Υπέρβαση ουσίας...

Στο ξεκίνημα της καριέρας του ο Γάλλος γνώρισε την αμφισβήτηση. Σε ηλικία 17 ετών δοκίμασε την τύχη του στη Μπορντό. Είχε δίπλα του παιδιά τότε τους Σαμάκ και Μαβουμπά. Έπαιξε όμως μόλις τρία παιχνίδια με την 2η ομάδα του συλλόγου. Έμεινε για δύο χρόνια εκεί και οι άνθρωποι του συλλόγου δεν πείστηκαν για την αξία του αφήνοντάς τον να αποχωρήσει.

Ουσιαστικά ο Βαλμπουενά έκανε... restart στα 19 του χρόνια, αφού βρέθηκε σε ομάδα 5ης κατηγορίας. Από το επαγγελματικό οργανωτικά επίπεδο της Μπορντό στην ερασιτεχνική Λανγκάν με τρεις προπονήσεις την εβδομάδα.
Παράλληλα εργαζόταν και ως πωλητής
για να εξασφαλίσει τα πρώτα του χρήματα.

Σε έναν χρόνο τον απέκτησε η Λιμπουρν και στην διετία της θητείας του εκεί σημείωσε 10 τέρματα σε 55 συμμετοχές.

Σύλλογοι όπως η Οσέρ και η Σεντ Ετιέν εξέφρασαν άμεσα το ενδιαφέρον τους για τον πιτσιρικά με τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά. Με τις επιδόσεις του εκείνη τη χρονιά βοήθησε τον σύλλογό του να κερδίσει την άνοδο από την 3η στη 2η κατηγορία. Μεταξύ άλλων πρόσφερε και δύο γκολ στην κρισιμότερη μάχη ανόδου απέναντι στην Τουλόν.

Το 2006 και σε ηλικία 22 χρόνων υπέγραψε το πρωτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και έγινε παίκτης της Μαρσέιγ, καθώς τον επέλεξε το "λιοντάρι" της εθνικής Βελγίου, όπως αποκαλούσαν τον τότε προπονητή των Μασσαλών Έρικ Γκέρετς όταν έπαιζε ποδόσφαιρο.

Ντεμπούτο έκανε τον Νοέμβριο σε ματς με τη Βαλενσιέν καθώς τραυματίστηκε στο γόνατο στη διάρκεια της προετοιμασίας. Τον Μάιο του 2017 σημείωσε το πρώτο γκολ της επαγγελματικής του καριέρας με αντίπαλο τη Σεντ Ετιέν.

Με δικό του γκολ, στην 2η μόλις συμμετοχή του στο Τσάμπιονς Λιγκ τον Οκτώβρη του 2007, πέτυχε η Μαρσέιγ την πρώτη νίκη της ιστορίας της στο Άνφιλντ απέναντι στη Λίβερπουλ με σκορ 1-0.

Την περίοδο 2008-2009, δύο χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου συμβολαίου της καριέρας του, Λίβερπουλ, Άστον Βίλα και Άρσεναλ ήθελαν να τον αποκτήσουν, όμως η διοίκηση και το τότε προπονητής του Ντιντιέ Ντεσάν αρνήθηκαν την παραχώρησή του.
Από το 2006 έως το 2013 πραγματοποίησε 242 συμμετοχές σημειώνοντας 27 γκολ με τους Μασσαλούς. Με εξαίρεση την πρώτη χρονιά του που έπαιξε σε 15 παιχνίδια, σε όλες τις επόμενες είχε το λιγότερο 29 συμμετοχές στο πρωτάθλημα.

Η απόφασή του να μετακομίσει στη Ρωσία ήταν περισσότερο θέμα παραστάσεων και χρημάτων παρά οτιδήποτε άλλο. Αγωνίστηκε για 2 χρόνια στη Ντιναμό Μόσχας προτού επιστρέψει στη Γαλλία για να παίξει 56 ματς πρωταθλήματος με τη Λιόν. Η δεύτερη χρονιά του ήταν η καλύτερη με 8 γκολ και 5 ασίστ.

Η σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε στην Τουρκία είχε για τον Γάλλο 29 συμμετοχές με 7 γκολ και 9 ασίστ στο πρωτάθλημα, 7 συμμετοχές με 1 γκολ και 5 ασίστ στο κύπελλο, ενώ έπαιξε και σε 4 ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Ο Βαλμπουενά έχει παίξει 52 φορές με την Εθνική ομάδα της Γαλλίας σημειώνοντας 8 τέρματα, στο διάστημα από το 2010 έως το 2015.

Κατέκτησε πρωτάθλημα με τη Μαρσέιγ το 2010, όπως και τρεις φορές το κύπελλο. Το 2010, το 2011 και το 2012.
Keywords
Τυχαία Θέματα