Ολυμπιακός – Εφές: Έχασαν τους αστέρες τους και οι μεν Τούρκοι παραπαίουν, οι δε ερυθρόλευκοι παραμένουν «ομάδα»

Ολυμπιακός και Εφές βίωσαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στα ρόστερ τους  όμως η αγωνιστική εικόνα που παρουσιάζουν, τουλάχιστον στην αρχή της σεζόν, δικαιώνει ξεκάθαρα τους χειρισμούς της ελληνικής ομάδας.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα και εκεί η πρώην ομάδα του Εργκίν Αταμάν κράτησαν για χρόνια τον ίδιο προπονητή και έναν κορμό παικτών και έτσι κατάφεραν να σταθεροποιηθούν μεταξύ των κορυφαίων της Euroleague.

Φέτος όμως αμφότερες αναγκάστηκαν να χάσουν τους σημαντικά κλειδιά της «καλοκουρδισμένης» μηχανής

τους. Ο Ολυμπιακός απώλεσε τους Σάσα Βεζένκοφ και Κώστα Σλούκα, ενώ η Εφές τους Αταμάν, Μίσιτς και Ντάνστον.

Δεν είναι καθόλου εύκολο για μια ομάδα που έχει βρει για τόσα χρόνια αυτοματισμούς και χημεία να καταφέρει να καλύψει τόσο σημαντικά κενά. Ακόμη κι αν διαθέτει αρκετά χρήματα όπως διαθέτουν οι ερυθρόλευκοι κι ακόμη περισσότερο οι Τούρκοι.

Και να μεν και ο Ολυμπιακός δεν έχει πείσει ακόμη αν όντως έχει καταφέρει ή ΘΑ καταφέρει να καλύψει απόλυτα τις απώλειες των δύο αυτών αστέρων του, όμως η σύγκριση της εικόνας του με εκείνη της Εφές είναι ξεκάθαρα υπέρ του.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην εύκολη νίκη του με 75-57, παιχνίδι στο οποίο η ομάδα του Μπαρτζώκα ήταν κατά κράτος ανώτερη και σου έδινε την εντύπωση ότι έπαιζε με μια ομάδα της… σειράς. Μιλάμε γενικότερα για τα όσα δείχνουν αμφότεροι τόσο ως ομάδες όσο και οι παίκτες τους ατομικά.

Ο μεν Ολυμπιακός παρουσιάζει μια ομαλή «μετάβαση» στη… νέα τάξη πραγμάτων, καταφέρνοντας δύο σημαντικά πράγματα: Το ένα είναι να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τη συνοχή του και το μεγάλο του όπλο που είναι η πολύ δυνατή άμυνα. Το δεύτερο είναι ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας κατάφερε να φέρει στο προσκήνιο παίκτες που μέχρι πρότινος έδιναν λίγα πράγματα και ουσιαστικά να τους αναβαθμίσει. Όπως είναι ο Άλεκ Πίτερς και Αζάια Κάαναν.

Αντιθέτως η Εφές δείχνει ακόμη σοκαρισμένη και όχι μόνος δεν έχει καταφέρει να βρει κι άλλους ηγέτες (πέραν των Μίσιτς και Ντάνστον), αλλά δείχνει να έχει χάσει και αυτούς που είχε.  Η αρνητική εικόνα των Σέιν Λάρκιν και Γουίλ Κλάιμπερν ως τώρα στη σεζόν είναι χαρακτηριστική απόδειξη.

Γενικότερα η τουρκική ομάδα έχει κερδίσει με το… ζόρι στην έδρα της ομάδες αδύναμες όπως η Βαλένθια και η Βιλερμπάν και έχει ηττηθεί κατά κράτος στα ντέρμπι από Ολυμπιακό, Ρεάλ (103-80 εντός) και Μπαρτσελόνα (91-74 εκτός).

Αντιθέτως ο Ολυμπιακός έχει σαφώς πιο καλή αγωνιστική παρουσία στα παιχνίδια του, με εξαίρεση εκείνο στο Μιλάνο με την Αρμάνι όπου σημείωσε μόλις 53 πόντους. Στα υπόλοιπα νίκησε εύκολα τους Τούρκους, πήρε πολύτιμο διπλό μέσα στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού, λύγισε έστω και δύσκολα την μαχητική Παρτιζάν του Ομπράντοβιτς, ενώ το πάλεψε ακόμη και με την ισχυρή Μπαρτσελόνα, προτού «παραδοθεί» στο τελευταίο 4λεπτο.

Φυσικά τίποτα στη σεζόν δεν κρίνεται οριστικά από τώρα. Το πρώτο όμως δείγμα δύο ομάδων που βίωσαν μεγάλες απώλειες στο ρόστερ τους, δείχνει πως ο Ολυμπιακός «απορροφά» τους κραδασμούς πιο ανώδυνα ως τώρα, εν αντιθέσει με την Εφές που δείχνει να έχει χάσει την ταυτότητά της…

Αλέξανδρος Κωτάκης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ολυμπιακός – Εφές, Έχασαν,olybiakos – efes, echasan