Σότσι: Με…εντολή Πούτιν διεκδικεί τίτλο και «σεντόνι» στη Ρωσία!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να γνωρίζει κανείς το Σότσι. Ο κυριότερος είναι το θερμό κλίμα αυτής της πόλης των 350.000 κατοίκων στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στη Νότια Ρωσία, που την έχει καταστήσει ως το νο. 1 καλοκαιρινό τουριστικό θέρετρο της χώρας, με περίπου 5.2 εκατ. επισκέπτες ετησίως.

Ο διασημότερος δεν ήταν άλλος από τον Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος το 1937 έχτισε κοντά στο κέντρο της πόλης τη ντάτσα – εξοχική κατοικία – στην οποία περνούσε τα καλοκαίρια του!

Οι μπασκετικοί

fans, ίσως το γνωρίζουν ως την ιδιαίτερη πατρίδα του Βλάντιμιρ Τκατσένκο, του «γίγαντα» της Εθνικής ομάδας της πρώην ΕΣΣΔ στο ελληνικό έπος του Ευρωμπάσκετ του 1987.

Οι φίλοι του τένις, για την τοπική σχολή που «έβγαλε» ονόματα όπως η Μαρία Σαράποβα και ο Γεβγκένι Καφελνίκοφ.

Οι λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού γνωρίζουν καλά φυσικά το όνομα του Σότσι από το ετήσιο Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1, ενώ αυτοί των χειμερινών αθλημάτων ως την πόλη που διοργάνωσε τους αντίστοιχους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2014.

Αυτοί του ποδοσφαίρου; Μέχρι πριν από μία τριετία, δεν είχαν κανένα λόγο να ασχοληθούν με την πόλη της Μαύρης Θάλασσας, όμως αυτό τείνει να αλλάξει!

Ο λόγος δεν είναι άλλος φυσικά από την ομώνυμη τοπική ομάδα, που ιδρύθηκε μόλις το 2018 oυσιαστικά με πολιτική απόφαση κι όμως έχει καταφέρει ήδη όχι μόνο να παίζει στην πρώτη κατηγορία της Ρωσίας, αλλά να έχει παίξει ήδη στην Ευρώπη και να διεκδικεί έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, ή ακόμα και τον τίτλο!

View this post on Instagram

A post shared by Футбольный клуб «Сочи» (@pfcsochi)

Στάδιο χωρίς ένοικο

Η ιστορία της Σότσι, ξεκινά πριν καν από την ίδρυσή της και συγεκριμένα από το ξεκίνημα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η πόλη ανέλαβε να διοργανώσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2014.

Στο πλαίσιο της ανάληψης της διοργάνωσης, εγκαινιάστηκε το 2013 το εντυπωσιακό στάδιο Fisht, στα περίχωρα της πόλης, χωρητικότητας περίπου 48.000 θεατών.

EPA/PETER POWELL

Έχοντας εκπληρώσει την πρώτη του αποστολή, το φαντασμαγορικό γήπεδο που κόστισε περίπου 779 εκατ. δολάρια, στη συνέχεια…επιστρατεύτηκε ως ένα από αυτά που θα φιλοξενούσαν τους αγώνες του ποδοσφαιρικού Μουντιάλ 2018.

Στο Fisht Stadium φιλοξενήθηκαν συνολικά έξι παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τέσσερα για τους ομίλους (συμπεριλαμβανομένου και του δραματικού Πορτογαλία – Ισπανία 3-3), ένα για τη φάση των «16» και ένας προημιτελικός.

Στις 7 Ιουλίου του 2018, το στάδιο…ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στο Μουντιάλ και οι ρωσικές αρχές βρέθηκαν μπροστά σε ένα μεγάλο ερώτημα: τι ακριβώς θα έκαναν με ένα τεράστιο υπερσύγχρονο γήπεδο χωρίς κανέναν να το χρησιμοποιεί; Την απάντηση, όπως σε πολλά πράγματα στη Ρωσία, την είχε φυσικά ο Βλάντιμιρ Πούτιν!

