Σπιρουλίνα: ο πράσινος χρυσός και επίδρασή της στην υγεία μας

Από πολλούς διατροφολόγους η σπιρουλίνα θεωρείται πράσινος χρυσός, καθώς είναι μία ουσία που σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία, χάρη στο θρεπτικό προφίλ και τις ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Μάλιστα, η σπιρουλίνα είναι από τα πιο δημοφιλή φυσικά συμπληρώματα στον κόσμο, αφού είναι γεμάτη με ποικίλα βιταμινούχα συστατικά και αντιοξειδωτικά που μπορούν να ωφελήσουν τόσο το σώμα, όσο και τον εγκέφαλό μας. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθουμε αναλυτικότερα τα βασικότερα οφέλη και τον καθοριστικό ρόλο της σπιρουλίνας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τι
είναι η σπιρουλίνα;

Η σπιρουλίνα είναι ένας τύπος μπλε-πράσινων φυκών που καταναλώνεται συνήθως ως συμπλήρωμα διατροφής, λόγω του υψηλού θρεπτικού περιεχομένου της. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και χρησιμοποιείται συχνά για την ενίσχυση της ενέργειας, την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και τη βελτίωση της συνολικής υγείας. Η σπιρουλίνα είναι διαθέσιμη σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων της σκόνης, της κάψουλας και των δισκίων.

Τα οφέλη της σπιρουλίνας στον οργανισμό

Η σπιρουλίνα διαθέτει τεράστια οφέλη στον οργανισμό μας. Τα βασικότερα από αυτά περιλαμβάνουν:

Ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η σπιρουλίνα είναι πηγή πληθώρας αντιοξειδωτικών, η οποία δύναται να προστατεύσει από την οξειδωτική βλάβη που καταστρέφει, μακροπρόθεσμα, τα κύτταρά μας και ενδεχομένως να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, που με τη σειρά της συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκινωμάτων και άλλων ασθενειών. Το κύριο δραστικό συστατικό της ονομάζεται φυκοκυανίνη, το οποίο είναι μία επίσης αντιοξειδωτική ουσία που δίνει στη σπιρουλίνα το μοναδικό μπλε-πράσινο χρώμα της. Η φυκοκυανίνη μπορεί να εμποδίσει και να καταπολεμήσει την παραγωγή μορίων που προάγουν τη φλεγμονή, παρέχοντας εντυπωσιακή αντιφλεγμονώδη δράση.

Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων

Το γεγονός ότι οι καρδιακές παθήσεις βρίσκονται στην κορυφή των κύριων αιτιών θανάτου στον κόσμο, δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι περισσότεροι παράγοντες που προκαλούν υγειονομικούς κινδύνους συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες καρδιαγγειακών προβλημάτων. Όπως αποδεικνύεται από επιστήμονες, η σπιρουλίνα επηρεάζει θετικά πολλούς από αυτούς τους παράγοντες. Για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή χοληστερόλη, την LDL (κακή) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ παράλληλα αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη.

Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση σπιρουλίνας βελτιώσε σημαντικά αυτούς τους δείκτες σε άτομα με μεταβολικά σύνδρομα και συναφείς διαταραχές.

Ενίσχυση μυϊκής δύναμης και αντοχής

Η σπιρουλίνα φαίνεται να είναι ευεργετική και για την υγεία των μυών, καθώς ορισμένες μελέτες έδειξαν βελτιωμένη δύναμη και αντοχή, ειδικότερα σε αθλητές που την είχαν εντάξει στην καθημερινή τους διατροφή. Μάλιστα, σε μια έρευνα, τα συμπληρώματα σπιρουλίνας ήταν σε θέση να βελτιώσουν την πρόσληψη οξυγόνου κατά τη διάρκεια μιας άσκησης ποδηλασίας, με τους ερευνητές να σημειώνουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εργογόνο βοήθημα για την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης.

Πηγή: www.healthline.com

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σπιρουλίνα,spiroulina