Nordic Monitor: Στο φως απόρρητο σχέδιο της Τουρκίας για εισβολή στην Ελλάδα

Η Τουρκία έχει ένα σχέδιο για την εισβολή στην Ελλάδα με κωδική ονομασία όνομα του Τούρκου στρατιωτικού διοικητή Τζαχά του 11ου αιώνα. Πώς βγήκαν στο φως τα μυστικά έγγραφα.

Απόρρητα έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία έχει εκπονήσει σχέδιο για εισβολή στην Ελλάδα φέρνει στο φως η ιστοσελίδα Nordic Monitor,

σε ένα άρθρο που υπογράφει ο γνωστός αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Με τίτλο «Η Τουρκία έχει σχέδιο για την εισβολή στην Ελλάδα, αποκαλύπτουν μυστικά έγγραφα» το άρθρου του Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, υποστηρίζει ότι το σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα έχει πάρει το όνομά του από έναν Τούρκο πολέμαρχο του 11ου αιώνα, ο οποίος διοικούσε ένα ανεξάρτητο κράτος κατά τη βυζαντινή εποχή.

Όπως αποκαλύπτουν τα μυστικά έγγραφα του Γενικού Επιτελείου που φέρνει στο φως το Nordic Monitor, η Τουρκία έχει εκπονήσει σχέδιο για μυστική στρατιωτική επιχείρηση που ονομάστηκε «Çakabey».

Τα έγγραφα έχουν ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014 «υποδηλώνοντας πως πιθανότατα ενημερώθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημερομηνία ύστερα από έλεγχο προηγούμενης έκδοσης και πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ενεργό», αναφέρει η ιστοσελίδα.

Πώς διέρρευσαν τα έγγραφα

Τα έγγραφα, σύμφωνα πάντα με το Nordic Monitor, ανακαλύφθηκαν σε φάκελο δικαστηρίου στην τουρκική πρωτεύουσα όπου ο εισαγγελέας Serdar Coşkun, πιστός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να ξέχασε να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα πριν τα υποβάλει στο δικαστήριο. Συλλέχθηκαν από τα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου κατά τη διάρκεια έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016. Τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου εισβολής για την Ελλάδα, βρέθηκαν ότι ανταλλάχθηκαν μεταξύ κορυφαίων διοικητών του Γενικού Επιτελείου καθώς χρησιμοποιούν ένα ασφαλές εσωτερικό σύστημα επικοινωνιών ηλεκτρονικού ταχυδρομίου. Ο Coşkun, διέταξε τον στρατό να προωθήσει αντίγραφα όλων των μηνυμάτων email για τους δύο προηγούμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων, την 1η Αυγούστου 2016.

Δέκα ημέρες αργότερα, στις 11 Αυγούστου 2016, ο εισαγγελέας ανέθεσε τον αξιόπιστο βοηθό του, έναν αστυνομικό που ονομάζεται Yüksel Var, να συλλέγει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους εσωτερικούς διακομιστές του Γενικού Επιτελείου και να του αναφέρει. Μια επιτροπή που συστάθηκε από στρατιωτικούς τεχνικούς υπό τον Var ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 14 Φεβρουαρίου 2017. «Στο τέλος, το κατηγορητήριο που κατέθεσαν οι εισαγγελείς Necip Cem İşçimen, Kemal Aksakal και İstiklal Akkaya τον Μάρτιο του 2017 στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας περιελάμβαναν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν συλλεγεί από υπολογιστές γενικού προσωπικού. Δεν βρέθηκε καμία επικοινωνία στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που να δείχνουν κάποια υπόδειξη του αποτυχημένου πραξικοπήματος, το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι ήταν μια επιχείρηση false flag που οργανώθηκε από τον Ερντογάν και τους αρχηγούς των μυστικών και στρατιωτικών του για να δημιουργήσουν την αντιπολίτευση για δίωξη και μαζική εκκαθάριση».

Η ιστοσελίδα υπογραμμίζει πως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Τούρκοι που σχεδίασαν την επιχείρηση, ονόμασαν τη στρατιωτική δράση εναντίον της Ελλάδας για Çaka Bey (Τζάχας στα ελληνικά), ένα σεβαστό όνομα στην Τουρκία, ειδικά μεταξύ των ναυτικών, ως ο άνθρωπος που ηγήθηκε της πρώτης τουρκικής αποστολής στο Αιγαίο. Οι δυνάμεις τα του Çaka Bey κατέλαβαν νησιά του Αιγαίου όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος και η Ρόδος, καθώς και κάποια εδάφη στα παράλια του Αιγαίου το 1088-91 από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Κάποιοι στην Τουρκία τον αποκαλούν ακόμη και τον ιδρυτή του τουρκικού ναυτικού.

Ο ιστότοπος της τουρκικής ναυτικής διοίκησης (Türk Deniz Kuvvetleri) παραθέτει το 1081 ως την ημερομηνία κατά την οποία το πρώτο σύγχρονο τουρκικό ναυτικό ιδρύθηκε υπό την κυριαρχία του Çaka Bey. Αναφέρει ότι ο Çaka Bey δημιούργησε ένα ναυπηγείο στη Σμύρνη, έχτισε μια αρμάδα 50 σκαφών για να βγει στα νερά του Αιγαίου και νίκησε το βυζαντινό ναυτικό. Το Ναυτικό Μουσείο Διοίκησης έχει ένα άγαλμα που απεικονίζει τον Çaka Bey ως τον πρώτο Τούρκο ναύαρχο στο μουσείο του στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως σημειώνεται, το έγγραφο δεν έχει λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση εκτός από το όνομα και την ενημερωμένη ημερομηνία του προγράμματος. Οι λεπτομέρειες της εισβολής πρέπει να έχουν επισημανθεί ως «απόρρητες» και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να κοινοποιηθούν μέσω του συστήματος intranet που λειτουργεί στους διακομιστές ανταλλαγής email του τουρκικού στρατού. Σύμφωνα με μια οδηγία του Τουρκικού Στρατού για την ασφάλεια πληροφοριών που εξηγήθηκε στο έγγραφο αριθ. MY114-4 (B), τέτοια ευαίσθητα σχέδια μπορούν να μεταδοθούν μόνο μέσω ειδικών συστημάτων επικοινωνίας που ονομάζεται Σύστημα διανομής εγγράφων μηνυμάτων (Mesaj Evrak Dağıtım Sistemi ή MEDAS), ή Σύστημα αυτόματης προώθησης μηνυμάτων (Otomatik Mesaj Aktarma Sistemi ή OMASIS).

Πηγή: Sigmalive

Keywords
Τυχαία Θέματα