Η ίδρυση της Σότσι

Εκατοντάδες χιλιόμετρα προς τον Βορρά, στην Αγία Πετρούπολη, είχαν το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα με το Σότσι όσον αφορά τουλάχιστον το ποδόσφαιρο: μία πόλη με δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων κυριαρχούσε (Ζενίτ) και η άλλη (Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης) φυτοζωούσε.

Ο Πούτιν λοιπόν με μία κίνηση έλυσε το πρόβλημα τόσο της Αγ. Πετρούπολης, όσο και του Σότσι!

Σε μία μέρα, η Ντιναμό μετακόμισε από την Αγία Πετρούπολη στη Μαύρη Θάλασσα, έγινε η νέα ένοικος του Fisht Stadium και μετομάστηκε σε PFC Σότσι, ξεκινώντας την πορεία της τη σεζόν 2018-19 από τη δεύτερη κατηγορία, για την οποία είχε αδειοδοτηθεί η Ντιναμό!

Ο κολλητός του Πούτιν!

Η νέα ομάδα μόλις είχε ιδρυθεί, έχοντας μπει στο νέο της σπίτι, ένα από τα καλύτερα γήπεδα της χώρας.

Το μόνο που έμενε ήταν να βρει και έναν ικανό χρηματοδότη για να την οδηγήσει εκεί που δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει η Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης.

Ο Πούτιν φρόντισε και γι’ αυτό, καθώς ιδιοκτήτης της ομάδας ανέλαβε ο επιχειρηματίας από την Αγία Πετρούπολη Μπόρις Ρότενμπεργκ, ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Ρωσίας, ως νο. 1 κατασκευαστής σωληνώσεων αερίου και γραμμών ηλεκτροδότησης στη Ρωσία. Ο 64χρονος σήμερα, είναι από τους παλιότερους φίλους του προέδρου από τα χρόνια της πρώην ΕΣΣΔ, κάνοντας μάλιστα προπονήσεις στο τζούντο μαζί με τον Πούτιν στην κοινή τους ιδιαίτερη πατρίδα Αγία Πετρούπολη!

Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ. EPA/MAXIM SHIPENKOV

Στην παρθενική σεζόν της ιστορίας της, το 2018-19, η νεοσύστατη ομάδα κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη β’ κατηγορία και ανέβηκε στα «σαλόνια» με την πρώτη…

Η σχέση με τη Ζενίτ

Για την πρώτη της σεζόν το 2019-20 στην πρώτη κατηγορία, η Σότσι έλαβε σημαντική αγωνιστική βοήθεια από τη Ζενίτ, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ οκτώ παίκτες της ομάδας της Αγίας Πετρούπολης μετακόμισαν στο Νότο, κάποιοι ως δανεικοί. Ανάμεσά τους και ένας πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, ο μέσος από τον Ισημερινό Κρίστιαν Νομπόα, ο οποίος σήμερα στα 36 του αποτελεί μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της ομάδας.

Πηγή: ΙΝTIME SPORTS

Παράλληλα, την τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο έμπειρος Ρώσος τεχνικός Βλάντιμιρ Φεντότοφ, που έχει αρμονική συνεργασία με τον αθλητικό διευθυντή Αντρέι Ορλόφ.

Tα πάρε – δώσε με τη Ζενίτ, αλλά και το γεγονός ότι η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης κέρδισε τα τέσσερα πρώτα επίσημα μεταξύ τους παιχνίδια, έφερε πολλούς ψιθύρους για τη σχέση των δύο συλλόγων, με πολλούς να θεωρούν ότι η Ζενίτ θα είχε τρεις πόντους στο τσεπάκι κάθε φορά που θα έπαιζε με τη Σότσι…

Ευρωπαϊκό εισιτήριο

Η πρώτη σεζόν στα «σαλόνια» (2019-20) ήταν χρονιά προσαρμογής, με τη Σότσι να τερματίζει 12η, έχοντας ως πρώτο σκόρερ τον Αλεξάντρ Κοκόριν. Το 2020-21 όμως ήρθε η εκτόξευση. Με αιχμή του δόρατος τον Νομπόα που πέτυχε 12 γκολ, η ομάδα του Φεντότοφ έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου και κατέκτησε την 5η θέση στη ρωσική Πρέμιερ Λιγκ, παίρνοντας εισιτήριο για το UEFA Europa Conference League!

Το ευρωπαϊκό της ντεμπούτο συνοδεύτηκε με δύο νίκες στον β’ προκριματικό γύρο επί της Κέσλα από το Αζερμπαϊτζάν, πριν έρθει στον γ’ προκριματικό ο αποκλεισμός από τη σερβική Παρτίζαν στα πέναλτι έπειτα από δύο ισοπαλίες.

Νίκησε και τη Ζενίτ!

Η τρέχουσα σεζόν ξεκίνησε στις εγχώριες διοργανώσεις με τη Σότσι να στοχεύει σε κάτι παραπάνω από την περσινή. Ο Νομπόα παρά τα 36 του χρόνια εξακολουθεί να αποτελεί ηγετική φυσιογνωμία και έχει πλαισιωθεί από τον Κολομβιανό επιθετικό Ματέο Κασιέρα, ο οποίος είχε περάσει ένα φεγγάρι από τον Άγιαξ χωρίς να ξεχωρίσει και αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη Μπελενένσες αντί μόλις 1.2 εκατ. ευρώ!

Ο 24χρονος, σκόραρε στις αρχές Οκτωβρίου στην ιστορικότερη εγχώρια νίκη της Σότσι ως τώρα, το 2-1 μέσα στην έδρα της πρωταθλήτριας Ζενίτ, ένα αποτέλεσμα που έκανε να σιγήσουν – προσωρινά τουλάχιστον – οι φήμες για τις σχέσεις των δύο ομάδων.

Έπειτα από τις πρώτες 13 αγωνιστικές πρωταθλήματος, μόνο η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης έχει περισσότερους βαθμούς!

Σε αναζήτηση φιλάθλων

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Σότσι, είναι η έλλειψη φιλάθλων που θα κάνουν τις εντυπωσιακές κερκίδες του Fisht Stadium να μοιάζουν λιγότερο άδειες.

Το Σότσι, δεν ήταν ποτέ ποδοσφαιρική πόλη (η προηγούμενη επαγγελματική ομάδα της, η Ζεμτσούζινα, έπαιξε μόλις δύο χρόνια στην πρώτη κατηγορία και διαλύθηκε το 2003), ενώ το γήπεδο βρίσκεται αρκετά μακριά από το κέντρο της, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να μην πείθονται να κάνουν το κόπο να το επισκεφτούν. Ο τρόπος επίσης που δημιουργήθηκε ο σύλλογος δεν τον καθιστά ιδιαίτερα συμπαθή, κάτι που έχουν ζήσει σε άλλες χώρες ομάδες όπως η γερμανική Λειψία, που κατηγορείται ως «πλαστικό» κλαμπ χωρίς ιστορία,.

Έτσι προς το παρόν η Σότσι είναι δημοφιλέστερη ανάμεσα στους…φιλοξενούμενους φιλάθλους, με τους οπαδούς της Ζενίτ ή της Σπαρτάκ να μη χάνουν την ευκαιρία να συνδυάσουν ένα ποδοσφαιρικό ματς με διακοπές μερικών ημερών στο διάσημο θέρετρο!

Αν πάντως η Σότσι συνεχίσει στους τρέχοντες ρυθμούς, σύντομα οι δρόμοι της πόλης θα γεμίσουν από οπαδούς μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων που θα επισκέπτονται για ποδοσφαιρικούς λόγους πια το μέρος που κάποτε έκανε διακοπές ο Στάλιν…

Keywords
Τυχαία Θέματα