Guardian: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ως πιόνια τους πρόσφυγες

Ο Guardian με ένα εκτενές άρθρο για τους πρόσφυγες, κατηγορεί την Τουρκία για την διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι πρόσφυγες είναι πιόνια για τον Ερντογάν, γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian στο άρθρο της με τίτλο «Δεν υπάρχει μέλλον: οι πρόσφυγες που έγιναν πιόνια στο παιχνίδι του Ερντογάν». Μάλιστα, υπογραμμίζει πως «αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση των φιλοδοξιών της Τουρκίας στην περιοχή

και σήμερα υποφέρουν σε καταυλισμούς υπό καθεστώς καραντίνας», αναφερόμενη στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο.

Επιπλέον, ο Guardian αναφέρεται στην ιστορία της 45χρονης Ρίμα, μιας πρώην νοσηλεύτριας από την Συρία, που αφού έμαθε για την προτροπή του Ερντογάν, πως «θα ανοίξει την πύλη» για την Ευρώπη, μάζεψε ό,τι είχε. Έτσι, άφησε το σπίτι που νοίκιαζε στην Κωνσταντινούπολη και πλήρωσε 64 ευρώ για να πάει στο Παζάρκουλε, ελπίζοντας ότι θα βρει τρόπο για να περάσει στην Ευρώπη και να συνεχίσει μέχρι την Ελβετία, όπου ζει η αδελφή της ως πολιτική πρόσφυγας.

Παρόλα αυτά, συνειδητοποίησε ότι τα σύνορα ήταν κλειστά όταν έφτασε. Εκείνη λοιπόν και οι άλλοι πρόσφυγες, ήταν πιόνια στο ευρύτερο παιχνίδι της τουρκικής κυβέρνησης και είπε ότι «κατάλαβα ότι μας χρησιμοποιούσαν».

Παρέμεινε όμως για τις επόμενες εβδομάδες μαζί με χιλιάδες άλλους πρόσφυγες στο Παζάρκουλε και έζησαν τον έναν εφιάλτη μετά τον άλλο, καθώς ξέσπασε η πανδημία στην Ευρώπη.

Μάλιστα, οι τουρκικές δυνάμεις την νύχτα της 26ης Μαρτίου, έκαψαν τις σκηνές όσων είχαν βρει καταφύγιο σε αυτοσχέδιο καταυλισμό και τους υποχρέωσαν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία μεταφέροντάς τους σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από εκεί, σε καταυλισμούς καραντίνας.

Επιπλέον, η Ρίμα λέει ότι μεταφέρθηκε σε έναν καταυλισμό καραντίνας στην Μαλάτεια, στην ανατολική Τουρκία, όπου υπήρχε ελάχιστο φαγητό και ιατρική περίθαλψη. Εκεί τους έβγαλαν από την καραντίνα στις 16 Απριλίου και τους άφησαν στην επαρχία της Τραπεζούντας, στα βορειοανατολικά της χώρας. Μια ομάδα 50 ανθρώπων, ανάμεσά τους και η Ρίμα, χωρίς χρήματα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μεταφέρθηκαν από τις τοπικές αρχές σε ένα κέντρο κράτησης στην Άγκυρα, 800 χλμ μακριά.

«Μας συμπεριφέρθηκαν σαν να είμαστε κρατούμενοι και εγκληματίες", λέει και συμπληρώνει ότι η ίδια κατάφερε να κρατήσει το κινητό της, ενώ άλλων τα κινητά τα πήραν οι αρχές. "Μπορούσα έτσι να επικοινωνώ και να καταγράφω αυτά που υπέφεραν οι άνθρωποι σε αυτή την φυλακή», επισημαίνει στον Guardian.

Ακόμη, μετά από πέντε ημέρες τους άφησαν ελεύθερους, αλλά η Ρίμα είχε χάσει το σπίτι που νοίκιαζε στο Ικόνιο, αφού δεν πλήρωσε ένα νοίκι. Έτσι, αφού δεν μπορεί να επιστρέψει στη Συρία λόγω της προηγούμενης δράσης της κατά του καθεστώτος, φοβάται ότι θα την απελάσουν στις «ασφαλείς ζώνες» που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στη βόρεια Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα