Τόμπσον: Από την ολλανδική Λέιντεν σε rookie της Euroleague! (vids)

Ο Τζόναθαν Μότλεϊ απέδειξε ότι είναι παίκτης Euroleague και μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον σε έναν από τους καλύτερους ψηλούς της διοργάνωσης. Ο Μπόνζι Κόλσον απέδειξε στο παρκέ γιατί αναδείχθηκε MVP στο Basketball Champions League και μετατράπηκε σε πολυεργαλείο στα χέρια του Κάτας στη Μακάμπι. Ο Μάρκους Χάουαρντ πραγματοποίησε ένα μυθικό πρώτο μισό της σεζόν

με πάνω από 40% στα τρίποντα και έκανε τη μπασκετική Ευρώπη να… παραμιλά με τα κατορθώματα του.

Όμως, αυτός που θα αναδειχθεί rookie της σεζόν στην Euroleague είναι ο Ντάριους Τόμπσον. Δεν καρφώνει θεαματικά όπως ο Μότλεϊ, δεν βάζει τρίποντα κατά ριπάς όπως ο συμπαίκτης του (Χάουαρντ) αλλά είναι ο ορισμός του πλέι-μέικερ του μέλλοντος. Ο παίκτης που κάθε προπόνητής θα ήθελε να έχει τη μπαγκέτα στα χέρια του στο παρκέ.

Το NCAA τον… δοκίμασε

Η διαδρομή του Ντάριους προς την καταξίωση στην Ευρώπη ήταν πολύ δύσκολη. Όλα ξεκίνησαν στη γενέτειρα του, το Τενεσί, οπου στη Freshman χρονιά του έπαιζε 17 λεπτά ανά αγώνα ερχόμενος κυρίως από τον πάγκο (2.6 πόντους, 2.4 ασίστ). Μετεγγραφή στους Βιρτζίνια Καβαλίερς αλλά ούτε εκεί μπόρεσε να ξεχωρίσει. Δύο σεζόν υπό τις οδηγίες του Τόνι Μπένετ, αλλά η βελτίωση ήταν πολύ μικρή για τον Τόμπσον (ενδεικτικά στη 2η σεζόν, 6.2 πόντους, 2.2 ασίστ).

Μετά την αλλαγή δύο πανεπιστημίων ξεκίνησε να βελτιώνει την απόδοσή του με το Γουέστερν Κεντάκι. Οι εμφανίσεις του, παρόλα αυτά, δεν κατάφεραν να πείσουν κάποια ομάδα του ΝΒΑ να τον επιλέξει στο Draft του 2018. Τα νούμερα του όμως με τους 13.6 πόντους, τις 4.8 ασίστ και τα 4.2 ριμπάουντ έδειχναν από τότε κάτι πολλά υποσχόμενο.

Άλλοι στη θέση του θα δοκίμαζαν στη G-League ή από την στιγμή που δεν μπόρεσαν να έχουν επιτυχία στο υψηλότερο επίπεδο του NCAA, θα σταματούσαν το μπάσκετ και θα εστίαζαν στην ακαδημαϊκή τους καριέρα. Ο Τόμπσον δεν ήταν όμως σαν τους άλλους. Γόνος αθλητικής οικογένειας, ήταν έτοιμος να δουλέψει για το όνειρο του και δεν δίστασε να περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και όχι για κάποια τοπ ομάδα, ούτε καν για κάποια μπασκετομάνα….

Η αρχή της εκτόξευσης από τη… μπασκετομάνα Ολλανδία

Η Ολλανδία έγινε ο πρώτος σταθμός στη περιπέτεια του Τόμπσον στη γηραιά ήπειρο. Στα 23 του χρόνια σε μία άλλη μπασκετική πραγματικότητα ο Τόμπσον έκανε… παπάδες. Σάρωσε τα ατομικά βραβεία στην ολλανδική Λίγκα με τη φανέλα της Λέιντεν (MVP, πρώτος σκόρερ, πρώτος στα κλειψίματα) και παράλληλα «έλαμψε» στο FIBA Europe Cup, δηλαδή την 4η τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της ηπείρου.

Μπίνγκο! Το καλοκαίρι του 2019 ο Τόμπσον έχει εξασφαλίσει το… εισιτήριο για την Ιταλία και την Lega Basket Serie A. Μία ευκαιρία σε μία από τις κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης. Η Μπρίντιζι τον… εκτόξευσε κι άλλο. Ο Ντάριους έπαιξε για δύο σεζόν στο Basketball Champions League με την ιταλική ομάδα και παράλληλα την οδήγησε στις δύο καλύτερες σεζόν της ιστορίας της στο πρωτάθλημα.

Η Λοκομοτίβ Κουμπάν, το «εισιτήριο» για την Euroleague

Ready for the next step. Η Λοκομοτίβ Κουμπάν το καλοκαίρι του 2021 έσπευσε να τον φέρει στη Ρωσία και ο Τόμπσον στη πρώτη του παρουσία στο Eurocup, απέδειξε ότι ήταν έτοιμος από καιρό. Η ρωσική εισοβ ολή στην Ουκρανία διέκοψε την σεζόν αλλά μέχρι εκείνο το σημείο ο Τόμπσον είχε καταθέσει τα διαπιστευτήρια του με 13.2 πόντους και 5.8 ασίστ, ενώ ήταν εξαιρετικός και στην VTB.

Κάπου εκεί μπαίνει στη συζήτηση η Μπασκόνια του Χοσέ Αντόνιο Κερεχέτα. Μία ομάδα που έχει εκτοξεύσει την αξία πάρα πολλών παικτών εδώ και 30+ χρόνια. Ο Χοάν Πεναρόγια ανέλαβε το… τιμόνι των Βάσκων και με περιορισμένο μπάτζετ έφερε αρκετούς πρωτοεμφανιζόμενους σε αυτό το επίπεδο. Ένας από αυτούς ο Ντάριους Τόμπσον.

Πρώτος στις ασίστ και 7ος στο σύστημα αξιολόγησης

Σάσα Βεζένκοφ, Ματίας Λεσόρ, Γουίλ Κλάιμπερν, Κίναν Έβανς, Βάσα Μίτσιτς, Νίκολα Μίροτιτς και… στοπ! Μόνο αυτοί οι έξι παίκτες έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο στο PIR από τον Ντάριους Τόμπσον στην φετινή διοργάνωση. Με 17.1 στο σύστημα αξιολόγησης ο Αμερικανός είναι πρώτος ανάμεσα στους rookie, με τον Τζόναθαν Μότλεϊ να είναι 13ος με 16.2. Όλοι οι υπόλοιποι είναι κάτω από την 20άδα της διοργάνωσης.

Στις ασίστ ο Τόμπσον κάνει θραύση και πλέον βρίσκει με… τηλεπάθεια τους συμπάικτες του. 6.7 ανά ματς, 1ος στη διοργάνωση πάνω από τους Τεόντοσιτς, Σλούκα, Γουόκαπ και τους λοιπούς. Τρομερός αριθμός και τα 6 double-double που έφτασε στην Euroleague. Μάλιστα για να βρούμε τον αμέσως προηγούμενο rookie που είχε το μεγαλύτερο μέσο όρο στις ασίστ σε μία σεζόν στη διοργάνωση θα πρέπει να γυρίσουμε 18 χρόνια πίσω! Τότε ήταn ο Μίρε Τσάτμαν της Ορτέζ με 6.2 τελικές πάσες ανά παιχνίδι.

Όπως έχει πράξει πολλάκις την τελευταία 20ετία η Μπασκόνια, αναμένεται να «μοσχοπουλήσει» τον Ντάριους Τόμπσον σε κάποια ευρωπαϊκή υπερδύναμη και να συνεχίσει την αναζήτηση της για ταλέντα στις ευρωπαϊκές (και όχι μόνο) λίγκες. Για τον Ντάριους τα πράγματα είναι πολύ απλά. Όπως έφτασε βήμα βήμα έως το rookie της σεζόν στην Euroleague, έτσι ακριβώς θα προσπαθήσει να γίνει ένας από τους κορυφαίους πλέι-μέικερ που έχουμε δει στα μέρη μας. Και παράλληλα να διαψεύσει όλους τους προπονητές που είχε στο Τενεσί και το Βιρτζίνια…

Keywords
Τυχαία Θέματα