Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τη Μπαρτσελόνα γιατί οι Καταλανοί έπαιξαν άμυνα… Άρη

Στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Άρη στο Παλέ, ο Γιώργος Μπαρτζώκας εξέφρασε παράποναγια τη δυνατή άμυνα των γηπεδούχων, με τον Γιάννη Καστρίτη να του απαντά. Το βράδυ της Παρασκευής (13/10) στο ΣΕΦ Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα βασίστηκαν ακριβώς σε αυτό! Σε πολύ δυνατές άμυνες, στα όρια του φάουλ (ή και πέρα από αυτά μερικές φορές), στο πιο υψηλό επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Δύο ομάδες που διαθέτουν επιθετικό ταλέντο,

έμειναν αρκετά χαμηλά στο σκορ, ακριβώς γιατί έβγαλαν σκληράδα σε μεγάλα κομμάτια του αγώνα, εξουδετερώνοντας η μία την άλλη, με εξαίρεση το τελευταίο 4λεπτο όπου οι Καταλανοί έτρεξαν αυτό το αναπάντεχο 18-2.

Εν τέλει νικήτρια ήταν οι ομάδα του Ρότζερ Γκριμάου, διότι είχε περισσότερες λύσεις και πιο γεμάτο ρόστερ, ειδικά στο συγκεκριμένο παιχνίδι στο οποίο ο Ολυμπιακός είχε να αντιμετωπίσει και τις απουσίες των ΜακΚίσικ, Σίκμα και Γκος.

Ήταν σίγουρα μια κακή ήττα για την ομάδα του Μπαρτζώκα, καθώς μπορεί να είναι ακόμη νωρίς στη σεζόν, ωστόσο μην ξεχνάμε ότι η πρόκριση στην 8άδα και την ειδικά στην 4άδα παίζεται σε 1-2 νίκες πάνω και 1-2 κάτω.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός μπορεί να αισθάνεται αισιοδοξία για μια σειρά γεγονότων.

Το ένα είναι ότι παρά τις απουσίες που είχε έφτασε κοντά στη νίκη, απέναντι σε μία ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα. Η αντίδραση που είχαν οι ερυθρόλευκοι στο 20-35 με το οποίο είχαν ξεφύγει οι Καταλανοί, δείχνει ομάδα με χαρακτήρα και αντανακλαστικά. Μέσα σε λίγα λεπτά η διαφορά ψαλιδίστηκε και ως το 36′ οι Πειραιώτες ήταν η ομάδα που είχε περισσότερο εικόνα νικητή από τις δύο.

Επίσης θετικές εντυπώσεις άφησε ο Ίγνκας Μπραζντέικις στο ντεμπούτο του. Στα 18 λεπτά που αγωνίστηκε έδειξε πως είναι ένας παίκτης της «φιλοσοφίας Μπαρτζώκα». Δηλαδή παίκτης-ομάδας, που προσθέτει σκληράδα σε μια ήδη πολύ ικανή ομάδα αμυντικά και με ικανότητα να προκαλεί φθορά στον αντίπαλό μέσω των διεισδύσεών του.

Στα αρνητικά, ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν έκανε και την καλύτερη δυνατή διαχείριση αυτή τη φορά. Παρά τις απουσίες που υπήρχαν έδειξε πως δεν εμπιστεύεται τον πάγκο του, με αποτέλεσμα Πάπας, Τανούλης, Αμπόσι να μην πάρουν ούτε δευτερόλεπτο συμμετοχής και ο Λούντζης να μείνει στο παρκέ για μόλις 8,5 λεπτά.

Έτσι έπεσε μεγάλο βάρος στους βασικούς που δεν άντεξαν ως το τέλος.  Ειδικά στον Γουόκαπ ο Έλληνας τεχνικός έκανε… κατάχρηση (35 λεπτά συμμετοχής), όχι μόνο στο συγκεκριμένο παιχνίδι και αλλά και σε αυτά με Παναθηναϊκό και Άρη στα οποία έμεινε 38:45 και 34 λεπτά αντίστοιχα. Αποτέλεσμα ο έμπειορς πλέι μέικερ ήταν ναι μεν να προσφέρει 14π. αλλά το έκανε με το κακό 6/15 σουτ, ενώ υπέπεσε σε 5 λάθη και μοίρασε μόλις 2 ασίστ.

Επιπλέον ο Ολυμπιακός έδειξε πως όταν θα είναι πλήρης θα μπορεί να κερδίζει κάθε αντίπαλό και πιθανότητα σε κάθε έδρα. Όταν όμως θα του λείπουν κάποιοι παίκτες τότε θα δυσκολεύεται να παίρνει αποτέλεσμα, ειδικά απέναντι στις κορυφαίες ομάδες της Euroleague. Κι αυτό καθώς φαίνεται πως δεν διαθέτει τόσο μεγάλο βάθος.

Επίσης παίκτες όπως οι Κάνααν, Λαρεντζάκης και Πίτερς που φέτος πέφτουν μεγαλύτερες ευθύνες στις πλάτες τους, πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη σταθερότητα και συνέπεια. Άρχισαν δυνατά στη σεζόν, όμως κόντρα στη Μπαρτσελόνα κινήθηκαν στα «ρηχά», αντιμετωπίζοντας αρκετά προβλήματα και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Στο Sportime σας είχαμε γράψει οτι ο Πίτερες αποκάλυψε αρετές Βεζένκοφ, όμως το ερώτημα είναι αν μπορεί να παίζει έτσι και στη συνέχεια.

Γενικότερα, σε βάθος χρόνου θα φανεί αν ο Ολυμπιακός μπόρεσε να καλύψει τα μεγάλα κενά που άφησαν με τη φυγή τους Βεζένκοφ και Σλούκας και για να γίνει αυτό απαιτείται συνεπής συμβολή από όλους στο ρόστερ.

ΥΓ: Έχει δίκιο ο Γιώργος Μπαρτζώκας για το βαρύ πρόγραμμα που έχουν οι παίκτες με τα πολλά ματς σε εγχώρια πρωταθλήματα, ευρωπαϊκά και Εθνικές. Αντικειμενικά όμως το ελληνικό πρωτάθλημα είναι σαφώς πιο βατό από τα υπόλοιπα ξένα. Τι να πουν δηλαδή οι ισπανικές ομάδες;

ΥΓ1: Αστείο το πρόστιμο των μόλις 500 ευρώ για τα άθλια συνθήματα στην Πυλαία για τον εκλιπόντα Γιάννη Ιωαννίδη. Δεν είδαν, δεν άκουσαν τίποτα εκεί διαιτητές, παρατηρητής και αθλητικός δικαστής, με αποτέλεσμα η ποινή να αφορά …υβριστικά συνθήματα τα οποία δεν έχουν αποδέκτες φυσικά πρόσωπα». Αν είναι δυνατόν. Με κάτι τέτοιές ποινές «χάδι» θα συνεχίσουν οι ανεγκέφαλοι το… θεάρεστο έργο τους. Στο ίδιο γήπεδο ήταν που πέρσι ακούστηκα υβριστικά και για τον οπαδό του Άρη Άλκη Καμπανό που δολοφονήθηκε.

Αλέξανδρος Κωτάκης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα