Το 15ήμερο της «θλιμμένης πριγκίπισσας» Σοράγια στην Αθήνα

Πριν από 60 χρόνια, τέτοιες μέρες, ο Σάχης την έψαχνε στην Κέρκυρα κι εκείνη χόρευε στην Γλυφάδα ταγκό, με τον Παν. Κανελλόπουλο...

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη ([email protected])

Η πριγκίπισσα Σοράγια, πριν από 60 χρόνια, έχασε το στέμμα από την ατυχία της ατεκνίας της και η πανέμορφη και γλυκύτατη αυτή αυτοκράτειρα δίπλα στον Σάχη της Περσίας, με το εκφραστικό βλέμμα, το συνεσταλμένο μειδίαμα, τα ροδαλά χείλη και τα καταπράσινα μάτια, ντύθηκε το πέπλο της κατήφειας και ο Τύπος της έδωσε

τον τίτλο της «θλιμμένης πριγκίπισσας».

Η Σοράγια γεννήθηκε το 1932, παντρεύτηκε στα 18 τον Σάχη από προξενιό της δίδυμης αδελφής του Ασράφ (με τις ωραιότατες γάμπες), αλλά η ατεκνία της έφερε τον χωρισμό. Εγκατέλειψε την Τεχεράνη στις 13-2-1958 κι έμενε με τον πατέρα της πρίγκιπα Χαλίλ Εσφεντιάρι, πρέσβη της Περσίας στην Κολωνία.

Τέλη Μαΐου 1960, ο Σάχης μεταβαίνει στη Γενεύη για μία διάλεξη κι εκεί βρίσκεται και ο πατέρας της, ενώ η ίδια εγκαταλείπει την πρεσβευτική κατοικία και μένει στο ξενοδοχείο «Μπελβύ». Εκεί δέχεται τηλεφώνημα απο τον πατέρα της που της λέει: «Φύγε στην Αθήνα, ο Σάχης θέλει να σε συναντήσει εκεί…». Εκείνη παίρνει το πρώτο αεροπλάνο, φεύγει για την Αθήνα στις 28 Μαΐου, κατέλυσε στο ξενοδοχείο «Ατενέ Παλλάς», με την φίλη της Νικολούδη παλιά συμμαθήτρια της στο Κολλέγιο και έμεινε στην Ελλάδα ένα 20ήμερο.

Την επομένη ο Σάχης με το προσωπικό του αεροπλάνο «Βαϊκάουντ» πηγαίνει στην Κέρκυρα να τη δει και να την πείσει να αφήσει την υπερβολικά κοσμική ζωή, φλέρτ και εξόδους, αλλά εκείνη αρνείται να τον δει και να ακούσει τις συμβουλές του:

«Δε νομίζω πως πρέπει να τον συναντήσω. Ας με αφήσει ήσυχη, έφτιαξε τη ζωή του, ας αφήσει να κάνω κι εγώ τη δική μου» λέει στον πατέρα της. Ο Σάχης, μετά από τετράωρη αναμονή στην Κέρκυρα, οργισμένος από την προσβολή, φεύγει για την Κωνσταντινούπολη και πέφτει πάνω στο πραξικόπημα του στρατηγού Γκιουρσέλ…

Στην Αθήνα οι δημοσιογράφοι πολιορκούν την Σοράγια, και ο κόσμος της δείχνει συμπόνια και αγάπη. Στο ξενοδοχείο έφτασε το γράμμα μιας μαίας από την Κοκκινιά που της έγραφε τα μυστικά της τεκνοποιίας! Και από τους Αγίους Θεοδώρους Μαγνησίας, ο 90χρονος Γιακουμής Στουρνάρης της γράφει: «…Κατέχω το μυστικόν της τεκνοποιίας. Θα εχορήγουν θαυματουργόν βότανον, το οποίον φύεται εις την περιοχήν Μοναστηρίου…»

Για το θέμα αυτό εξομολογήθηκε στον Δημήτρη Κοκκινάκη δημοσιογράφο της «Ακροπόλεως». Της μίλησε, του έδειξε εμπιστοσύνη και έγινε μετά συνοδός και ξεναγός της στην Ακρόπολη, στους Δελφούς, έφαγαν μαζί και του άνοιξε την καρδιά της.

«Θυσίασα την ευτυχία μου χάριν της ευημερίας του περσικού λαού» λέγει κλαίουσα. «Υπήρξε δι εμέ ταπείνωσις, επειδή δεν ηδυνάμην να δώσω διάδοχον και το Συμβούλιον του Στέμματος απεφάσισεν τον χωρισμόν μας. Ο Σάχης ξέρω ότι με αγαπά, ελυπήθη δια τον χωρισμόν, όπως κι εγώ. Είναι υποχρέωσις μου να καταπνίξω αυτά τα αισθήματα. Τα 60 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα τα οποία μου δίδονται με βάσιν τον Περσικόν νόμον ως προίκα, ουδόλως με συγκινούν».

Η Σοράγια αποκάλυψε ακόμα ότι από το Χόλυγουντ της πρόσφεραν 250.000 δολάρια για να παίξει σε ταινία που θα παρουσιάζει τη ζωή της. «Απέρριψα την πρότασιν άνευ συζητήσεως» είπε.

Όλοι έκαναν τα αδύνατα δυνατά να της δώσουν χαρά πότε με δεξιώσεις στο ατμόπλοιο «Νεράϊδα» του Λιβανού με παρόντες τους Λάτση, Σιστοβάρη και Καρέλια απολαμβάνοντας τραγούδια του Τόνυ Μαρούδα, πότε με κρουαζιέρα στα νησιά με το κότερο του Γαρουφαλίδη, αλλά και σε κέντρα χορεύοντας τσά-τσα με τον υποσμηναγό Διονύση Λιβανό (εκδότη, βουλευτή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ανεψιό του Π. Κανελλόπουλου). Μαζί πήγαν στο σινεμά «Ελληνίς», είδαν την ταινία «Το τρίγωνο της αμαρτίας» και μετά στο «Σινεάκ» το «Παιδί και το Δελφίνι» με την Σοφία Λώρεν.

Πολύ σχολιάστηκε η έξοδος της με τον αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως Παναγιώτη Κανελλόπουλο, διασκέδαζαν έως αργά στα «Αστέρια» Γλυφάδας χορεύοντας ταγκό «τσίκ του τσίκ» και έκαναν βόλτες με το αυτοκίνητο του.
Ο Σάχης και η Σοράγια παντρεύτηκαν στις 12-2-1951 ενώπιον 2.000 καλεσμένων. Δέχτηκαν πολλά και πλούσια γαμήλια δώρα και από τους ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων. Ο στρατάρχης Στάλιν έστειλε στη Σοράγια ένα βαρύτιμο γούνινο επανωφόρι αξίας 150.000 δολαρίων και στον Σάχη «έν γραφείον (στυλό) διακεκοσμημένον με μαύρους αδάμαντας». Ο Αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν έστειλε ένα κυνηγετικό όπλο για τον Σάχη και μία κοσμηματοθήκη εξ ελεφαντοστού για τη Σοράγια. Η Σοράγια πέθανε στις 26-6-2001 σε ηλικία 69 ετών.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα