Τι είναι το πλατό στο αδυνάτισμα και τι πρέπει να κάνεις για να το ξεπεράσεις

14:23 1/4/2025 - Πηγή: Sportime

Στην αρχή πέφτουν γρήγορα. Τα κιλά φεύγουν με ρυθμό, η ζυγαριά σε επιβραβεύει, το σώμα αλλάζει. Μέχρι που ξαφνικά… σταματά. Δεν αλλάζει τίποτα. Τρως το ίδιο, κινείσαι το ίδιο, και όμως η ζυγαριά κολλάει. Μένει ακίνητη. Είναι αυτό που οι διατροφολόγοι αποκαλούν πλατό. Το στάδιο όπου ο οργανισμός σου σταματά να καίει όπως πριν.

Το πλατό δεν είναι αποτυχία. Είναι φυσιολογικό. Οφείλεται σε μια σειρά από βιολογικές και μεταβολικές αλλαγές. Όταν χάνεις βάρος, ο βασικός μεταβολισμός σου πέφτει, γιατί το σώμα σου έχει πια λιγότερη μάζα να συντηρήσει. Όσο λιγότερος είσαι, τόσο λιγότερες θερμίδες χρειάζεσαι. Άρα και το κάψιμο γίνεται πιο αργό.

Επιπλέον, το σώμα ενεργοποιεί μηχανισμούς αυτοσυντήρησης. Θεωρεί την απώλεια βάρους ως απειλή. Μειώνει την παραγωγή λεπτίνης (ορμόνης που δίνει το σήμα του κορεσμού), αυξάνει την γκρελίνη (που σου δημιουργεί πείνα), και σε βάζει σε μια κατάσταση ενεργειακής οικονομίας. Το πλατό είναι στην ουσία ένα «στοπ» ασφαλείας.

Τι πρέπει να κάνεις; Όχι να κόψεις κι άλλο φαγητό. Αν μειώσεις κι άλλο τις θερμίδες, θα καταλήξεις να χάνεις μυς, όχι λίπος, και να κουράζεσαι χωρίς λόγο. Η λύση είναι να αναδιαμορφώσεις το πλάνο σου. Πρώτον, άλλαξε ρυθμό. Αν έκανες περπάτημα, βάλε δύναμη. Αν έκανες μόνο cardio, βάλε βάρη. Ο μεταβολισμός σου χρειάζεται ερέθισμα.

Δεύτερον, κατέγραψε τα πάντα με ακρίβεια. Πολλές φορές, στο πλατό σταματάμε να είμαστε αυστηροί. Τσιμπολογήματα, κρυμμένες θερμίδες από σάλτσες, λιγότερο νερό. Όλα αυτά συσσωρεύονται. Μια εβδομάδα πλήρους ελέγχου βοηθά να δεις αν το πλατό είναι πραγματικό ή απλώς επιφανειακό.

Τρίτον, μπορείς να εφαρμόσεις κάτι που λέγεται re-feed day ή “καθαρή υπερφαγία”. Μια μέρα με ελαφρώς αυξημένες θερμίδες, χωρίς σκουπίδια, ώστε το σώμα να καταλάβει ότι δεν πεινάει. Είναι τεχνική που χρησιμοποιούν οι αθλητές για να σπάσουν το stall.

Τέλος, χρειάζεται υπομονή. Το πλατό μπορεί να κρατήσει μέρες ή εβδομάδες. Δεν σημαίνει ότι τελείωσε η πρόοδος. Σημαίνει ότι το σώμα περιμένει από εσένα σήμα για το επόμενο βήμα. Και όταν το πάρει, η ζυγαριά θα ξαναρχίσει να πέφτει.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords