Θα πλήξει και την Ευρώπη το φαινόμενο Ελ Νινιο; Ο Σάκης Αρναούτογλου απαντά

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρχουν επιπτώσεις του Ελ Νίνιο και στην Ευρώπη, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται κλιματικό φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Σάκης Αρναούτογλου για Ελ Νίνιο και Ευρώπη

Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Εμφανίζεται όταν

η θερμοκρασία της επιφάνειας των νερών στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό βρίσκεται πάνω από τους 0,5 βαθμούς Κελσίου του κλιματικού μέσου όρο για την περιοχή .

Αν και οι ισχυρότερες επιπτώσεις του Ελ Νίνιο γίνονται αισθητές στον ισημερινό Ειρηνικό, μπορεί να έχουν συνέπειες για τον καιρό σε όλο τον κόσμο επειδή επηρεάζουν την πορεία των βαρομετρικών συστημάτων του πλανήτη και μαζί τους ανέμους και τις βροχοπτώσεις, εξηγούν οι ερευνητές του κλίματος του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου φαινομένου, οι πλημμύρες είναι πιο πιθανές από ό,τι συνήθως στη Νότια Αμερική ενώ αντίθετα περιοχές από τη Νοτιοανατολική Ασία έως την Αυστραλία καθώς και τμήματα της περιοχής του Αμαζονίου είναι πιθανό να υποφέρουν από ξηρασία. Οι συνέπειες είναι οι δασικές πυρκαγιές, προβλήματα υδροδότησης και ξηρασία.

Από την άλλη πλευρά, η δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής, ο νότος των ΗΠΑ και τμήματα της Κεντρικής Αμερικής θα πρέπει να αντιμετωπίσουν συχνές καταιγίδες και συνεπώς πλημμύρες ενώ η πιθανότητα θερμοκρασιών άνω του μέσου όρου και χιονοπτώσεων κάτω του μέσου όρου σε τμήματα των ΗΠΑ είναι μεγαλύτερη.

Ο βαθμός στον οποίο ένα ισχυρό Ελ Νίνιο επηρεάζει την πορεία του χειμώνα στην Ευρώπη δεν μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια. Υπάρχουν αντικρουόμενες μελέτες σχετικά με αυτό. Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο ρεκόρ που συνέβη το 1997/98, επικράτησε ένας πολύ ήπιος χειμώνας σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, με εντυπωσιακά εμμονική την ζωνική κυκλοφορία, κατά τη διάρκεια της οποίας βαρομετρικά χαμηλά με ιδιαίτερα χαμηλές πιέσεις μετέφεραν θερμές και υγρές αέριες μάζες από τον Ατλαντικό και τους τροπικούς προς την Ευρώπη εμποδίζοντας έτσι τις ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης από τη Ρωσία να διεισδύσουν δυτικά-νοτιοδυτικά προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το φετινό καιρικό μοτίβο έχει ομοιότητες με αυτό του 2015/16. όπου επικράτησε ένας από τους θερμότερους χειμώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, πίσω από τον πολύ ήπιο χειμώνα του 2006/07.

Θα πρέπει όμως στο σημείο αυτό να τονιστεί και να υπογραμμιστεί ότι η σχέση μεταξύ του Ελ Νίνιο και της πορείας του χειμώνα στην Ευρώπη μπορεί να είναι καθαρά συμπτωματικές καθώς τα μετεωρολογικά στατιστικά στοιχεία για κάτι τέτοιο είναι πολύ λίγα και δεν επαρκούν για ασφαλή συμπεράσματα.

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου».

Λευτέρης Παυλίδης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα