Marfin: Ο Μητσοτάκης παίρνει πίσω την αναίρεση αποζημιώσεων μετά το θόρυβο

Στροφή της κυβέρνησης, για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin. Όπως αποκαλύφθηκε μόλις χθες Πέμπτη, η εμπλοκή του δημοσίου να μην λάβουν οι συγγενείς την αποζημίωση έγινε μόλις τον περασμένο Μάρτιο με πρωτεργάτες τα υπουργεία Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη. Σήμερα το Μαξίμου αποφάσισε να παραιτηθεί το δημόσιο. Για χυδαιότητα μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ελληνικό Δημόσιο θα παραιτηθεί τελικά από την αναίρεση

που αφορά στην αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin, «ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο την Παρασκευή και μετά τον σάλο και τις μόλις χθεσινές αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και ανέφεραν ότι το δημοσίο πρσπάθησε να φρενάρει την αποζημίωση που έχει επιδικαστεί μόλις τον περασμένο Μάρτιο.

Την αποκάλυψη έκανε ο Νίκος Μπογιόπουλος στο ραδιόφωνο του Real, σημειώνοντας ότι τον Νοέμβριο του 2019 υπέβαλλαν και τον Μάρτιο του 2020 (πριν ένα μήνα) κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση αναίρεσης (!) του Δημοσίου κατά των αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων που δικαιώνουν τους συγγενείς των θυμάτων!

Πρωτοστάτες σε αυτή την προσπάθεια ήταν το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – το οποίο ζητούσαν την αναίρεση της δικαίωσης των συγγενών των θυμάτων από τα διοικητικά δικαστήρια.

Ακολούθησε σήμερα η απόφαση του Μαξίμου και πλέον οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται δε πως ο κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει στη Βουλή ότι «τις επόμενες ημέρες (σ.σ. αύριο, Σάββατο), η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Μία ειδική πλακέτα στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους θα πολεμά τη λήθη. Θα μας καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση. Και θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της μέρας με δύο λέξεις: Ποτέ πια!».

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική εκμετάλλευση

Το μόνο που τον ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη είναι η πολιτική εκμετάλλευση ακόμα και της τραγωδίας της Marfin αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή με την οποία κάνει λόγο για «χυδαιότητα και φαρισαϊσμό» του πρωθυπουργού στον απόηχο της πρωτουβουλίας του υπέρ των συγγενών των θυμάτων της Marfin.

«Δε φθάνει που επιβράβευσε τους τότε ιθύνοντες, που δεν έκαναν τίποτα για να βρουν τους εγκληματίες και να τους φέρουν αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη, χρήζοντας τους σήμερα υπουργούς», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, μιας και που «ενώ ετοίμαζε την επικοινωνιακή φιέστα με πρόσχημα τους νεκρούς της Marfin, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη άσκησε αναίρεση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που καταδίκασαν τα Υπουργεία Εργασίας και Δημόσιας Τάξης για την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων».

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, δηλαδή, «η ΝΔ όλο αυτόν τον καιρό μέχρι σήμερα είχε επιδιώξει τη μη καταβολή των αποζημιώσεων». «Λίγη ντροπή δε θα έβλαπτε», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο σχόλιό του.

«Καλύτερα μαζί με την ακύρωση της αίτησης αναίρεσης μετά την κατακραυγή, να ακυρώσει και την αυριανή υποκριτική του παράσταση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Με γραπτή του δήλωση ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, πως «με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για τρεις εργαζόμενους και ένα αγέννητο μωρό που δολοφονήθηκαν δέκα χρόνια πριν στο κτήριο της Marfin», σε  μία «συμβολική κίνηση ενότητας που αφήνει πίσω τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία».

«Επιπλέον, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού που έχει γνωστοποιηθεί στους συγγενείς των θυμάτων το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από την αναίρεση που είχε ασκηθεί υπηρεσιακά, ώστε να καταβληθούν επιτέλους οι σχετικές αποζημιώσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. 

Σε συνέχεια, λοιπόν, των παραπάνω, ο κ. Πέτσας χαρακτηρίζει «ανατριχιαστικό και θλιβερό» αυτοί που «δεν καταδίκασαν ποτέ ρητά τους δολοφόνους των εργαζομένων να επενδύουν ακόμη και σήμερα στο μίσος και τον διχασμό». «Το 2020 δεν είναι 2010. Η κοινωνία προχωράει μπροστά, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει ίδιος», κατέληξε.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα