Τι θα συμβεί στη Βενεζουέλα; Τα τέσσερα πιο πιθανά σενάρια

Στην πρώτη σελίδα όλων των διεθνών ΜΜΕ βρίσκεται η Βενεζουέλα, όπου οι εξελίξεις τρέχουν και το ερώτημα είναι αν η κρίση μετά την παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ οδηγήσει σε νέες εκλογές, σε πραξικόπημα ή πόλεμο.

Τόσο ο Νικολάς Μαδούρο όσο και ο Χουάν Γκουαϊδό ισχυρίζονται ότι είναι πρόεδροι και δεν έχουν κανένα λόγο να υποχωρήσουν. Εν τω μεταξύ ο Μαδούρο υποστήριξε την Τετάρτη ότι λιποτάκτες

στρατιωτικοί, που έχουν μετατραπεί σε «μισθοφόρους», συνωμοτούν από τη γειτονική Κολομβία για να διχάσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, δήλωσε έτοιμος να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όχι όμως και προεδρικές, αφού όπως είπε έγιναν πριν από δέκα μήνες και ότι αν οι ιμπεριαλιστές θέλουν να διεξαχθούν νέες, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2025, δηλαδή όταν λήξει η θητεία του. Παράλληλα το καθεστώς του Μαδούρο ενέτεινε τις πιέσεις στον Γκουαϊδό, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο του απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα και διέταξε το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του.

Όπως υποστηρίζει ο Μαδούρο, βασικός στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «να πάρουν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, αφού έχουμε τα μεγαλύτερα κοιτάσματα παγκοσμίως», ενώ σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι θέλει να απευθυνθεί «στον αμερικανικό λαό» και να προειδοποιήσει ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα θα δημιουργούσε «ένα Βιετνάμ στη Λατινική Αμερική».

Από την πλευρά του ο Χουάν Γκουαϊδό ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση «επιπλέον κυρώσεις» εναντίον της Βενεζουέλας και της κυβέρνησης Μαδούρο σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild. «Εχουμε να κάνουμε με δικτατορία και πρέπει να υπάρξει πίεση», δηλώνει ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος καταγγέλλοντας ένα «τελείως διεφθαρμένο καθεστώς».

Παράλληλα, όπως γράφει το πρακτορείο Bloomberg, ένα ρωσικό Boeing 777 προσγειώθηκε τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο του Καράκας για να παραλάβει 20 τόνους χρυσού από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα