Μπάουμαν: Της μοίρας του γραφτό να παίξει στην Ελλάδα – Από τα «άκυρα» έως το «ναι» στον ΟΦΗ έχοντας ήδη πάει λεφτά στους Κρητικούς

Δεν ήταν μία και οι δύο οι φορές που χτύπησε το τηλέφωνό του από ομάδες της χώρας μας. Μόνο που έως τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Νόαμ Μπάουμαν ήταν άγνωστος στο ευρύ ελληνικό κοινό. Λογικό αυτό από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του το πέρασε στην Ελβετία.

Το όνομά του στα μέρη μας είχε παίξει μόνο σποραδικά στη δημοσιότητα. Δύο μήνες πριν τον απέκτησε ο ΟΦΗ και όλα δείχνουν πως η επιλογή που έκανε ήταν αρκετά διαβασμένη.

Αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, τότε στην περίπτωση

του Μπάουμαν ισχύει στο 100%. Στο Αγρίνιο απέναντι στον Παναιτωλικό έκανε ντεμπούτο και ξεχώρισε αμέσως. Ακολούθησαν δύο clean sheets και μετά τις ήττες με Ολυμπιακό και Πανσερραϊκό αποτέλεσε τον κύριο λόγο που δεν έχασε ο ΟΦΗ από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Σε ένα παιχνίδι που οι Κρητικοί απογοήτευσαν, εκείνος όχι μόνο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αλλά έκανε και τη διαφορά.

Ο Αμπασκάλ και ο Λεάλι

Γεννήθηκε στο Μπάαρ και πέρασε τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του στην Ελβετία. Ο πατέρας του Ελβετός, η μητέρα του από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Φόρεσε τη φανέλα της πρώτης σε επίπεδο Ελπίδων δύο φορές και το step up για εκείνον ήρθε το 2018, όταν πήγε στη Λουγκάνο. Αρχικά ως δανεικός μετακόμισε και στη συνέχεια έγινε η μεταγραφή. Προπονητής της τότε ήταν ο Γκιγιέρμο Αμπασκάλ. Ο Ισπανός αργότερα πέρασε από τον Βόλο, ενώ πριν έρθει στην Ελλάδα, είχε εργαστεί στην Άσκολι. Εκεί αργότερα αγωνίστηκε ο Μπάουμαν.

Αν ψάχνετε και άλλα κοινά με το ελληνικό ποδόσφαιρο, στην Άσκολι πήγε γιατί στις αρχές της περσινής σεζόν επειδή τραυματίστηκε ο Νίκολα Λεάλι. Ο Ιταλός είχε περάσει για ένα φεγγάρι από τον Ολυμπιακό. Ξεκίνησε ως βασικός τότε, χτύπησε και κάπως έτσι η ομάδα του βγήκε στην αγορά για τερματοφύλακα. Ο Μπάουμαν ήταν ελεύθερος, μιλούσε τη γλώσσα, βρισκόταν ούτως ή άλλως στο μπλοκάκι του τεχνικού διευθυντή Μάρκο Βαλεντίνι και υπέγραψε. Μόνο που λίγους μήνες μετά και με τον Λεάλι υγιή και βασικό, αποχώρησε.

Το «όχι» στη Λαμία

Όταν λύθηκε η συνεργασία του με την Άσκολι στις αρχές του 2023, το όνομά του έπαιξε για την Ελλάδα. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Δεν είχε δει τόσο θετικά την προοπτική του να παίξει στα μέρη μας και έτσι απέρριψε τη Λαμία ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο την πόρτα για τον Κοσέλεφ. Οι «κυανόλευκοι» ήταν τότε σε αρκετά δύσκολη θέση. Έπαιζαν για την παραμονή τους και την κέρδισαν στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν με τον Ιωνικό.

Εκτός αυτού η γυναίκα του ήταν έγκυος και μαζί αποφάσισαν πως θα ήταν προτιμότερο να επιστρέψουν στην Ελβετία. Ακόμη και εάν αυτό σήμαινε πως θα αγωνιστεί στη δεύτερη κατηγορία. Το έξτρα κίνητρο ήταν ότι εκεί θα έπαιρνε σερί αγώνων, κάτι που έγινε μέχρι να τραυματιστεί, και ότι οι συστάσεις που είχαν οι άνθρωποί του για τον προπονητή τερματοφυλάκων της ομάδας, ήταν αρκετά καλές.

Ξεκάθαρο το πλάνο από την αρχή. Θα αγωνιζόταν, θα έβρισκε ρυθμό και εάν ανέβαινε κατηγορία η ομάδα, θα μπορούσε να παραμείνει. Διαφορετικά θα έβγαινε στην αγορά για μία νέα πρόκληση. Το δεύτερο συνέβη και στο τέλος του καλοκαιριού προέκυψε ο ΟΦΗ.

Τα λεφτά που «έφερε» ο Μπάουμαν στον ΟΦΗ

Για πρώτη φορά το όνομα του Μπάουμαν με τους Κρητικούς συνδέθηκε ευρέως όταν εκείνοι πούλησαν τον Επασί στην Άμπχα. Είναι γνωστό ότι αρχικά εκεί είχε κλείσει ο Ελβετός κίπερ υπογράφοντας διετές συμβόλαιο. Ωστόσο, μόνο για κάποιες μέρες παρέμεινε παίκτης του εν λόγω κλαμπ. Η μοίρα του είχε παίξει ένα πολύ σκληρό παιχνίδι.

Η δική του αποχώρηση ήταν που έκανε τους Σαουδάραβες να επανέλθουν στην περίπτωση του Επασί. Την κοιτούσαν και προηγουμένως, αλλά μετά από ό,τι είχε συμβεί, πάτησαν γκάζι και τον έκαναν δικό τους. Έστω και άθελά του, λοιπόν, ο Μπάουμαν είχε τον δικό του ρόλο σε μία από τις πιο σημαντικές πωλήσεις στην ιστορία του ΟΦΗ.

Και εάν αυτό είναι γνωστό, εκείνο που δεν είχε ακουστεί είναι ότι το όνομά του δεν έπεσε για πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι στο τραπέζι των Κρητικών. Επαφές μαζί του είχαν γίνει και παλιότερα. Όταν τελείωσε η περσινή σεζόν, έγινε και πάλι μία συζήτηση. Τότε ο ΟΦΗ στους πάντες το ίδιο έλεγε, ότι δηλαδή πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει η υπόθεση του Μανδά. Επειδή ήταν γνωστό πως μπορεί να πουληθεί, οι «ασπρόμαυροι» προσπαθούσαν να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Reports για τον Μπάουμαν ήδη υπήρχαν και όταν ο Μανδάς πουλήθηκε στο τέλος του περσινού καλοκαιριού, τα χρονιά περιθώρια ήταν σχετικά στενά. Ο ΟΦΗ ήταν πιο εύκολο να πάει σε μία περίπτωση τερματοφύλακα που ήξεραν οι άνθρωποί του. Τέτοια ήταν ο 27χρονος, ο οποίος δεν είχε κλείσει κάπου παρά τις όποιες προτάσεις είχε.

Η κάθε πλευρά ήθελε να μειώσει όσο γινόταν το ρίσκο. Οι Κρητικοί έπρεπε να βρουν τον τερτατοφύλακα που θα καλύψει επάξια το σημαντικό κενό που άφηνε ο Μανδάς. Ο παίκτης αναζητούσε μία ομάδα που θα τον αγκαλιάσει και θα αποτελέσει το νέο του σπίτι μετά από όσα είχε περάσει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Αν και είναι νωρίς για συμπεράσματα, δείχνουν και οι δύο πως βρήκαν αυτό που αναζητούσαν.

Αντώνης Τσιράκης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα