Το μετέωρο βήμα της Μακάμπι

Ενας από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους του περασμένου αιώνα ο Λούντβιγκ Βιτγκενστάιν σε μια από τις ελάχιστες αναφορές του στον αθλητισμό είχε πει κάποτε ότι ‘’ο αθλητισμός είναι μια από τις εκφράσεις της ομαλής κοινωνικής ζωής. Όταν δεν υπάρχει ομαλή κοινωνική ζωή δεν μπορεί να υπάρχει αθλητισμός’’.

Σε μέρες που οι εκατόμβες αθώων θυμάτων στοιβάζονται στο Ισραήλ και τη Γάζα μοιάζει λίγο σουρεαλιστικό να γράφει κάποιος για την…Ευρωλίγκα! Παρόλα αυτά όμως αυτό που για τη Μακάμπι ισοδυναμεί με ζήτημα επιβίωσης κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες για όλους τους

υπόλοιπους συνεχίζει να είναι κομμάτι της ομαλής κανονικότητας τους. Κάπως έτσι τα βλέμματα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι στραμμένα στις ομάδες του Ισραήλ και στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν. ‘Ηδη, οι Ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετράνε τις δικές τους απώλειες με την απαγόρευση συμμετοχής των Ρωσικών ομάδων για ένα άλλο αιματηρό πόλεμο.

Στην περίπτωση βέβαια των γεγονότων στο Ισραήλ δεν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά είτε της Ευρωλίγκα, είτε της ΦΙΜΠΑ για αποκλεισμό ή αποχώρηση των ομάδων της χώρας. Αντίθετα, γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Τόσο σε Ευρωλίγκα/Eurocup, όσο και στο Basketball Champions League οι αγώνες αυτής της εβδομάδας αναβλήθηκαν, λύση που ήταν η πρέπουσα και η πιο εύκολη για τις δύο μπασκετικές αρχές.

Έστω και αν η Χαποέλ Τελ Αβίβ με μια ανακοίνωση της κατηγόρησε τη ΦΙΜΠΑ για έλλειψη ευαισθησίας. To αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι η Χαποέλ αγωνίζεται στο Eurocup και όχι σε διοργάνωση της ΦΙΜΠΑ. Θυμίζουμε απλά ότι μια παγκόσμια αθλητική ομοσπονδία δεν είναι ούτε ο ΟΗΕ, ούτε κάποια άλλη αρμόδια αρχή για να τοποθετείται δημόσια σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Αυτό ήταν μια μικρή αλλά αναγκαία παρένθεση…

Στην απέναντι όχθη του ποταμού η Ευρωλίγκα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις Ισραηλινές ομάδες για να βρεθεί λύση. Η Μακάμπι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να δει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Μια αρχική ιδέα που έπεσε στο τραπέζι για αλλαγή έδρας σε όλα τα παιχνίδια του πρώτου γύρου (να τα δώσει η Μακάμπι εκτός έδρας και να δώσει αντίστοιχα εκείνα του δεύτερου γύρου στο Τελ Αβίβ) δεν ευδοκίμησε όπως εξ΄αρχής αναμενόταν. Σε αυτό το πλαίσιο πάντως η Βαλένθια, μεμονωμένα και όχι με κεντρική απόφαση, δέχτηκε το αίτημα της Μακάμπι για αλλαγή έδρας στον αγώνα του πρώτου γύρου. Κάπως έτσι η Μακάμπι απέκτησε ένα χρονικό περιθώριο τριών εβδομάδων για να δει και προφανώς να δούμε όλοι την εξέλιξη της εμπόλεμης κατάστασης.

Από εκεί και πέρα κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Για την ώρα οι ξένοι παίκτες της Μακάμπι έχουν μετακομίσει στην Κύπρο που θεωρείται και η πιο πιθανή πόλη να φιλοξενήσει τους αγώνες της ομάδας αν τελικά αποφασιστεί αυτοί να γίνουν σε ουδέτερη έδρα. Θετικά έχει εκφραστεί για την ίδια περίπτωση και το Βελιγράδι. Η φαινομενικά απλή λύση δεν είναι τόσο απλή. Οι ξένοι παίκτες μπορούν να φύγουν εύκολα και άμεσα από μια χώρα αλλά η Μακάμπι είναι πέρα από αυτούς ένας ολόκληρος οργανισμός. Η μετακόμιση της με τις παρούσες συνθήκες στην Κύπρο ή οπουδήποτε αλλού εμπεριέχει απρόβλεπτες δυσκολίες: Οι Ισραηλινοί πολίτες ζουν πλέον σε μια χώρα που επίσημα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πολέμου και όσοι είναι σε στρατεύσιμη ηλικία πρέπει να πάρουν ειδική εξαίρεση για να μείνουν ουσιαστικά μόνιμα σε μια χώρα του εξωτερικού. Για να μην μιλήσουμε για το τεράστιο θέμα της ασφάλειας των αποστολών σε μια ξένη χώρα η οποία θα φτάσει σε καταστάσεις συναγερμού!

Είναι προφανές όμως ότι δεν υπάρχει άλλος λογικός τρόπος εφόσον συνεχιστεί ο πόλεμος να παίξουν στα τρία Ευρωπαϊκά Κύπελλα η Μακάμπί Τελ Αβίβ, η Χαποέλ Τελ Αβίβ, η Χαποέλ Χολόν και η Χαποέλ Ιερουσαλίμ.

Για τις υπόλοιπες ομάδες του Ισραηλινού πρωταθλήματος το μέλλον είναι άδηλο. Αγώνες δεν θα γίνουν και δεν πρόκειται να αρχίσουν για πολύ καιρό ακόμη. Ήδη, οι περισσότερες ετοιμάζονται να αποδεσμεύσουν τους ξένους παίκτες τους οι οποίοι θα βγουν αναγκαστικά στην αγορά κάτι που θα δημιουργήσει ένα ιδιότυπο ντόμινο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ομάδες της Ευρωλίγκας μπορούν να αποκτήσουν οποιονδήποτε παίκτη αρκεί να μην είναι δηλωμένος στο ρόστερ ομάδας που μετέχει στη διοργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα οι παίκτες της Μακάμπι είναι ‘’προστατευμένοι’’ μέχρι η ομάδα τους να επιστρέψει στα γήπεδα αλλά και δεσμευμένοι στην απίθανη περίπτωση που η Μακάμπι δεν μπορέσει να αγωνιστεί φέτος. Με βάση τον κανονισμό της Ευρωλίγκα πρέπει να περιμένουν το παράθυρο των μεταγραφών για παίκτες ομάδων της Ευρωλίγκα που ανοίγει για μια εβδομάδα μετά την 26η αγωνιστική!

Επίσης επειδή κυκλοφόρησαν διάφορα σενάρια από αδαείς ακόμη και στα ελληνικά social media για τον Γουέιντ Μπάλντγουιν που λόγω τραυματισμού δεν έπαιξε την πρώτη αγωνιστική με τη Μακάμπι να διευκρινίσουμε ότι ο παίκτης δεν είναι ελεύθερος! Είναι κανονικά δηλωμένος στο ρόστερ της Μακάμπι άρα εμπίπτει στον κανονισμό που προαναφέραμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα