Τεταμένο το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής: Αποχώρησε οργισμένος ο Ισπανός πρωθυπουργός – “Αγκάθι” τα ενεργειακά

Ιδιαίτερα τεταμένο φαίνεται πως είναι το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. “Αγκάθι” μεταξύ των 27 ηγετών αποτελεί η συμφωνία για τις παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας, με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που μετρά πλέον έναν ολόκληρο μήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχηγοί των κρατών δεν έχουν καταλήξει σε ένα κοινό κείμενο συμπερασμάτων, ενώ κατά τις ίδιες πηγές οι διαφωνίες υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, το προσχέδιο συμπερασμάτων που είχε γίνει γνωστό χθες έχει αλλάξει και έχει κυκλοφορήσει μια νέα έκδοσή του, η οποία λαμβάνει υπόψη όλες τις επιμέρους τροποποιήσεις και παρεμβάσεις που έχουν γίνει.

Αποχώρησε εκνευρισμένος ο Ισπανός πρωθυπουργός

Ενδεικτικό πάντως της έντασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αποχώρησε από την αίθουσα της Συνόδου, για να “καθαρίσει”, όπως είπε, το μυαλό του. “Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το” ανέφερε εκνευρισμένος στους υπόλοιπους ηγέτες, κατά τις ίδιες πηγές.

Σύμφωνα δε με την El Pais, ο Σάντσεθ φέρεται να διάβασε το tweet ενός δημοσιογράφου, το οποίο σημείωνε ότι ο Ισπανός πρόεδρος απειλούσε να ασκήσει βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου. Τότε, εξοργισμένος από τις διαρροές, αποχώρησε από την αίθουσα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Πορτογάλος ομόλογός του Αντόνιο Κόστα

Πρόταση Μητσοτάκη για πλαφόν στη τιμή του αερίου

Στη συζήτηση για την ενέργεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του αερίου και αντιμετώπισης της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αναφέρθηκε και στη σημερινή ανακοίνωση των μεγάλων Ευρωπαίων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που ζητούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να χτυπήσουν τη ρίζα του προβλήματος και να εξετάσουν πλαφόν στην τιμή χονδρικής του αερίου σε επίπεδο που θα προστατεύει πραγματικά τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Πηγή: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα