Κώστας Αγοραστός: Υπεροψία, αποποίηση ευθυνών και εκβιαστικά διλήμματα έφεραν την εκλογική συντριβή του από τον λαό της Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: Μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel, ο καταρρακωμένος λαός της Θεσσαλίας είδε να εξελίσσεται στην πλάτη του ένα ατελείωτο πινγκ πονγκ ευθυνών. Πασχίζοντας να ορθοποδήσουν μέσα στις λάσπες και μην έχοντας βήμα για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, οι Θεσσαλοί υπέμεναν όλη αυτήν την κοροϊδία των ανευθυνοϋπεύθυνων. Και «χτύπησαν» στην πιο καίρια στιγμή, με τον πιο δημοκρατικό τρόπο. Με το «όπλο» της κάλπης. Η Θεσσαλία έστειλε τον Κώστα Αγοραστό στο χρονοντούλαπο της πολιτικής ιστορίας, όχι όμως και τις τραγικές ευθύνες του για την καταστροφή του Νομού.

Παρά

την κατακραυγή των πολιτών της Θεσσαλίας προς το πρόσωπο του Κώστα Αγοραστού, αυτή η αποδοκιμασία δεν εκφράστηκε στον α’ γύρο, όπου ο «γαλάζιος» εκλεκτός του Μαξίμου επικράτησε με 41,4% έναντι 34% του Δημήτρη Κουρέτα.

Οι βασικές αιτίες ήταν τρείς: Πρώτον, η ψήφος διαμαρτυρίας προς τον Αγοραστό καταμερίστηκε στους άλλους υποψήφιους και έχασε τη δυναμική της. Δεύτερον, η μεγάλη αποχή «έκρυψε» τη δυσαρέσκεια των πολιτών, κάτι που ήταν φυσιολογικό να συμβεί αφού για πολλούς πολίτες που έχουν χάσει το βιος τους, το τελευταίο πράγμα που τους απασχολούσε ήταν να πάνε να ψηφίσουν. Λάθος μεν, κατανοητό δε. Τρίτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε όλες τις δυνάμεις του κυβερνητικού επιτελείου για να κάνουν επικοινωνιακό «lifting» στην τσακαλωμένη εικόνα του Αγοραστού.

Αυτές οι παράμετροι που κρατούσαν «όρθια» την υποψηφιότητα Αγοραστού, ανατράπηκαν μέσα σε μία μόλις εβδομάδα. Στον β’ γύρο, η ψήφος διαμαρτυρίας από εκεί που ήταν κατακερματισμένη, συγκεντρώθηκε στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουρέτα. Αλλά αυτό που ήταν καθοριστικό για να γείρει η πλάστιγγα συντριπτικά υπέρ του Κουρέτα, ήταν ο απροκάλυπτος εκβιασμός του Λευτέρη Αυγενάκη προς τους Θεσσαλούς να ψηφίσουν Αγοραστό για να «δουν» αποζημιώσεις. Κάτι που υιοθέτησε πλήρως ο Αγοραστός, αναπαράγοντας το εκβιαστικό δίλημμα του Αυγενάκη στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook.

Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, για να οδηγηθεί ο Αγοραστός σε μια συντριπτική ήττα με σχεδόν 20 μονάδες διαφορά από τον νικητή Δημήτρη Κουρέτα. Ούτε οι εκβιασμοί, ούτε το πανίσχυρο κυβερνητικό επιτελείο δεν μπόρεσε να «μαζέψει» την αγανάκτηση των Θεσσαλών μπροστά σε αυτή την πολιτική αθλιότητα. Αυτό ήταν το σημείο καμπής που σηματοδότησε το τέλος του Αγοραστού στη διοίκηση της Περιφέρειας, άλλα οι πολίτες της Θεσσαλίας είχαν αρχίσει να επιρρίπτουν σοβαρές ευθύνες στον απερχόμενο Περιφερειάρχη ήδη από την πρώτη μέρα, μετά την καταστροφή της κακοκαιρίας Daniel.

Ενώ ακόμα το πανελλήνιο συγκλονισμένο περίμενε να δει πόσοι νεκροί θα βγουν μέσα από τις λάσπες και τα βουλιαγμένα χωριά της Θεσσαλίας, ο Κώστας Αγοραστός ήταν εξαφανισμένος για μέρες. Όταν αποφάσισε να εμφανιστεί τελικά, το έκανε για να αποποιηθεί όλες τις ευθύνες του με τις «πλάτες» της κυβέρνησης (αφού πρώτα βεβαιώθηκε ότι θα λάβει το χρίσμα των επερχόμενων εκλογών) και να πετάξει την «καυτή πατάτα» σε Δημάρχους και Κοινοτάρχες. Δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία και τη σκιώδη διαχείριση των κονδυλίων και απλά πίστεψε ότι το ζήτημα θα «ξεθυμάνει» με την ανακοίνωση των αποζημιώσεων.

Πριν ακόμα να συνέλθουν οι Θεσσαλοί από την καταστροφή που τους βρήκε, ο Κώστας Αγοραστός απτόητος ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του με ύφος αλαζονείας και υπεροψίας, μέχρι που έφτασε να πει ότι έκανε τη Θεσσαλία… πρώτη στον κόσμο. Ύστατη πρόκληση, ότι έφτασε να εκβιάσει τους κατεστραμμένους ανθρώπους, μέσω του Λευτέρη Αυγενάκη. Όλα αυτά οδήγησαν στη μοιραία συντριβή του Κώστα Αγοραστού στον β’ γύρο, σε μια ήττα που αποτελεί βαρύτατο πλήγμα για τον ίδιο άλλα και συνολικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Παντελής Λαμψιώτης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα