«Θα έπρεπε να ήμασταν ανόητοι να κρύψουμε τους νεκρούς στο Μάτι»

Με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της τριήμερης παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη Συμφωνία
των Πρεσπών τόνισε «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα την άποψη του, είπε ο Αλέξης Τσίπρας».

Προσέθεσε ότι είχε μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με τα συλλαλητήρια του περασμένου Φλεβάρη, πέρα από την έλλειψη μαζικότητας. «Το είδαμε να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία».

Απευθυνόμενος στους πολίτες σημείωσε ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους.

Τόνισε ότι έχουμε μια σημαντική συμφωνία που θα δώσει μια σημαντική ώθηση στη Θεσσαλονίκη. Διασφαλίζει πλήρως την ιστορική παρακαταθήκη. Ανοίγει τον δρόμο στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης και ανοίγει τον δρόμο στην Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων.

Είπε ότι παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας, ορισμένες φορές περνά τα πλαίσια, παρακολουθούμε και θα πρέπει παρότι είναι πριν το δημοψήφισμα τους, να μην υπερβαίνουν τα πλαίσια αλλά να βρίσκονται στα πλαίσια όλων όσων έχουμε συμφωνήσει.

Στη συνέχεια τόνισε: «Μία νέα εποχή αναδύεται στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο με τη λειτουργία των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων, την ανάπτυξη του δικτύου και την επικείμενη λειτουργία του υπερσύγχρονου σιδηροδρομικού διαμετακομιστικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο».

«Ο ΟΣΕ αποτελεί για την κυβέρνηση βασική προτεραιότητα. Παραγωγική ανασυγκρότηση δεν γίνεται χωρίς τον σιδηρόδρομο. Και αυτός θα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία» τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Θάνος Βούρδας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Ο ΟΣΕ πρωταγωνιστεί ως διαχειριστής της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής και αποτελεί θεματοφύλακα της ιστορίας και του πολιτισμού» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΣΕ, Γιώργος Κακουλάκης

Την παράσταση «έκλεψε» η ρεαλιστική αναπαράσταση των 9,2 χιλιομέτρων της σήραγγας του Καλλιδρόμου, έργο της εικαστικού Δήμητρας Μαρίκη, η οποία κατάφερε να παντρέψει το παλιό με το νέο, τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό με την τεχνολογία και την τεχνογνωσία της σύγχρονης σήραγγας.

«Το 2019 είναι μια σημαντική χρονιά, καθώς συμπληρώνονται 150 χρόνια από την ίδρυση του οργανισμού. Θα προσπαθήσουμε μέσα από εικαστικές απεικονίσεις να συνδέσουμε το παρελθόν με το παρόν, να συνδέσουμε τις προηγούμενες γενιές με τις νέες. Έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε για την ελληνική κοινωνία, η οποία εδώ και δεκαετίες μας στηρίζει. Άλλωστε να θυμίσουμε ότι όπου πέρασε ο σιδηρόδρομος οι τοπικές κοινωνίες γνώρισαν μεγάλη άνθηση» τόνισε ο κ. Κακουλάκης.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος, Παναγιώτης Θεοχάρης επισήμανε πως: «είμαστε ένα κομμάτι της ανάπτυξης του χώρας. Ο σιδηρόδρομος από τα πρώτα χρόνια αποτέλεσε μοχλό ανάπτυξης της κοινωνίας. Παράλληλα, έχοντας στη διάθεσή μας ένα σημαντικό αρχείο και κειμήλια θα προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε σε μουσείο για να μπορέσει ο κόσμος να δει και να γνωρίσει πτυχές του ελληνικού σιδηροδρόμου» κατέληξε.

«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο»
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ότι τον ενοχλεί η χρήση του όρου «παροχολογία», ιδιαίτερα από αυτούς «που γονάτισαν τη χώρα». Σημείωσε ότι αυτά που εξήγγειλε είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις για εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης και τη μεσαία τάξη.

«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισε. «Εμείς χτες παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα στο συνολικό πλαίσιο εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε πως το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε και αφορά τα επόμενα τρία χρόνια είναι ισορροπημένο γιατί ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε χτες είναι τα απαραίτητα και ότι είναι απολύτως εφικτά. Σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και για κοινωνικό μέρισμα.

Τόνισε ότι αυτά που εξήγγειλε χτες δεν αποτελούν πισωγύρισμα αλλά μέτρα που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Πιστεύω ότι όλοι σήμερα έχουν καταλάβει ότι η μεταρρύθμιση αδειοδότησης των καναλιών ήταν αναγκαία», είπε ο Αλ. Τσίπρας σε σχετική ερώτηση.

Εξορθολογίζουμε τα πράγματα, προχωρήσαμε σε μια αναγκαία μεταρρύθμιση, είπε και σχολίασε πως «η αντιπολίτευση με τη στάση της απέδειξε ότι αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά να κάνει είναι το παιχνίδι της διαπλοκής με τα οικονομικά συμφέροντα».

Τη στήριξή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ όταν δέχτηκε ερώτηση για πιθανή διαδοχή του.

«Έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Τιμά τη χώρα και στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό με τη στάση του οπότε δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο έχει ξεκινήσει όλη αυτή η συζήτηση. Ως εκ τούτου νομίζω ότι δεν έχει κάποιο νόημα να μπω σε αυτή τη συζήτηση», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019»
«Η βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιδιώξει και ότι αυτό είναι κάτι που σήμερα έχει τις πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβεί.

Εξήγησε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία και πως θέλει να είναι η πρώτη κυβέρνηση που ολοκληρώνει την 4ετία. Προσέθεσε ακόμη ότι οι ευρωκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί και η πραγματικότητα που πολλές φορές παραμορφώνεται από τις δημοσκοπήσεις.

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που κατάφερε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να διατηρήσει συνθήκες ισορροπίας και κοινωνικής προστασίας στην κοινωνία και έχει σχέδιο-όραμα για τη χώρα.

«Το βασικό δίλημμα της αναμέτρησης είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», τόνισε.

«Αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε», είπε και προσέθεσε ότι «από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε».

«Θα έπρεπε να ήμασταν πάρα πολύ ανόητοι το μέλημα μας να ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς στο Μάτι»
Ερωτηθείς εάν το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι, στη σύσκεψη, είχε εικόνα ότι υπάρχουν νεκροί, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «θα έπρεπε να ήμασταν πάρα πολύ ανόητοι το μέλημα μας να ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Αν είναι ποτέ δυνατόν».

Μιλώντας για την κριτική που ασκήθηκε και στον ίδιο προσωπικά και την κυβέρνηση ότι είχαν ως μέλημα να κρύψουν τους νεκρούς, σχολίασε: «Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε και εικάζονται». Τόνισε πως «η επιχειρηματολογία αυτής της κριτικής διαψεύδεται από την εξέλιξη των πραγμάτων καθώς δυο ώρες μετά την εν λόγω σύσκεψη ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε την ευθύνη με δική μου εντολή να βγει σε εθνικό δίκτυο και να ανακοινώσει τον πλήρη αριθμό των νεκρών που είχαμε πλήρως επιβεβαιωμένους μέχρι εκείνη τη στιγμή». Επισήμανε ότι πρώτη φορά γίνονται τέτοιες ανακοινώσεις με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή χωρίς να παραπέμπονται σε χαμηλόβαθμους αξιωματούχους προκειμένου να κρυφτεί η κυβέρνηση.

«Τι νόημα λοιπόν έχει αυτή η διαρκής και επαναλαμβανόμενη κατηγορία; Η όποια κριτική για λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες θεωρούμε ότι πρέπει να γίνεται για να διορθώνονται», τόνισε. Επισήμανε ότι ωστόσο υπάρχει ένα όριο στην κριτική που πρέπει να ασκείται, το οποίο αν το περάσεις οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και η κριτική παίρνει χαρακτήρα στρατευμένης προπαγάνδας με τοξικά χαρακτηριστικά. και έρχεται τελικά προς όφελος εκείνου που υπόκειται την κριτική.

«Θα υπάρξει εξορθολογισμός των διοδίων ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση»
Σχεδιάζουμε και ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο για τα αναλογικά διόδια και θα υπάρξει σαφής εξορθολογισμός και ο κάθε πολίτης θα πληρώνει, όπως στην Ευρώπη, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι όσοι αναγκάζονται να μετακινούνται σε δρόμους με διόδια εξαιτίας της εργασίας τους, θα έχουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις.

«Η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους»
Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΕΒ είναι ένας από τους κοινωνικούς εταίρους και πως οι άλλοι εταίροι έχουν δείξει διάθεση συνεννόησης.

Η διαδικασία θα είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας πριν βγούμε από τα μνημόνια, είπε, και εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι διάρκειας περίπου 4 μηνών και θα περιλαμβάνει και τον διάλογο με τους κοινωνικού φορείς. Επισήμανε ότι είναι διαδικασία που έχει ακολουθήσει άλλη μια χώρα που βγήκε από τα μνημόνια, η Πορτογαλία.

Πηγή: News.gr
Keywords
επρεπε, αλέξης τσίπρας, εν λόγω, θεσσαλονικη, ΔΕΘ, τσιπρας, ελλαδα, δημοψηφισμα 2015, νέα, ΟΣΕ, απε-μπε, συριζα, εκλογες, δημοσκοπηση, δίλημμα, διοδια, εκπτωσεις, σεβ, news, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, σταση εργασιας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, δουλεια, εξοδος, θριασιο, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σεβ, ωθηση, news, αυξηση, απε, απε-μπε, ατμομηχανη, βραδυ, γινει, γινεται, γινονται, δυναμη, δυνατοτητα, δικη, δίλημμα, δωσει, δικτυο, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ελλειψη, εν λόγω, εξελιξη, εποχη, ερχεται, ευθυνη, ευρωπη, τεχνολογια, ιδιο, ιδρυση, εικονα, κυβερνηση, λαθη, λειτουργια, λογο, ματι, μηνες, μορφη, νοημα, μπε, οραμα, οφελος, παμε, πιθανοτητες, πορτογαλια, ρητορικη, ρολο, σαφης, συζητηση, συνεχεια, σχεδιο, τρια, φορα, χρωμα, ωρες, δικαιωμα, εθνικο, εθνικα θεματα, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, μπροστα, νεκροι, πακετο, παιχνιδι, πληγες, θανος, θεματα, θεοχαρης
Τυχαία Θέματα