Marfin: «Πόλεμος» ανακοινώσεων για την εκδήλωση του Σαββάτου

Η επέτειος του Σαββάτου για τα θύματα της Marfin έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και ανακοινώσεων, ανάμεσα στα κόμματα.

Τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλακέτας για τα θύματα της Marfin, που πρόκειται να γίνει το Σάββατο, έχει δημιουργήσει σφοδρές αντιπαραθέσεις στα κοινοβουλευτικά κόμματα. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ

Τάσος Γαϊτάνης, έστειλε μήνυμα σήμερα το μεσημέρι προς όσους δεν πρόκειται να παρευρεθούν στην αυριανή εκδήλωση και δε στα κόμματα της αριστεράς.

«Αύριο γίνεται μια συμβολική εκδήλωση για να τιμηθούν τα θύματα της δολοφονίας της Marfin αλλά και για να στείλει ο πολιτικός κόσμος, ενωμένος, μήνυμα αποφασιστικότητας ότι δεν θα επιτρέψει ξανά στο μέλλον τέτοιο θλιβερό γεγονός.
Σε αυτή την πρωτοβουλία τα κόμματα της Αριστεράς επιλέγουν να είναι απόντα. Αδικαιολόγητα απόντα. Στη Δημοκρατία όμως και οι απουσίες έχουν το νόημά τους», τόνισε χαρακτηριστικά στην τοποθέτηση του.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι αύριο στα αποκαλυπτήρια της τιμιτικής πλακέτας για τα θύματα της Marfin, θα παρευρεθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο Κυριάκος Βελόπουλος και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραστεί αλλά θα καταθέσει στεφάνι στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου στο σημείο όπου θα στηθεί πλακέτα στη μνήμη των τριών θυμάτων. Επίσης, το ίδιο θα πράξει το ΚΚΕ αλλά μια ώρα αργότερα, ενώ το ΜέΡΑ25 πραγματοποιεί σήμερα πορεία από τη Μarfin στη οδό Σταδίου μέχρι το Σύνταγμα για να τιμήσει όλα τα θύματα του μνημονίου.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση στην οποία τονίζει τον λόγο της απουσίας του και την επιλογή του για κατάθεση στεφάνου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Όπως και τότε, τις δύσκολες μέρες του 2010, έτσι και σήμερα, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, παρά τις κατά καιρούς διχαστικές προσπάθειες, τιμά τα θύματα της Marfin.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τον εντοπισμό και την τιμωρία των φυσικών αυτουργών του αποτρόπαιου εγκλήματος.

Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται με επιλογή του κ. Μητσοτάκη οι ίδιοι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τότε την υπόθεση χωρίς να εντοπίσουν και να οδηγήσουν τους ενόχους στη Δικαιοσύνη. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να πράξουν το καθήκον τους για την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι η Δικαιοσύνη καταδίκασε τρία ανώτατα στελέχη της τράπεζας γιατί κλείδωσαν τους εργαζόμενους αναγκάζοντάς τους να δουλέψουν υπό την απειλή απόλυσης και απεφάνθη πως "ο θάνατος των υπαλλήλων της Marfin θα είχε αποφευχθεί εάν το συγκεκριμένο κατάστημα της οδού Σταδίου δεν είχε τεράστια προβλήματα ασφαλείας".

Ούτε ότι οι οικογένειες των θυμάτων δέκα χρόνια μετά δεν έχουν αποζημιωθεί, με την υπόθεση να εκκρεμεί δικαστικά.

Η ανθρώπινη ζωή και ο πόνος των ανθρώπων που μένουν πίσω δεν μπορούν να υπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες, ούτε να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων, τόσο τότε όσο και σήμερα”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτίσει φόρο τιμής με την κατάθεση στεφάνου στο σημείο που θα στηθεί η πλακέτα μνήμης στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου».

ΜέΡΑ 25

Ταυτόχρονα, το ΜέΡΑ 25 εξηγεί για πιο λόγο πραγματοποιεί σήμερα πορεί για την Marfin.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από το 1ο Μνημόνιο. Δέκα χρόνια αντίστασης και κοινωνικών αγώνων. Αλλά και δέκα χρόνια απωλειών. Το ΜέΡΑ25 τιμά τη μνήμη όλων των θυμάτων που άφησαν πίσω τους τα μνημόνια, χωρίς διακρίσεις. Τιμούμε με απροσμέτρητο σεβασμό τη μνήμη της Παρασκευής Ζούλια, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη, τους πρώτους νεκρούς που «άνοιξαν» τον μακρύ κατάλογο των θυμάτων των μνημονίων, όπως τιμούμε τη μνήμη τόσων άλλων: Εκείνων που πέθαναν από τα μαγκάλια στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν, όπως ο Νίκος Πολυχρόνης, ο Σάββας Παπαδόπουλος και η δεκατριάχρονη Σάρα από τη Σερβία. Κι εκείνων που έβαλαν τέλος στη ζωή τους, όπως ο Δημήτρης Χριστούλας, μην αντέχοντας την αναξιοπρέπεια που τους έριξαν οι μνημονιακές πολιτικές. Και των δολοφονημένων, όπως ο Σαχζάτ Λουκμάν, από το μαχαίρι της ακροδεξιάς το οποίο ακόνισαν τα διχαστικά μνημόνια.

Οπως η τότε μνημονιακή κυβέρνηση έτσι και η σημερινή εργαλειοποιεί τους τραγικούς νεκρούς της Marfin. Στήνουν επικοινωνιακή φιέστα στην Οδό Σταδίου αλλά, βέβαια, ούτε διανοούνται να μνημονεύσουν όλα τα θύματα. Διαχωρίζουν τους νεκρούς ώστε να διχάσουν τους ζωντανούς με στόχο να επιβάλουν προληπτικό σιωπητήριο στους νέους αγώνες ενάντια στο 5ο μνημόνιο που απεργάζονται.

Το ΜέΡΑ25 δεν θα συμμετάσχει στην πολιτική εκμετάλλευση κανενός θύματος.
Καταδικάζουμε την κυβερνητική φιέστα που επέλεξε αυτό το Σάββατο για την κορύφωση μιας δεκαετούς πολιτικής τυμβωρυχίας που στόχο είχε τον εκφοβισμό των πολιτών και τον εξαγνισμό του μνημονιακού τόξου.

Θρηνούμε όλους τους νεκρούς μας της μνημονιακής δεκαετίας και φοβόμαστε για τους νεκρούς που θα φέρει η νέα εξαθλίωση που δρομολογούν. Για αυτό, αύριο, Παρασκευή στη 1μμ, θα τιμήσουμε τα θύματα των μνημονίων ρίχνοντας ενοποιητική γέφυρα με συμβολική πορεία βουλευτών μας που θα ξεκινήσει από τη Marfin και θα καταλήξει στο δένδρο της Πλατείας Συντάγματος όπου έβαλε τέλος στη ζωή του ο φαρμακοποιός Δημήτρης Χριστούλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα