Διάγγελμα Μητσοτάκη: Το παρασκήνιο με τα ανοιχτά σχολεία εν μέσω πανδημίας

Με την αντικατάσταση του συνθηματος Μένουμε Σπίτι από το Μένουμε Ασφαλείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να ξεδιπλώσει τον καμβά της επόμενης μέρας, κηρύσσοντας τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις και τη λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας.

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού ωστόσο επεφύλασσε μία σχετική αναδίπλωση, σε σχέση τουλάχιστον με τις πληροφορίες που διέρρεαν από την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε, κυριολεκτικά

τελευταία στιγμή, να εμφανιστεί λίγο πιο συντηρητικός στο άνοιγμα των σχολείων, αφήνοντας τις αποφάσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σε δεύτερο χρόνο και υπό αίρεση την πορεία της πανδημίας, υπό το φόβο μεγάλης διασποράς στην κοινότητα μέσα από τους μικρούς μαθητές. Στον αντίποδα, ανακοίνωσε το άνοιγμα των Λυκείων και των Γυμνασίων, αγνοώντας τις πιέσεις για άνοιγμα μόνο της τρίτης τάξης του Λυκείου, ώστε οι μαθητες να μπορούν να δώσουν πανελλαδικές και να πάρουν το απολυτήριό τους.

Η μέση αυτή λύση ωστόσο, έχει πυροδοτήσει εκ νέου αντιδράσεις, με καθηγητές, γονείς και αντιπολίτευση να κάνουν λόγο για ελλιπή τεκμηρίωση στο ερώτημα για ποιο λόγο πρέπει να ανοίξουν οι πέντε τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για είκοσι μόλις μέρες εν μέσω πανδημίας.

Το παρασκήνιο των διαφωνιών για τα σχολεία

Η απόφαση για τα σχολεία ελήφθη τελευταία στιγμή από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς στο συγκεκριμένο θέμα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις τόσο εκτός όσο και εντός των κυβερνητικών τειχών.

Διότι εκτός από τις σφοδρές αντιδράσεις δασκάλων και καθηγητών, γονέων αλλά και σημαντικού μέρους της επιστημονικής κοινότητας (διαφωνούσε κάθετα για το άνοιγμα πλην της τελευταίας τάξης του Λυκείου και ο Ηλίας Μόσιαλος καθώς και άλλοι επιστήμονες - μέλη της επιτροπής), το Μέγαρο Μαξίμου έπρεπε να λύσει και τον γρίφο των ενδοκυβερνητικών διαφωνιών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iEidiseis.gr, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο της διαχείρισης, είχε εκφράσει έντονη διαφωνία, συμμεριζόμενος τις ανησυχίες επιστημόνων για κίνδυνο ευρείας διασποράς στην κοινότητα μέσα από το άνοιγμα των σχολείων. Υπέρ του ανοίγματος είχε τεθεί η Υπουργός Παιδείας, κα Κεραμέως.

Οι πιέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου εντάθηκαν και από την κάθετη διαφωνία του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά στο άνοιγμα ολων των εκπαιδευτικών βαθμίδων πλην της 3ης Λυκείου, πιέσεις οι οποίες βρήκαν ευήκωα ώτα στην κοινή γνώμη, φέρνοντας σε ακόμα δυσκολότερη θέση το πρωθυπουργικό γραφείο.

Προβληματίζει η ευρωπαϊκή πρακτική

Την ίδια ώρα, η σύγκριση με τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αφήνουν σκιές στην ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία για μόλις είκοσι μέρες.

Η Ιταλία δεν προχώρησε στο άνοιγμα σχολείων, με τον κ. Κόντε να τρομάζει από τις μελέτες επιστημόνων για τις συνέπειες μίας τέτοιας πρωτοβουλίας στην πανδημία.

Η Γερμανία ανοίγει τα σχολεία εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, όπως επιβεβαιώνει σήμερα και σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, αλλά έχοντας και τη μεγαλύτερη εφαρμογή διαγνωστικών τεστ στον πληθυσμό ανά την Ευρώπη.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα