Ζαμπά ο 18ος...

Από το 1974 μέχρι και σήμερα πληθώρα ξένων ποδοσφαιριστών έχει περάσει από το δυναμικό του ΠΑΟΚ, αλλά πάντα ξεχωριστή θέση κατέχουν οι Βραζιλιάνοι. Λόγω προέλευσης υπήρχε πάντα σφοδρή προσδοκία να είναι αυτός ή αυτοί που θα κάνουν και τη διαφορά, όπως συνέβη με τον πρώτο Βραζιλιάνο που φόρεσε τη φανέλα με τον «Δικέφαλο» στο στήθος, το Νέτο Γκουερίνο, που είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ
πριν από σαράντα τέσσερα χρόνια, σχεδόν μισό αιώνα! Διάστημα στο οποίο δέκα επτά «καριόκας» αγωνίστηκαν για τον «Δικέφαλο» με τον Λέο Ζαμπά να γίνεται ο 18ος. Αναλυτικά:

Νέτο Γκουερίνο

Αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ για μια δεκαετία, από το 1974 μέχρι το 1984 διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στις επιτυχίες της ομάδας, με πλέον σημαντική κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ηταν τέτοιο το «δέσιμο» που ακολούθως παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει μέχρι και σήμερα.

Λουίς Φερνάντο

Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να βρεθεί ο δεύτερος Βραζιλιάνος κι αυτός ήταν ο Φερνάντο την περίοδο 1988-89. Στην Τούμπα έμεινε για ένα χρόνο, ολοκλήρωσε την παρουσία του έχοντας σκοράρει πέντε φορές κι όσοι τον θυμούνται είναι για το γκολ που έδωσε στον Σκαρτάδο στη Νάπολι για την ισοφάριση σε 1-1.

Λουτσιάνο Ντε Σόουζα (2001-2002)

Μια από τις πλέον γνώριμες φυσιογνωμίες στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό είναι ο Λουτσιάνο Ντε Σοόουζα. Με θητεία σε Ξάνθη και Ολυμπιακό, βρέθηκε στον ΠΑΟΚ το 2001 με σημαντικότερο στοιχείο του την επίτευξη τεσσάρων τερμάτων σε έξι ευρωπαϊκούς αγώνες.

Ιντιο

Είναι από τις περιπτώσεις του … πέρασε αλλά δεν ακούμπησε. Ο λόγος για τον Ιντιο, έναν Βραζιλιάνο που ήρθε στον ΠΑΟΚ σε μια εποχή δύσκολη οικονομικά το 2006. Υπήρχε η ελπίδα να προκύψει «λαχείο» όμως κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ, όπως γίνεται αντιληπτό κι από τις μόλις τέσσερις εμφανίσεις που κατέγραψε.

Αλαν

Ενα χρόνο αργότερα μια ανάλογη περίπτωση με τον συμπατριώτη του Ιντιο ήταν κι ο Αλαν. Μόνον που ο συγκεκριμένος δεν αγωνίστηκε δευτερόλεπτο σ’ επίσημο ματς παρά μόνον σ’ αυτά της προετοιμασίας, όπου σ’ ένα από αυτά είχε τραυματίσει σοβαρά τον Καμπάνταη που αγωνιζόταν στη γερμανική Αρμίνια.

Μπαϊάνο

Η … τριλογία των χειρότερων Βραζιλιάνων που έχουν περάσει από την ομάδα, ολοκληρώθηκε με τον Μπαϊάνο, ο οποίος αφίχθη μαζί με τον Αλαν. Σε μια από τις πιο κακές χρονιές της ομάδας αγωνίστηκε σε είκοσι ματς δίχως να τον θυμάται και να τον μνημονεύει κανείς.

Μάρκος Αντόνιο

Εν αντιθέσει με τους προηγούμενους συμπατριώτες του ο Μάρκος Αντόνιο ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Κραταιά παρουσία στο κέντρο της άμυνας, με αποτέλεσμα ν’ αποτελεί στόχο της ομάδας αρκετές περιόδους μετά κι όταν αποχώρησε από αυτήν για ν’ αγωνιστεί στο Ισραήλ. Το δυστύχημα ήταν πως αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας, που ναι μεν ξεπέρασε αλλά έπαιξε ρόλο στην καριέρα του. Να σημειωθεί πως είχε σκοράρει στο πρώτο του παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, εκτός έδρας με τον ΟΦΗ.

Λίνο

Ο μοναδικός που μπορεί να συναγωνιστεί τον Γκουερίνο στην αγάπη του κόσμου είναι ο Λίνο. Εμεινε στον ΠΑΟΚ πέντε χρόνια, από το 2009 μέχρι το 2014 κι η ιδιαίτερη σχέση που δημιούργησε με την ομάδα σε συνάρτηση με όσα προσέφερε τον έχουν καταστήσει συνεργάτη του «Δικεφάλου», ως σκάουτερ από την πατρίδα του. Με διακόσιες είκοσι συμμετοχές, δέκα έξι γκολ κι αμέτρητες ασίστ αγαπήθηκε όσο απειροελάχιστοι με το όνομά του να γίνεται σύνθημα στην κερκίδα.

Κριστιάνο Μοράες

Το 2010 ο Κριστιάνο Μοράες αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ. Ηταν μια περίπτωση από αυτούς τους Βραζιλιάνους που φυσιογνωμικά δεν προϊδεάζουν με τίποτα για την καταγωγή τους. Επαιζε στις πτέρυγες, στηρίχθηκε αλλά δε δικαίωσε ποτέ τις προσδοκίες που υπήρχαν στο πρόσωπό του κι ενάμιση χρόνο μετά αποχώρησε.

Αραούχο Ετό

Μια από τις συνήθειες που χαρακτηρίζουν τον ΠΑΟΚ διαχρονικά έχει να κάνει με την απόκτηση ποδοσφαριστών από ομάδες που αντιμετώπιζε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκει κι ο Ετό. Ο δυνατός ακραίος οπισθοφύλακας φόρεσε τη φανέλα της ομάδας τη διετία 2011-13, προερχόμενος από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Κατέγραψε εξήντα εννιά συμμετοχές, όντας του ύψους και του βάθους με συνέπεια να αποχώρησει ήσυχα αφήνοντας ελάχιστες καλές στιγμές πίσω του για να τον θυμούνται.

Λεονάρντο

Από τις πλέον αναιμικές παρουσίες στον ΠΑΟΚ Βραζιλιάνου ήταν αυτή του Λεονάρντο. Με θητεία στον Ολυμπιακό, αποκτηθηκε το 2011 όμως μέτρησε μια – μόνον – συμμετοχή με αποτέλεσμα ακόμη και τώρα απειροελάχιστοι να μπορούν να τον θυμηθούν.

Ζουλιάνο Σπαντάσιο

Ανάλογη περίπτωση με τον Λεονάρντο, την ίδια μάλιστα σεζόν αλλά με κατά τι καλύτερα στατιστικά αφού αγωνίστηκε σε έξι αγώνες πετυχαίνοντας κι ένα πανέμορφο γκολ.

Ματέους Βιβιάν

Ενα χρόνο μετά τη συνέχεια έδωσε ο Ματέους Βίβιαν. Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός, με θητεία στο γαλλικό πρωτάθλημα, είχε έναν τραυματισμό και γενικώς δεν ανταποκρίθηκε στις βλέψεις που υπήρχαν γι’ αυτόν. Μοιραία πήρε το δρόμο της αποχώρησης έχοντας μόνον έντεκα παρουσίες σ’ επίσημους αγώνες.

Ζάιρο

Μια από τις επιλογές του Φρανκ Αρνεσεν ήταν κι ο Ζάιρο το 2015. Μια περίπτωση Βραζιλιάνου με εντυπωσιακά στατιστικά σε πρωτάθλημα χαμηλής δυναμικότητας. Πολύ χαμηλών τόνων, αλλά και ποτέ δεν έδειξε κάτι το εντυπωσιακό, μένοντας στα δυο γκολ σε σύνολο είκοσι εμφανίσεων. Εμεινε μια σεζόν και μετά με τη μορφή δανεισμού επέστρεψε στο σλοβακικό πρωτάθλημα.

Λέο Μάτος

Μια από τις πλέον επιτυχημένες μεταγραφές, ίσως ο μόνος που κατάφερε να καλύψει το κενό της αποχώρησης – σε όλα τα επίπεδα – ο Λίνο, ερχόμενος το 2016. Δυναμικός, με επιθετικές βλέψεις και συνεισφορά με γκολ και ασίστ, αποκτήθηκε από το ουκρανικό πρωτάθλημα και δικαιολογημένα λογίζεται ως μια από τις σταθερές της ομάδας. Το συμβόλαιό του έχει ανανεωθεί κι όπως όλα δείχνουν δεν αποκλείεται να ολοκληρώσει την καριέρα του στην Τούμπα.

Πέδρο Ενρίκε

Την ίδια σεζόν αλλά στη χειμερινή μεταγραφική περιόδο στον ΠΑΟΚ ήρθε ο Ενρίκε, προερχόμενος από τη γαλλική Ρεν. Κι αυτός φυσιογνωμικά δεν παραπέμπει σε κλασικό βραζιλιάνο όμως το μόνο σίγουρο είναι πως διαθέτει αυτό το εκρηκτικό ταμπεραμπέντο που πολλές φορές είναι καλό και κάποιες λιγότερες όχι και τόσο. Στην πρώτη του σεζόν ήταν αυτός που με το νικητήριο γκολ έδωσε το Κύπελλο στην ομάδα του, αλλά την επόμενη σεζόν, λόγω περιορισμένων θέσεων ξένων δόθηκε δανεικός στο Αζερμπαϊτζάν και φέτος έχει επιστρέψει.

Μαουρίσιο

Είναι μια από τρεις σπουδαίες μεταγραφές που έγιναν πέρσι το καλοκαίρι στην τελευταία ημέρα των μεταγραφών. Πρόκειται για ένα ποιοτικότατο μέσο που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Διαθέτει μεγάλη ποιότητα δημιουργικά με εξίσου αποτελεσματικά χαρακτηριστικά και ανασταλτικά. Η πρώτη του σεζόν δεν ήταν η αναμενόμενη όμως είναι βαρόμετρο για το κέντρο της ομάδας.

Λέο Ζαμπά

Η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας κι αυτό μαρτυρά πολλά για έναν 19χρονο Βραζιλιάνο. Μέλος της Κ20 της πατρίδας του, αγωνίζεται στα άκρα της μεσοεπιυθετικής γραμμή κι αποκτήθηκε από την Γκρόζνι. Το μέλλον του ανήκει και μένει να φανεί μέχρι πού μπορεί να φτάσει.
Keywords
Τυχαία Θέματα