Τζάμπολ στην 3η αγωνιστική της Euroleague (vids, graphs)

Η τρίτη αγωνιστική της Euroleague είναι προ των πυλών και πέντε ομάδες έχουν δίπλα στο όνομά τους το πολυπόθητο 2-0: ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Βιλερμπάν, Χίμκι και Ρεάλ Μαδρίτης. Άρα ένα είναι σίγουρο. Το βράδυ της Παρασκευής σίγουρα μία από τις δύο εκπροσώπους της ρωσικής πρωτεύουσας, θα έχει αποχωριστεί την κορυφή.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Χίμκι (Πέμπτη, 20:00, Novasports1HD)

Η αναμέτρηση στη «Μέγκασπορτ Αρένα» θα είναι το 112ο ντέρμπι
του Leningradka, όπως το ονομάζουν οι Ρώσοι. Αμφότερες οι ομάδες έχουν από δύο νίκες στην εκκίνηση της Euroleague και το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο η παρέα του Σβεντ μπορεί να κοντράρει τους πρωταθλητές Ευρώπης. Η ΤΣΣΚΑ μετράει 8 νίκες στις 9 τελευταίες αναμετρήσεις τους, έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι στην ψυχολογία, ειδικά εάν δει το συνολικό παρελθόν των αναμετρήσεων: 92 νίκες και μόνο 19 ήττες.

Οι δύο τελευταίοι κάτοχοι του Βραβείου «Αλφόνσο Φορντ», που πηγαίνει στα χέρια του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης. Το 2018 ήταν ο Σβεντ, το 2019 ο Τζέιμς. Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο, όταν μιλούμε για δύο αρχισκόρερ, ωστόσο η λογική λέει πως επειδή διαχειρίζονται πολλές κατοχές –στους δύο πρώτους αγώνες ο Ρώσος είχε 53 κι ο Αμερικανός 28- μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού θα κριθεί στο πως θα εκμεταλλευτούν τους συμπαίκτες τους. Εξάλλου, μη λησμονούμε πως πρόκειται για εξαιρετικούς πασέρ, με τον Σβεντ να έχει κατά μέσο όρο 7 ασίστ και τον Τζέιμς 5.

Ζάλγκιρις Κάουνας-Ρεάλ Μαδρίτης (Πέμπτη, 20:00, Novasports4HD)

H ομάδα του Σαρούνας Γιασικέβιτσους αναζητεί την πρώτη νίκη της, εντούτοις οι πρωταθλητές Ισπανίας δεν είναι…βολικοί φιλοξενούμενοι. Έχουν να ηττηθούν στην εντυπωσιακή «Ζαλγκίριο Αρένα» από τον Απρίλιο του ’14. Το σύνολο του Πάμπλο Λάσο πήρε στην τελευταία κατοχή χάρη στο «δολοφονικό» ένστικτο του Τζέισι Κάρολ τη νίκη μέσα από τα χέρια της Μακάμπι, είναι ποιοτικό σε όλους τους τομείς κι εφόσον οι Λιθουανοί θέλουν να έχουν ελπίδες, σίγουρα θα πρέπει να ελέγξουν το ρυθμό και να μειώσουν τα λάθη τους: έχουν μ.ο. 15.

Λίγο έλειψε ο Τόμας Γουόκαπ να οδηγήσει μόνος του τη Ζάλγκιρις σε νίκη στο Μιλάνο, καθώς πήρε το μανδύα του ηγέτη στην τελευταία περίοδο. Εφόσον εμφανίσει αυτό το πρόσωπο, οι Λιθουανοί έχουν ελπίδες, ειδάλλως με «εμφάνιση Μπασκόνια» η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Απέναντί του ο πλέον βελτιωμένος γκαρντ της τελευταίας διετίας στα ευρωπαϊκά παρκέ. Ο Φακούντο Καμπάσο έχει πλέον άλλον αέρα, φουσκωμένη αυτοπεποίθηση και δεν τον φοβίζει ο ρόλος του ηγέτη.

Φενέρμπαχτσε-Μπασκόνια (Πέμπτη, 20:45, Novasports5HD)

Την προηγούμενη σεζόν, η ομάδα του Ομπράντοβιτς έφτασε στην 20η αγωνιστική έχοντας μόλις δύο ήττες. Την τρέχουσα, τις έχει ήδη υποστεί ενώ οδεύουμε στην τρίτη αγωνιστική. Προφανώς, ο Σέρβος γνωρίζει πως γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος και το Μάιο, ωστόσο η εικόνα στο Βελιγράδι με τον γεμάτο ενέργεια κι αποφασιστικότητα Ερυθρό Αστέρα, ήταν κάκιστη. Απέναντι στους Βάσκους, είναι μια ευκαιρία για επανεκκίνηση στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι για τη Φενέρ.

Στο πρώτο παιχνίδι στη Μαδρίτη, ο Ντέρικ Γουίλιαμς έμεινε και τα 40 λεπτά στο παρκέ έχοντας 19 πόντους και 10 ριμπάουντ. Άψογος. Για να έρθει την επόμενη αγωνιστική το απόλυτο 0 στη «Σταρκ Αρένα». Οι διακυμάνσεις στην απόδοσή του παίκτη που μετακόμισε από τη Βαυαρία στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο καλοκαίρι, είναι ένα κομμάτι στο οποίο θα κριθούν πολλά για τη φετινή Φενέρ. Στον αντίποδα ο Τόρνικε Σενγκέλια, αποτελεί σταθερή αξία κι η τιμή του στο μπασκετικό Χρηματιστήριο δεν έχει ανάγκη από…διόρθωση.

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ερυθρός Αστέρας (Πέμπτη, Novasports3HD μαγν. 23:30)

Η Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου αγωνίζεται για πρώτη φορά την τρέχουσα σεζόν ενώπιον του κοινού της. Πάλεψε και τα δύο παιχνίδια της, στη Μόσχα με τη Χίμκι και στη Μαδρίτη με τη Ρεάλ, φτάνοντας μια…κατοχή μακριά από τη νίκη απέναντι στους «Μπλάνκος» αλλά ας όψεται ο Κάρολ. Τώρα το πρόγραμμα λέει τρία διαδοχικά εντός έδρας παιχνίδια (Ερυθρός Αστέρας, Βαλένθια και Φενέρμπαχτσε), επομένως για ομάδα που θέσει στόχο την παρουσία στα playoffs, η νίκη με τους Σέρβους θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, ειδικά μια ημέρα μετά τα 80α γενέθλια του Σιμόν Μιζράχι. Σε κάθε περίπτωση, η εμφάνιση της ομάδας του Μίλαν Τόμιτς την προηγούμενη αγωνιστική, αποτελεί «καμπανάκι» για όλους. Ο Ερυθρός Αστέρας δεν αστειεύεται.

Στη ρακέτα θα έχουμε δράση! Ο 28χρονος Ταρίκ Μπλακ με το 73% στα δίποντα κι ο Τζέιμς Γκιστ λίγες ημέρες προτού κλείσει τα 33 του, με τους 16,5 πόντους κατά μέσο όρο. Οι κοντοί ορίζουν που θα πάει η μπάλα, σε αυτό το ζευγάρι ας τη δώσουν στους ψηλούς…

Μπάγερν Μονάχου-Βιλερμπάν (Πέμπτη, 21:45, Novasports1HD)

Όποιος περίμενε πως μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές, η γαλλική ομάδα θα ήταν στο 2-0, ας σηκώσει το χέρι του. Οι Έλληνες εκπρόσωποι έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι από το προάστιο της Λιόν κι οι νεοφερμένοι του σπουδαίου Τόνι Πάρκερ προκάλεσαν αίσθηση άμα τη εμφανίσει τους στο κλαμπ των μεγάλων του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο γαλλικός σύλλογος θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα των Βαυαρών. Σταδιακή πρόοδος, γεμάτο γήπεδο, άφθονες χορηγίες, ξοδεύουμε μέχρι εκεί που αντέχει το πορτοφόλι μας. Αυτή είναι θα είναι η πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση και τοποθετείται στην ιστορία για έναν «ελληνικό λόγο», αφού η Βάσω Τσαρούχα γίνεται η πρώτη Ελληνίδα διαιτήτρια της Euroleague.

Ο…σωσίας του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, Νιχάντ Τζέντοβιτς, μπορεί να μην κάνει τα κόλπα του Σουηδού με την ασπρόμαυρη μπάλα, ωστόσο με την πορτοκαλί έχει τον τρόπο του. Ο προπονητής του, Ντέαν Ράντονιτς, γνωρίζει που πρέπει να καταλήξει η κατοχή της ομάδας του την κρίσιμη στιγμή, με τον 29χρονο να έχει κατά μέσο όρο 14 πόντους και ποσοστό που αγγίζει το 70% στο δίποντο. Ο Ντέιβιντ Λάιτι πλήγωσε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, έχοντας ήδη 17 πόντους μ.ο. με δίποντο στο 60% και τρίποντο στο 56%.

Μπαρτσελόνα-Άλμπα Βερολίνου (Παρασκευή, 22:00, Novasports4HD)

Το success story του καλοκαιριού, κάνει την εμφάνισή του στο «Παλάου Μπλαουγκράνα». Μετά τις νίκες σε Κωνσταντινούπολη και Αγία Πετρούπολη με Έφες και Ζενίτ αντίστοιχα, η Μπαρτσελόνα που άνοιξε το βαρύ πορτοφόλι της για να επιστρέψει σε Final Four, υποδέχεται την επικίνδυνη Άλμπα. Κυρίως, θα υποδεχθεί τον Αίτο Ρενέσες, τον άνθρωπο που την οδήγησε σε 9 πρωταθλήματα, όχι όμως και στην πολυπόθητη ευρωπαϊκή κορυφή, κάτι που κατάφερε ο νυν προπονητής των Καταλανών. Το δημιούργημα του 72χρονου έδειξε τα δόντια του την προηγούμενη αγωνιστική, στο αριστούργημα της Πόλης με την Έφες, ζορίζοντας τους πρωταθλητές Τουρκίας για 45 λεπτά.

Ο Νίκολα Μίροτιτς επέστρεψε στην Ευρώπη για να γίνει το πιο μεγάλο συμβόλαιο που αγωνίζεται στη Euroleague και να ηγηθεί της προσπάθειας των «Μπλαουγράνα» για την κατάκτηση του τρίτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Έχει ήδη 20,5 πόντους μ.ο. και 7 ριμπάουντ. Ο Καμερουνέζος Λάντρι Ενόκο μπορεί να μην έχει τη λάμψη άλλων ψηλών της διοργάνωσης, όμως κάνει τη δουλειά του μια χαρά: με μέσο όρο 13 πόντων και 6 ριμπάουντ θα προσπαθήσει να αποτελέσει πονοκέφαλο για τη frontline των Ισπανών.

Βαλένθια-Έφες (Παρασκευή, 22:00, Novasports5HD)

Η κάτοχος του Eurocup τα βρίσκει σκούρα στην επιστροφή της στη Euroleague. Εντός έδρας ήττα με διαφορά 25 πόντων από την πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας για να ακολουθήσει νέα συντριβή με 26 πόντους, αυτή τη φορά στο Σ.Ε.Φ. από τον Ολυμπιακό. Μια νίκη επί της φιναλίστ Έφες θα δώσει το απαραίτητο καύσιμο στη Βαλένθια, ούτως ώστε να μην απογοητευτεί από τόσο νωρίς. Οι δε πρωταθλητές Τουρκίας φλέρταραν έντονα με το 0-2, τελικώς πηγαίνουν στην Ισπανία με το 1-1, αφού άντεξαν στο θρίλερ με την Άλμπα. Η ποιότητα στο δυναμικό της ομάδας του Εργκίν Αταμάν είναι δεδομένη, με τις επιστροφές και των τραυματιών η Έφες θα βρει το ρυθμό της.

Ο Αυστραλός Μπροκ Μότουμ κοντράρεται με τους προηγούμενους εργοδότες του, αφού πέρασε μια διετία στην Έφες, βιώνοντας την απόλυτη αντίθεση: τελευταία θέση στην κανονική περίοδο το 2018, παρουσία στον τελικό του Final Four το 2019. Ο άλλοτε συμπαίκτης του, Βασίλιε Μίτσιτς, μένει μπόλικο χρόνο στο παρκέ, εν τη απουσία Μπουμπουά, (37:11), διαχειρίζεται αρκετές κατοχές, είναι άστοχος στα δίποντα (4/13), αλλά με 18,5 πόντους και 9 ασίστ κατά μέσο όρο και είναι ο δεύτερος πόλος πίσω από τον Σέιν Λάρκιν.
Keywords
Τυχαία Θέματα