Τον έλεγαν Άσπρο Πουκάμισο. Ο Βίκινγκ που εκτέλεσε βασιλιάδες, πήρε τρία στέμματα και πέθανε προδομένος από τους ίδιους τους Βίκινγκς
Κανείς δεν ξέρει σίγουρα αν τον έλεγαν Halfdan ή Hvitserk. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι όπου πήγαινε, άναβε φωτιές. Οι μοναχοί έγραφαν πως ήταν “σατανικός”, οι βασιλιάδες σφάζονταν μπροστά του, και οι πόλεις έπεφταν η μία μετά την άλλη. Αν τελικά ήταν ο γιος του Ράγκναρ, όπως λένε οι σάγκες, τότε ήταν ο πιο αιμοδιψής από όλους τους γιους του.
Το 865 αποβιβάστηκε στην Αγγλία με το Μεγάλο Ειδωλολατρικό Στρατό. Τον είχε οργανώσει με τ’ αδέλφια του για να εκδικηθεί τον θάνατο του
Ο Halfdan έβαλε δικό του βασιλιά να κυβερνάει, και ο ίδιος έγινε ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής. Αμέσως μετά προχώρησε νότια. Στη Μερκία, στο Νότιγχαμ. Οι Άγγλοι πολιορκούσαν, αλλά δεν μπόρεσαν να τον διώξουν. Τους κορόιδεψε με μια συμφωνία και γύρισε στο Γιορκ. Από εκεί κατέβηκε ξανά και σκότωσε και τον βασιλιά της Ανατολικής Αγγλίας, τον Έντμουντ. Η παράδοση λέει πως τον βασάνισε γιατί αρνήθηκε να απαρνηθεί τον Χριστό.
Από τότε και μετά ήταν ο βασιλιάς της Αγγλίας. Οι νομισματοκόποι έβγαλαν νομίσματα με τ’ όνομά του. Αλλά αυτό δεν του έφτανε. Το 875 σκότωσε τον βασιλιά του Δουβλίνου – τον Εϊστάιν – με απάτη, όπως γράφουν τα χρονικά. Ήθελε το στέμμα του αδερφού του Ίβαρ, που είχε πεθάνει πριν λίγα χρόνια στην Ιρλανδία. Ήθελε και την Ιρλανδία.
Το 876 ξαναγύρισε στη Νορθούμπρια, έδιωξε τους τελευταίους Αγγλοσάξονες από τη χώρα των Ντεϊριανών, και έγινε επίσημα βασιλιάς του Γιορβίκ. Ήταν το δεύτερό του βασίλειο. Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι για ένα διάστημα ήταν και συμβασιλιάς της Δανίας με τον αδερφό του Σίγκρεντ, δηλαδή τον Σιγκούρντ με το Φίδι στο Μάτι. Αν αυτό αληθεύει, τότε είχε καταφέρει να κρατάει τρία στέμματα στα χέρια του.
Αλλά ο θρόνος του Δουβλίνου δεν είχε ξεχαστεί. Το 877 ξαναγύρισε εκεί. Πήγε να το πάρει πίσω. Όμως αυτή τη φορά δεν τον περίμεναν Άγγλοι ή Ιρλανδοί. Τον περίμεναν άλλοι Βίκινγκς. Εκείνοι που είχαν μείνει στην Ιρλανδία όταν αυτός είχε φύγει. Τον έβλεπαν σαν απειλή, σαν “ξένο”, σαν τύραννο που έρχεται να τους πάρει το σπίτι. Τον πολέμησαν στον πορθμό του Στράνγκφορντ. Και τον σκότωσαν.
Έπεσε σε γη ξένη. Χωρίς στρατό πίσω του. Χωρίς βασίλειο. Οι δικοί του τον πρόδωσαν. Όχι γιατί άλλαξαν γνώμη. Αλλά γιατί απλώς ήθελαν να γίνουν οι ίδιοι Halfdan.
Οι άντρες του που σώθηκαν γύρισαν στη Νορθούμπρια μέσα από τη Σκωτία. Λέγεται ότι στη διαδρομή σκότωσαν και τον βασιλιά των Πίκτων. Αλλά δεν είχε πια σημασία. Δεν είχαν πια βασιλιά.
Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Ολυμπιακός, μεταγραφές: Προχωρημένες επαφές με την Μπράιτον, αυτή είναι η μυθική πρόταση των Άγγλων για Κωστούλα, στο χέρι των ερυθρόλευκων το deal
- «Βόμβα» με Ουναΐ
- Δεν διαλέγει Μπαρτζώκα ο Μίσιτς;
- Πόσα καθαρά χρήματα το μήνα βγάζουν ο πρωθυπουργός, οι βουλευτές και οι δήμαρχοι στην Ελλάδα
- Παγωμάρα στον ΠΑΟΚ! Έρχεται καταιγίδα μεταγραφών; Άκου Ραζβάν τι να κάνεις
- «Εκεί πάει τελικά ο Μίτσιτς»
- ΑΕΚ: Οι οπαδοί των «αιωνίων» αποχαιρέτησαν τον Χατζηχρήστο (pic)
- Η «χρυσή» αποζημίωση στον Ποστέκογλου σε περίπτωση που απολυθεί από την Τότεναμ (pic)
- Παναθηναϊκός: Υπέγραψαν νέα συμβόλαια τρεις παίκτες
- Ο Μίτσιτς βρίσκεται κοντά στη Φενέρμπαχτσε, σύμφωνα με Ισπανό δημοσιογράφο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sportime
- «Βόμβα» με Ουναΐ
- Δεν διαλέγει Μπαρτζώκα ο Μίσιτς;
- Σε αυτή την ομάδα καταλήγει ο Βασίλιε Μίσιτς! Ούτε Παναθηναϊκός, ούτε Ολυμπιακός
- Της έκλεψαν το βιβλίο, το δημοσίευσαν με άλλο όνομα. Δεν είπε τίποτα. Έγραφε ήδη το επόμενο που ήταν το πιο σπουδαίο έργο της ζωής της
- Ποιο ήταν το έπαθλο των Ρωμαίων που δινόταν μόνο αν σκότωνες βασιλιά με το χέρι σου. Τρεις μόνο το κατάφεραν.
- Ολυμπιακός: Τέλος ο Όρτα;
- Ώρα να μιλήσει ο ηγέτης: Το Game 3 του Βεζένκοφ και υπάρχει λόγος
- Πέθανε νηστικός μέσα σε ναό. Κι όμως είχε σώσει όλη την Ελλάδα.
- Ολυμπιακός: Μόνο δύο από τους δανεικούς σίγουροι για την προετοιμασία
- Το 1956 ένας τύπος στο Νιού Τζέρσεϊ άλλαξε τον κόσμο. Χωρίς αυτόν, δεν θα είχες iPhone

- Τελευταία Νέα Sportime
- Τον έλεγαν Άσπρο Πουκάμισο. Ο Βίκινγκ που εκτέλεσε βασιλιάδες, πήρε τρία στέμματα και πέθανε προδομένος από τους ίδιους τους Βίκινγκς
- «Βόμβα» με Ουναΐ
- Έφτιαξε λιγότερους από 50 πίνακες. Ούτε ένας δεν πουλήθηκε όσο ζούσε. Τώρα τους φυλάνε σαν θησαυρούς.
- Η πύλη στην Αθήνα που οδηγεί στην Ακρόπολη. Έμεινε θαμμένη αιώνες, ώσπου τη βρήκαν με εκρηκτικά.
- Το καθοριστικό τρίποντο με 11άρα στην Interwetten!
- Επιστροφή στους τελικούς με ειδικά στοιχήματα και ενισχυμένες αποδόσεις!
- Έβαλαν ηθοποιό από θρίλερ, ηχογράφησαν ουρλιαχτά, μπήκαν σε ντουζιέρες και αποθήκες. Όλα αυτά για το πιο διάσημο τραγούδι όλων των εποχών.
- Δεν διαλέγει Μπαρτζώκα ο Μίσιτς;
- Ολυμπιακός: Τέλος ο Όρτα;
- Σε αυτή την ομάδα καταλήγει ο Βασίλιε Μίσιτς! Ούτε Παναθηναϊκός, ούτε Ολυμπιακός
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- AEK: Το κιτρινόμαυρο μονοπάτι του Χατζηχρήστου της πρόσφερε πολύ περισσότερα από αθλητές, προέδρους και προπονητές
- Επιστροφή Τσίτσου με ατομικό ρεκόρ στον ακοντισμό
- «Δεν ανακοινώνει προπονητή η ΑΕΚ αυτή την εβδομάδα - Τον έχει πείσει»
- Ολυμπιακός: Πού οδηγούν οι παράμετροι της μεταγραφής του Κωστούλα…
- Το «αντίο» του Σάκοτα στον Χατζηχρήστο: «Ήταν μαχητής, σοκαρίστηκα όταν έμαθα ότι έφυγε»
- Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Τα 125 εκ. που περιμένουν τον νικητή
- H «μαγεία» του MotoGP ήρθε στην Ελλάδα
- «Πάτησε» Ηράκλειο η Εθνική (pics)
- Ο Ρινς εξήγησε που οφείλεται η μεγάλη διαφορά που έχει με τον Κουαρταραρό
- Τρέξιμο με άδειο στομάχι: Σε βοηθάει ή είναι καταστροφικό;