημόνων που κατηγορούν το δίδυμο για κακοπιστία, παραποίηση των επιστημονικών δεδομένων και εκστρατεία παραπληροφόρησης του κοινού.

Όμως, το ενδιαφέρον της υπόθεσης δεν βρίσκεται εκεί. Το σημείο που θα έπρεπε να μας ανησυχεί όλους είναι η απαίτηση πολλών ακτιβιστών οικολόγων η ταινία να αποσυρθεί από το διαδίκτυο. Μάλιστα, η διαδικτυακή βιντεοθήκη Films for Action κατέβασε την ταινία για κάποιες ώρες, πριν την ξανανεβάσει στη συνέχεια στην πλατφόρμα της φοβούμενη τις κατηγορίες για λογοκρισία.

Η απαίτηση των ακτιβιστών να αποσυρθεί η ταινία έρχεται μόλις μερικούς μήνες μετά από την αξίωση εργαζομένων σε γνωστό εκδοτικό οίκο οι οποίοι απαιτούσαν να μην κυκλοφορήσουν τα απομνημονεύματα του Γούντι Άλεν, λόγω των (αναπόδεικτων) ισχυρισμών της θετής κόρης του ότι την κακοποίησε σεξουαλικά όταν η ίδια ήταν επτά ετών.

Δείτε εδώ την ταινία

Keywords
Τυχαία Θέματα