Τι είναι αυτό που κάνει τους Ιάπωνες να πεθαίνουν από τη δουλειά;

Στην Ιαπωνία, η εργασιακή υπερκόπωση μπορεί να περιγραφή με μία μόνο λέξη: Karoshi ή «θάνατος από υπερβολική εργασία» αναφέρεται σε θανάτους από καρδιακές προσβολές, αυτοκτονίες και άλλα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από το άγχος και την κόπωση των πολλών ωρών εργασίας. Αν ακούγεται τρελό, δεν είναι. Αρκετοί Ιάπωνες εργαζόμενοι περνούν ακόμα και 60 ώρες την εβδομάδα στο γραφείο, με αποτέλεσμα να κοιμούνται ελάχιστες ώρες και να βρίσκονται συνεχώς σε κατάσταση στρες. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι

επιβαρυντικοί για την υγεία κάποιου, πολλές φορές και θανάσιμοι.

Ίδιος αριθμός νεκρών με τα τροχαία

Σύμφωνα με το National Defence Council for Victims of Karoshi, οργάνωση για τα θύματα της μοιραίας υπερεργασίας, ο αριθμός αυτός των karoshi ανέρχεται σε χιλιάδες και προσεγγίζει τα θύματα τροχαίων στην Ιαπωνία κάθε χρόνο! Σύμφωνα με το The Atlantic, το 1988, στο απώγειο της οικονομικής φούσκας της Ιαπωνίας, μια ομάδα γιατρών και εργατολόγων, ξεκίνησε τις πρώτες τηλεφωνικές γραμμές της Ιαπωνίας που αφορούν στην καταστολή του karōshi. Δημοσίευσαν τους αριθμούς των τηλεφωνικών γραμμών σε φυλλάδια και αργότερα στο διαδίκτυο, ως μέσο παροχής δωρεάν συμβουλών σε εργαζόμενους σε κίνδυνο.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2000, οι πτωχεύσεις εταιρειών οδήγησαν εκατοντάδες καταβεβλημένους εργαζόμενους στο να καλούν κάθε μέρα την τηλεφωνική γραμμή. Δεδομένου του επιπέδου του απορρήτου των εργοδοτών και του τι θεωρεί ο κυβερνητικός ορισμός του karōshi εκείνη τη στιγμή -που, για παράδειγμα, δεν θεωρούσε κάποιον ότι εργάστηκε μέχρι θανάτου εκτός αν καταγράφηκαν περισσότερες από 100 ώρες υπερωριών τον μήνα πριν από το θάνατο - ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων, όπως αναφέρει το The Atlantic, εκτιμάται πως μπορεί να φθάνει τα 10.000 περιστατικά ετησίως. (Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τώρα ένα κατώτατο όριο ωρών.)

Τα δημοσιεύματα σχετικά με την επιδημία karoshi συνέβαλαν στο να οδηγήσουν εκατομμύρρια νέους εργαζομένους - πολλοί από αυτούς είναι απόφοιτοι κολλεγίων που τους είχαν προταθεί θέσεις εργασίας σε μεγάλες εταιρείες - να αποχωρήσουν από την θανατηφόρα εταιρική κουλτούρα της Ιαπωνίας, επιλέγοντας αντ 'αυτού ανεξάρτητη ή μερικής απασχόλησης σταδιοδρομία που τους έδιναν ένα πιο χαλαρό τρόπο ζωής. Αυτός ο τρόπος έδρασε σαν ασπίδα κατά του karōshi, και πράγματι μέχρι το 2008 οι τηλεφωνικές γραμμές για το karοshi δέχονταν κλήσεις μόνο από εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. (Ένας νέος εργάτης εστιατορίου αυτοκτόνισε εκείνο το έτος, αφού εργάστηκε περισσότερες από 140 ώρες υπερωριών σε ένα μήνα).


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα