Ο λόγος που ο κορονοϊός δεν εξαπλώθηκε ιδιαίτερα στην Αφρική (vid)

Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι οι καλύτερες δυνατές ο κορονοϊός πέρασε… ξώφαλτσα από την Αφρική. Συγκεκριμένα τα κρούσματα ήταν σχετικά λίγα, συγκεκριμένα 84. 872 όπως και οι νεκροί που έφτασαν τους 2.771 (ως το βράδυ της Δευτέρας 18/5).

Ειδικότερα στην υποσαχάρια Αφρική τα κρούσματα ήταν ελάχιστα και οι θάνατοι ακόμα πιο σπάνιοι.

Πολλοί μπορεί να σκεφτήκατε ότι ο λόγος που η πανδημία δεν εξαπλώθηκε ιδιαίτερα στην Αφρική είναι η ζέστη.

Κι όμως κάνετε λάθος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταξίδι με πλοίο: Αυτό είναι το ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώνουμε

Ο λόγος ήταν η άμεση λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με τον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού των περισσότερων αφρικανικών χωρών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ευρώπη χρειάστηκαν μερικές εβδομάδες για να ληφθούν μέτρα μετά το πρώτο κρούσμα, ενώ στην Ακτή Ελεφαντοστού, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση του ιού, επιβλήθηκε γενικό lockdown.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το 60% του πληθυσμού είναι κάτω από 25 ετών, ενώ οι ηλικιωμένοι (όπως θεωρείτε στην Ευρώπη κάποιος άνω των 65 ετών) έχουν συνήθως «φύγει» από τη ζωή λόγω του μικρού προσδόκιμου ζωής.

«Στη Δύση αυτοί που πλήττονται περισσότεροι είναι οι ηλικιωμένοι», σημειώνει ο καθηγητής Όμαρ Σαρ, καθηγητής και ερευνητής στην ιατρική σχολή του Ντακάρ.

Πρόσθεσε ότι οι ηλικιωμένοι συνήθως «έχουν και υποκείμενα νοσήματα», ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την covid-19.

«Επιπλέον η πυκνότητα του πληθυσμού είναι μικρότερη στην Αφρική, γεγονός που περιορίζει την εξάπλωση του ιού, όπως και η περιορισμένη κινητικότητα του αφρικανικού πληθυσμού σε σχέση με αυτόν της Δύσης», επεσήμανε ο Γιαπ Μπουμ ο Γ΄από το Καμερούν, επιδημιολόγος των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF).



Το άρθρο Ο λόγος που ο κορονοϊός δεν εξαπλώθηκε ιδιαίτερα στην Αφρική (vid) εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα