Το αλφαβητάρι του φάιναλ φορ

To φετινό φάιναλ-φορ, από το Α ως το Ω. Ό,τι είδαμε, ό,τι θα θυμόμαστε από τις τέσσερις ημέρες της Βιτόρια.

Α όπως Αταμάν. Ο ανακατωσούρας, αμφιλεγόμενος, αντιτουριστικός προπονητής της Εφές παρουσίασε μια ομάδα που δεν παραδόθηκε ποτέ. Προπονητής της χρονιάς, αλλά ο τίτλος θα πάει στον Ιτούδη.

Β όπως Βέσελι. Ο Τσέχος δεν το πίστευε όταν του έδωσαν τον τίτλο του πολυτιμότερου της χρονιάς. Ξεκίνησε τη σεζόν αγριεμένος, αλλά οι τραυματισμοί δεν τον άφησαν να κυριαρχήσει στη συνέχεια.

Γ όπως Γιουλ. Από την αποθέωση
στην αποκαθήλωση για τον ηγέτη της Ρεάλ, που στην προσπάθεια του να βοηθήσει έγινε επιζήμιος. Δέχτηκε σκληρή κριτική, όπως είναι η μοίρα κάθε σούπερ σταρ.

Δ όπως δάκρυα. Αυτά του Ρούντι Χάκετ, όταν είδε τον γιο του πρωταθλητή Ευρώπης. Τι στιγμή.

Ε όπως Εφές. Μετέτρεψε τον ημιτελικό σε παράσταση για ένα ρόλο, έμεινε όρθια στον τελικό παρά τον τρίποντο βομβαρδισμό που δεχόταν από την αρχή ως το τέλος, κέρδισε το χειροκρότημα φίλων και εχθρών.

Ζ όπως ζήλεια. Για τη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όταν στην Ελλάδα η ατμόσφαιρα θυμίζει εδώ και καιρό πόλεμο.

Η όπως ήττα. Όλοι την απέφευγαν όπως ο διάβολος το λιβάνι, αλλά μόνο η παρέα του Ιτούδη κατάφερε να της ξεφύγει.

Θ όπως θάρρος. Αυτό του Δημήτρη Ιτούδη, που θυσίασε τον σούπερ σταρ Σέρχιο Ροντρίγκεθ για την σκληράδα του Ντάνιελ Χάκετ, απόφαση που αποδείχθηκε πως έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των Μοσχοβιτών.

Ι όπως Ιτούδης. Αν χθες βράδυ έφευγε ηττημένος, θα ήταν «λούζερ» και υπερεκτιμημένος. Σήμερα είναι ο πολυνίκης Έλληνας προπονητής, ο μοναδικός που έχει πατήσει ττην άλλοτε καταραμένη κορυφή δύο φορές. Μήπως το μέλλον του είναι στην Αμερική;

Κ όπως Κλάιμπερν. O φτεροπόδαρος Αμερικανός ήταν ο πιο σταθερός παίκτης της ΤΣΣΚΑ όλη τη σεζόν, ο παίκτης – κόλλα που ένωνε όλα τα κομμάτια και τα έκανε όλον. Στο φάιναλ φορ συνδύασε βροντερά καρφώματα με φαρμακερά τρίποντα και επέστρεψε στη Μόσχα γεμάτος διακρίσεις. Πολυτιμότερος δίπλα σε Τσάτσο, Ντε Κολό, Χίγκινς, Χάινς; Όχι και η ευκολότερη δουλειά του κόσμου.

Λ όπως Λάρκιν. Κανείς δεν έχει πετύχει περισσότερους από τους 59 πόντους του σε φάιναλ φορ. Άπαιχτος, θεαματικός, unguardable, ένας δαίμονας με αστραπιαία ταχύτητα που ταλαιπώρησε όποιον βρήκε απέναντι του. Σέιν, να χαρείς, μην πας στην Κίνα.

Μ όπως Mπουέσα. Το σπίτι του φάιναλ φορ έχτισε ένα σκηνικό αντάξιο των μπασκετικών παραστάσεων που εκτυλίχθηκαν στο παρκέ. Σε λίγα χρόνια, σειρά θα πάρει η εξίσου υπέροχη Ζαλγκίριο Αρένα του Κάουνας.

Ν όπως Ντε Κολό. Ο Γάλλος πήρε την ΤΣΣΚΑ από τη χέρι στον ημιτελικό, πέτυχε 14 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο και λύγισε την βασίλισσα Ρεάλ σε παράσταση προσωπικότητας. Ήταν εκεί και στον τελικό, ως ένα από τα πολλά γαμψά νύχια της «αρκούδας».

Ξ όπως ξέσπασμα. Του Λάρκιν και του Ντε Κολό στον ημιτελικό, του Ρέγιες κατά του προπονητή του στον μικρό τελικό, των Χάκετ/Ιτούδη/Βατούτιν στον τελικό. Δεν είναι φάιναλ φορ αν δεν έχει συναίσθημα.

'You made me proud, like you promised...'

This. Is. Sport#F4GLORY pic.twitter.com/RBINpTSTV1

EuroLeague (@EuroLeague) 19 Μαΐου 2019
Ο όπως Ομπράντοβιτς. Η Βιτόρια ήταν το πιο απογοητευτικό φάιναλ φορ της καριέρα του, αφού ούτε αυτός κατάφερε να σκαρφιστεί τον τρόπο που θα ξεπερνούσε η Φενέρ τις διαδοχικές ατυχίες. Τέσσερις τελικοί, ένα τρόπαιο, αλλά στην Κωνσταντινούπολη ξέρουν καλά που ήταν πριν από αυτόν.


Π όπως Παντέλη. Η δική μας Δώρα έγινε η πρώτη γυναίκα που μετέδωσε αγώνα Ευρωλίγκας στην ελληνική τηλεόραση, και πολύ το χαρήκαμε. Και αυτή!



Ρ όπως Ρεάλ. Δύσκολο να τη χωνέψεις τέτοια ήττα στον ημιτελικό, όταν έχεις στριμώξει την ΤΣΣΚΑ στα σχοινιά. Τώρα μένει το φεστιβάλ των clasico στην Ισπανία.

Σ όπως Σλούκας. Έχασε καθαρά τη μάχη από Μίτσιτς και Λάρκιν, αλλά αυτό δεν αφαιρεί από τον 29χρονος Έλληνα τον τίτλο της καλύτερης σεζόν της καριέρας του σε ατομικό επίπεδο. «Σημαίνει πολλά για μένα», είπε με το βραβείο του All Star στα χέρια ο παίκτης που είχε το θάρρος να διαλέξει ο ίδιος την διαδρομή του.



Τ όπως ΤΣΣΚΑ. Τρία χρόνια μετά το Βερολίνο και για όγδοη φορά στην ιστορία της, είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Βρήκε ξανά το δρόμο όταν πρόσθεσε στη συνταγή πείσμα και σκληράδα.

Υ όπως υπερβολή. Τα 10 τρίποντα του Σέρχιο Γιουλ ήταν μαζί υπερβολή και ύβρη: ο Ισπανός προσπάθησε να τρυπήσει τον τοίχο, όμως έφυγε τραυματισμένος από την Βιτόρια. Τα λόγια του Λούκα Ντόντσιτς είναι μικρή, αλλά ταιριαστή παρηγοριά.

Φ όπως Φενέρμπαχτσε. Η καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου είδε τους τραυματισμούς να απορρυθμίζουν την γεωμετρία της. Η κατάρρευση ήρθε μοιραία κάτω από την πίεση του Λάρκιν.

Χ όπως Χάινς. Τέσσερα τρόπαια για τον σέντερ που κυκλοφορεί και κυριαρχεί στην Ευρώπη με μπόι που φτάνει σκάρτα τα δύο μέτρα. Ένας πρεσβευτής του μπάσκετ, με επίπεδο και φινέτσα.

Ψ όπως ψάρι. Όποιος θέλει τέτοια πράγματα στη Βιτόρια, ας πάει εκδρομή στο Σαν Σεμπαστιάν. Στο σπίτι του φάιναλ φορ, τρώνε τσουλετόν. Μπριζολάκια ντε.

Ω όπως ώρα. Για λίγη ξεκούραση φυσικά. Οκτώ μήνες σερί ήταν αυτοί, χωρίς ανάσα!
Keywords
Τυχαία Θέματα