Τα παιδιά της Καμόρα

Ακόμη και η νέα γενιά των μαφιόζων αλλάζει «υπό την πίεση» των social media. Οι νέοι της «Καμόρα» εγκαταλείπουν τον παραδοσιακό κώδικα σιωπής την ομερτά και την αντικαθιστούν από την επιδεικτική προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν

εκατοντάδες αφεντικά της ναπολιτάνικης μαφίας, ενώ πολλοί αρχηγοί είναι είτε δολοφονημένοι είτε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Έτσι, τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες έχουν πάρει τη σκυτάλη.

Το φαινόμενο αυτό ήταν το θέμα του αποκαλυπτικού βιβλίου που εκδόθηκε το 2016 με τίτλο «La Paranza Dei Bambini», από τον Ιταλό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο οποίος μια δεκαετία νωρίτερα, είχε βρεθεί στην κορυφή των best seller με το βιβλίο του «Γόμορρα», στο οποίο αποκάλυπτε την εγκληματική δράση της Καμόρα, γεγονός που τον οδήγησε να ζει από τότε υπό 24ωρη αστυνομική προστασία, αφού δέχεται απειλές κατά της ζωής του.

Το «La Paranza dei Bambini» του Σαβιάνο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και η ταινία με τίτλο «Piranhas» κέρδισε την Αργυρή Άρκτο καλύτερου σεναρίου στο φετινό φεστιβάλ του Βερολίνου. Τόσο το βιβλίο όσο και η ταινία καταγράφουν την ιστορία του Νικολά, ενός αγοριού από μια φτωχογειτονιά της Νάπολης, που αποφασίζει να ενταχθεί στην Καμόρα. Ο Σαβιάνο αναφέρεται σε αυτά τα παιδιά - πολλά από τα οποία φέρουν περίστροφα 9 χιλιοστών από την ηλικία των 15 ή 16 ετών - όντας ακόμη τα «μικρά ψάρια».

´Οπως δήλωσε ο Σαβιάνο: «Το έγκλημα σε αυτές τις φτωχογειτονιές θεωρείται ο μόνος τρόπος για να κερδίσει κάποιος χρήματα, δύναμη, σεβασμό. Οι εγκληματικές οργανώσεις φαίνεται να είναι οι μόνες που παρατηρούν την ύπαρξη αυτών των παιδιών και τα προσλαμβάνουν». Στη Νάπολη μάλιστα, η τάση είναι ακόμη πιο ανησυχητική επειδή η δομή της Καμόρα είναι οριζόντια και όχι ιεραρχική όπως στην Κόζα Νόστρα».


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα