Το fast food κρύβει ακόμη έναν κίνδυνο, τα «παντοτινά χημικά»

Οι θερμίδες, τα συντηρητικά και τα διάφορα πρόσθετα, σε συνδυασμό με την ποιότητα των υλικών είναι μερικοί μόνο από τους πολλούς και παγκοσμίως γνωστούς λόγους που το fast food είναι ανθυγιεινό. Ωστόσο, πίσω από το γρήγορο φαγητό κρύβεται ακόμη ένας κίνδυνος. Είναι χημικός και λέγεται - διεθνώς PFAS. 

Οι  PFAS είναι οι υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες. Στην πραγματικότητα είναι μια κατηγορία χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως σε κοινά οικιακά αντικείμενα προκειμένου να τους προσδώσουν αδιάβροχες και αντιπυρικές

ικανότητες. Μια υπόθεση - σκάνδαλο που είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα ήταν αυτή με τα αντικολλητικά τηγάνια που περιείχαν τέτοια τοξικά χημικά, μια ιστορία που έχει τις ρίζες της στα 70s.

Κατά το παρελθόν πολλές έρευνες είχαν καταδείξει ότι ορισμένα PFAS είναι επιβλαβή για την υγεία αλλά και για το περιβάλλον. Συγκεκριμένα ενοχοποιούνταν για μεταβολές στην τοξικότητα στο συκώτι, διαταραχές στον μεταβολισμό, διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα, στο ενδοκρινικό σύστημα, προβλήματα στην κύηση, καρκίνο σε διάφορα όργανα, ακόμη και θάνατο όταν συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας.

Fast... χημικά

Τώρα μια νέα έρευνα, συνδέει τα PFAS με το fast food. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives και οι ερευνητές εξέτασαν κατ’ αντιπαράσταση τα επίπεδα PFAS σε ανθρώπους που κατανάλωναν γρήγορο φαγητό και ανθρώπους που έτρωγαν σπιτικό φαγητό.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα