Μπαρτσελόνα- Παναθηναϊκός 97-89: Κρίμα, έπεσε στην παράταση

Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν απλώς… αξιοπρεπής στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» απέναντι στην πανίσχυρη, ενισχυμένη και φιλόδοξη Μπαρτσελόνα. Ήταν διεκδικητής! Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο αλλά έπεσε ηρωικά με 97-89 (καν.αγ. 75-75) στην παράταση

Η εμφάνιση που έκανε ο Παναθηναϊκός στην Βαρκελώνη έδειξε ακριβώς αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε

στους οπαδούς του. Ότι θα παλεύει σε κάθε αγώνα… Κι όταν φτάνει στο σημείο, αυτή η ομάδα, υπό αυτές τις συνθήκες να τα… βάζει με τον εαυτό της για ήττα στην έδρα της Μπαρτσελόνα, τότε πολλά γίνονται κατανοητά.

Ο Ντίνος Μήτογλου, στην καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του στην Euroleague, ο Μάρκους Φόστερ και ο Χάουαρντ Σαντ Ρος ήταν οι καλύτεροι παίκτες του Παναθηναϊκού. Κάποιες εκλάμψεις (και κάποιες υπερβολές) είχε ο Νέντοβιτς. Με πολλά λάθος σφυρίγματα η διαιτησία και η ελληνική ομάδα δικαιούται να έχει παράπονα.

Ο Παναθηναϊκός έκανε πολύ καλή αρχή και προηγήθηκε 9-2 στο τρίτο λεπτό και 15-4 στα μισά της πρώτης περιόδου. Οι «πράσινοι» είχαν συνολικά 7/9 σουτ με πρώτο βιολί τον Μάρκους Φόστερ αλλά και πολύ καλή άμυνα. Οι γηπεδούχοι είχαν 2/9 σουτ έχοντας σκοράρει όλους τους πόντους μετά από επιθετικά ριμπάουντ. Που ήταν το μόνο «μελανό» σημείο για τον Παναθηναϊκό.

Οι «πράσινοι» από το σημείο που προηγήθηκαν με 18-10 (μετά από τρίποντο του Φόστερ) έμειναν για 2’57’’ χωρίς πόντο. Στο διάστημα αυτό είχαν 0/4 σουτ (τα τρία τρίποντα) και τρία λάθη. Το τέλος της πρώτης περιόδου βρήκε τον Παναθηναϊκό μπροστά με 18-13. Με τα ποσοστά να έχουν πέσει (8/16 σουτ από τα αρχικά 7/9), με τα 5 λάθη (έναντι τεσσάρων ασίστ) να είναι θέμα… Αλλά και με τους γηπεδούχους να έχουν 6 λάθη για μόλις τρεις ασίστ και 0/3 τρίποντα. Ο Φόστερ είχε τους 10 από τους 18 πόντους του Παναθηναϊκού στην πρώτη περίοδο.

Ένα τετράλεπτο χωρίς πόντο

Η Μπαρτσελόνα έκανε το σερί της 8-0 με κατάληξη ένα τρίποντο του Νικ Καλάθη και ισοφάρισε σε 18-18 στις αρχές της δεύτερης περιόδου. Πλέον ο Παναθηναϊκός είχε μείνει για 3’50’’ χωρίς πόντο. Νέο τρίποντο του Κούριτς διεύρυνε το σερί στο 11-0, η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε 21-18 και ο Παναθηναϊκός έπαιζε πλέον με τον Σαντ Ρος στο «1».

Μετά από 5’09’’ αφλογιστίας ο Μάρκους Φόστερ έσπασε το «μηδέν» του Παναθηναϊκού. Κι όχι μόνο αυτό… Πέτυχε 6 σερί πόντους και έδωσε νέο προβάδισμα, 24-21 στους «πράσινους» φτάνοντας πολύ νωρίς (μόλις στο 13’) τους 16 πόντους.

Νέο σερί 8-0 των Καταλανών (με τον Καλάθη να φτάνει τα 2/2 τρίποντα) έφερε την Μπαρτσελόνα μπροστά με 29-24. Ο Παναθηναϊκός είχε λύσεις στην επίθεση μόνο από τον Φόστερ ενώ η άμυνά του πλέον είχε ξεχαρβαλωθεί. Η Μπαρτσελόνα είχε αρχίσει με 4/5 τρίποντα την δεύτερη περίοδο.

Πολύ καλή αμυντική αντίδραση και 36-35 στο ημίχρονο

Μόνο που η συνέχεια ήταν εξαιρετική για τους «πράσινους» που έβγαλαν ενέργεια, ειδικά στην άμυνα. Με σερί 7-0 πέρασαν με 31-29 αφήνοντας για 4’19’’ την Μπαρτσελόνα χωρίς πόντο. Μέχρι ο Χίγκινς να ισοφαρίσει σε 31-31.

Τελικά το ημίχρονο έκλεισε με την Μπαρτσελόνα μπροστά, 36-35. Εκτός του εξαιρετικού Φόστερ (16 πόντοι) ο Γιώργος Βόβορας είχε πάρει λύσεις από τον Ντίνο Μήτογλου ενώ η είσοδος του Χάουαρντ Σαντ Ρος βοήθησε την άμυνα των «πράσινων» να βελτιωθεί.

Σούπερ Μήτογλου και επιθετικό κρεσέντο και… σουτ στον Καλάθη

Ο Παναθηναϊκός άρχισε εντυπωσιακά την 3η περίοδο, με σερί 7-0 και μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ντίνο Μήτογλου, πέρασε με 42-36. Όμως τα πράγματα συνέχισαν να είναι το ίδιο καλά. Ο Φόστερ, ο Νέντοβιτς και ο Σαντ Ρος με συνεχόμενα τρίποντα απογείωσαν τον Παναθηναϊκό στο 55-44 ενώ απέμεναν 3’35’’ για το τέλος της 3ης περιόδου. Στην άμυνα η ζώνης 3-2 οι «πράσινοι» έδωσαν το σουτ στον Νικ Καλάθη, με την ιστορία να λειτουργεί αντίστροφα απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Παρόλ’  αυτά ο Καλάθης ευστόχησε σε τρίποντο (είχαν προηγηθεί δύο αστοχα) ο Κούριτς σε άλλο ένα και η Μπαρτσελόνα μείωσε σε 55-50 μέσα σε ένα λεπτό.

Και όχι μόνο αυτό… Οι Καταλανοί έτρεξαν σερί 12-0 μέσα σε τρία λεπτά και προηγήθηκαν 56-55, πριν ο Σαντ Ρος ευστοχήσει σε τρίποντο (είχε 3/4 μέχρι εκείνη τη στιγμή) για το προβάδισμα του Παναθηναϊκού (58-56).

Με τον Σάικς να έχει τεθεί εκτός μάχης ο Παναθηναϊκός δεν είχε καθαρό πλέι μέικερ στον αγώνα.

Η 3η περίοδος ολοκληρώθηκε στο 58-58 και βέβαια πηγαίναμε σε ένα συναρπαστικό τέταρτο δεκάλεπτο.

Στην… κόψη του ξυραφιού, ο Παναθηναϊκός απειλούσε

Και η «μάχη» ήταν όντως μεγάλη… Με τρίποντο του Νέντοβιτς, 4’38’’ πριν το τέλος του αγώνα ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 66-64. Ο Καλάθης απάντησε με τον ίδιο τρόπο (67-66) αλλά ο Μήτογλου με 2/2 βολές έδωσε νέο προβάδισμα στους «πράσινους».

Δύο συνεχόμενα καλάθια του Μπράντον Ντέιβις κι αφού ο Παναθηναϊκός έχασε δύο τρίποντα (από Νέντοβιτς και Μήτογλου) έστειλαν το σκορ στο 71-68 για την Μπαρτσελόνα.

Δύο πόντοι από τον Κασελάκη (71-70) και το επιθετικό φάουλ του Χίγκινς στον Νέντοβιτς έσωσαν νέα ευκαιρία στον Παναθηναϊκό. Πρώτα ο Σέρβος και μετά ο Σαντ Ρος έχασαν επιθέσεις… Απέμεναν 57’’ για το τέλος.

Ο Χίγκινς με 2/2 βολές έδωσε προβάδισμα 73-70 στην Μπαρτσελόνα. Ο Μήτογλου επίσης με βολές μείωσε σε 73-72 ενώ απέμεναν 38’’ για το φινάλε.

Ο Κασελάκης με μεγάλη ψυχή και ψυχραιμία

Ο Ντέιβις με 2 βολές έκανε το 75-72 ενώ 7,8” πριν το τέλος ο Λεωνίδας Κασελάκης κέρδισε τρεις βολές μετά από φάουλ του Μαρτίνεθ. Παρότι άπειρος σε αυτό το επίπεδο ο Έλληνας φόργουορντ ισοφάρισε σε 75-75 δείχνοντας έτσι τη ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση των παικτών του Παναθηναϊκού. Το τρίποντο του Χίγκινς ήταν άστοχο και ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση.

Ο Κάιλ Κούριτς αποδείχθηκε καταλυτικός… Ακόμα κι όταν ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 79-78 μετά από τρίποντο του Φόστερ, απάντησε έξω από τα 6,75 για το 82-78 υπέρ της Μπαρτσελόνα.

Ακολούθως άλλες δύο βολές από τον (επίσης εξαιρετικό) Ντέιβις και το σκορ έγινε 84-78.

Ο Παναθηναϊκός δεν εγκατέλειψε και 2’02” πριν το τέλος της παράτασης με τον Νέντοβιτς μείωσε σε 84-81.

Ο Χάνγκα απάντησε με τρίποντο (87-81), ο Φόστερ αστόχησαν και ο Ντέιβις (89-81) έδωσε τη χαριστική βολή ενώ απέμεναν 1’15’’ για το τέλος… Παρότι ο Νέντοβιτς δεν το έβαλε κάτω και μείωσε σε 89-84 με τρίποντο.

Ένα νέο καλάθι από τον Ντέιβις (47’’ για το τέλος) έβαλε ξανά την Μπάρτσα σε θέση οδηγού. Ο Παναθηναϊκός δεν προλάβαινε!

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα

Το άρθρο Μπαρτσελόνα- Παναθηναϊκός 97-89: Κρίμα, έπεσε στην παράταση εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα